Ska vi sluta sötningsmedel?

Lindevi Kroon December 27, 2015 Hälsa 14 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Ska vi sluta sötningsmedel?

En ny israelisk studie ifrågasätter nyttan av dessa "falska socker", tänkt att förhindra viktökning. Höga doser förbrukas, de kan i själva verket främja diabetes och fetma. Svar från våra experter.

 Innehållet i den här artikeln
  •  Sötningsmedel störa tarmfloran och metabolism av glukos
  •  Intresset för dessa falska socker är inte säkert
  •  Den motstridiga uppgifter om sötningsmedel inbjuder till återhållsamhet

Sötningsmedel är de verkligen vår "allierade tunnhet"?

Hyllad i 80-talet, dessa lampor lyser ingredienser i produkter förekommer också i vår dagliga kost, och i vissa färdiglagade rätter.

Men medan de marknadsfördes för att ersätta socker och undvika skador, särskilt intaget av kalorier och förändringen i glukos i blodet, här är en studie som publiceras i den ansedda brittiska vetenskapliga tidskriften avslöjar att Nature1 de kan orsaka diabetes och fetma.

Sötningsmedel störa tarmfloran och metabolism av glukos

Teamet leds av Dr Eran Elinav, Weizmann Institute of Science i Rehovot, Israel, har observerat utvecklingen av glukosintolerans, förebud om diabetes hos möss som drack vatten sötad med aspartam, sackarin, eller sukralos i stora mängder.

Denna negativa effekt är mest observeras med sackarin. Det är på grund av väsentlig förändring i tarmfloran, både vad gäller dess sammansättning och dess funktion.

Läs också: Our tarmen är vår andra hjärna.

Men hur är det med människor? Genom att kombinera patientjournaler och kosten för 400 personer, har forskare noterat en korrelation mellan problem vid diabetes och övervikt och besluts sackarin.

För att gå vidare i deras experiment, frågade de sju volontärer som hade aldrig konsumeras sötningsmedel att svälja den högsta tillåtna sackarin i en vecka.

Fyra frivilliga har blivit glukos intoleranta, och de presenterade en modifierad tarmflora.

Enligt Dr Elinav skulle vissa bakterier interagerar med de kemiska föreningarna enligt de sötningsmedel, som inte absorberas av tarmen.

Dessa bakterier utsöndrar sedan ämnen som kan orsaka en inflammatorisk reaktion liknande den som observerades efter en "overload" socker, en reaktion som förändrar kroppens förmåga att metabolisera glukos.

Läs också: Förbättra ämnesomsättningen genom naturliga mediciner.

Intresset för dessa falska socker är inte säkert

"Effekterna på tarmfloran är väl visas i möss, men endast delvis på människor och på ett mycket begränsat antal personer, säger professor Karine Clément, chef för Institutet för cardiometabolic och näring i Pitié-Salpêtrière, Paris och franska specialist på tarmfloran.

"Förutom en massiv dos av sötningsmedel användes i dessa experiment.

"Hos människor, skulle detta innebära dricka 30-40 burkar läsk om dagen ljus! "

Eftersom ingen förbrukar en sådan dos, och eftersom sackarin grund av dess metallsmak, används sällan ensam i dietprodukter, menar Dr. Clement att "det är omöjligt att dra några slutsatser från denna studie om effekterna av konsumtion vanliga sötningsmedel. "

Läs också: att upptäcka, behandla och stödja diabetes.

Dessa arbeten är dock bekräfta tidigare forskning, de ifrågasätter också relevansen av dessa ämnen.

Amerikanska och franska studier kunde visa en två gånger högre risk för typ 2-diabetes eller fetma kopplat till regelbunden konsumtion av lätta läsk.

År 2008, en studie som genomförts vid University of Texas, USA, meddelade att långvarig konsumtion av drycker lättade hjälper inte att gå ner i vikt.

Snarare är det förknippas med att ta en betydande vikt!

Den motstridiga uppgifter om sötningsmedel inbjuder till återhållsamhet

Det är därför Dr Jacques Fricker, nutritionist, efterlyser "moderation", tillsätta en liten mängd socker är acceptabelt som en del av en balanserad kost.

Dr. Fricker är också bekymrad över de möjliga effekterna av sötningsmedel på kostvanor.

"Andra studier utförda på vuxna och barn under tio år tyder också på att de skulle öka sockerberoende och bara skulle uppmuntra folk att äta mer fett och sötare", säger nutritionist.

Odla vanan och överklagande av söt smak är definitivt den största nackdelen med dessa produkter.

"De kan orsaka en brist på ansvarstagande, säger Valérie Lerouge, dietist.

"För löftet noll kalorier tillåter att tro att man kan konsumera lätta produkter så mycket som önskat. Detta understryker tvångsmässiga beteenden bör styras exakt för att gå ner i vikt. "

Läs också: Food alltför rik på socker: fara!

Så konkret vad gör vi? Uppgifterna är motstridiga och det är svårt i dessa förhållanden, för att vara säker på det här området.

Ändå Prof. Clement avslutar, i det här skedet, "det vore för tidigt att överväga sötningsmedel som farlig."

Behandling av patienter med svår fetma eller diabetes, anser näring professor att "dessa produkter kan göra service till dem som inte kan klara sig utan den söta smaken."

1- Nature 514, 181-186

Stevia är densamma?

Utdrag ur en sydamerikansk växt, har Stevia ett sötningsmedel effekt 300 gånger mer intensiv än sackaros utan att göra en enda kalori.

Eftersom detta är ett naturligt sötningsmedel som heter, inte konstgjorda, är det tveksamt om det stör också, glukosmetabolism genom att förändra tarmfloran.

I dag vet vi ingenting, eftersom det inte har testats.

Om emellertid Stevia extraheras från en växt, gör den slutliga produkten avses inte helt "naturligt". Utvinningsprocessen är kemiska och tillsatser läggs till steviolglykosider.

  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha