Sjukdomar: Aktinisk keratos

Hudcancer är inte alltid uppstår de novo, det vill säga att det finns för utveckling av hudcancer vid vilken plats var ingen hud abnormitet närvarande. Hudcancer kan också uppstå en premalign hudförändring. Aktinisk keratos är en sådan premalige hudsjukdom. Den hudsjukdom aktinisk keratos kan så småningom leda till skvamöst cellkarcinom i huden. Detta är en form av hudcancer.

Hur aktinisk keratos ser ut?

Aktinisk keratos är en premalign hudförändring. En premalign hudförändring är en föregångare till hudcancer. De hudskador är oftast inte större än 1 cm. De är ofta fjälliga hudfläckar med hyperkeratos, innebär detta att det finns en onormal cornification av epidermis. Färgen är oftast brun och / eller grå. Fläckarna känner oftast grov raspiga-on. Aktinisk keratos kan också presentera sig som sår / sårskorpor som inte verkar läka.

Hur fungerar det?

Aktinisk keratos är en hudsjukdom som sker som svar på solljus eller falska solljus. Hos kvinnor ser du mest aktinisk kerotose på underbenen. När många människor är i solen en hel del eller ligga under solen, de löper en ökad risk för utveckling av aktinisk keratos. När tillräckligt länge exponering för solljus eller falska solljus, får en aktinisk keratos. Så detta är en viktig riskfaktor för utveckling av aktinisk keratos. Andra riskfaktorer är:
  • Ljushyade
  • Bo i tropikerna
  • Frekvent sola eller garvning
  • Dålig användning av solskyddsmedel
  • Ålder över 50 år

Plaveiselelcarcinoom

Aktinisk keratos är en hudsjukdom premalige. Det är en prekursor av skivepitelcancer i huden. En annan typ av hudcancer är basalcellscancer i huden. Ungefär 10% av alla aktinisk keratos utvecklas så småningom till skivepitelcancer i huden. När det finns en skivepitelcancer är inte lätt att förutsäga. Det är sant att det finns nästan alltid en lång latensperiod är minst 10 år. Ibland kan du berätta från hudsjukdom eller om det är i en skivepitelcancer utvecklas. Funktioner i denna är ökad vaskularisering av huden lesion.

Behandling av aktinisk keratos

Idag finns det olika sätt att behandla aktiniska keratoser. En vanlig metod är kryoterapi. Detta är platsen med flytande / gasformigt kväve fryst ?? ??. Fläcken kan hänvisas till som svart eller ens en blåsa kommer på. Så småningom kommer det att finnas en ökning kortsje vad efter härdning kommer detta att ge en reduktion / försvinnande av aktinisk keratos. Andra metoder för att behandla är 5-fluorouracil kräm, som så att säga, huden ?? afpeeld ?? varefter det läker. Idag finns också en ökande användningen av PDT. Här finns det en fotokänslig substans, appliceras 5-ALA till det drabbade området. Denna grund måste agera i cirka sex timmar efter plats med vanliga synligt ljus lyste. På grund av den fotokänsliga materialet uppträder en selektiv förstörelse av snabbt delande celler. Detta säkerställer att endast de celler av aktinisk keratos som skall behandlas, eftersom dessa är snabba-delande celler.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha