Sionismen 10: Kampen mot araberna / brittiska och Förintelsen

Från början av det brittiska mandatet var arabisk opposition till sionismen, i form av upplopp och senare ett uppror. De viktigaste arkitekterna bakom denna motsättning var Husseini klanen leds av Hajj Amin al Husseini, stormuftin. Muftin och andra övertygade palestinierna att motstå sionisterna genom att sprida lögner om att sionisterna Al Aksa-moskén var på väg till vanära. Den brittiska vidtog åtgärder mot judarna. Detta är en uppföljare till artikeln sionismen 9.

Hur den brittiska anti-sionistiska politiken var

Den brittiska regeringen underförstått att Balfourdeklarationen ont blod fortsatte med araberna. En del av mandatet Palestina förvandlades till Transjordanien och utfärdade det i vitboken som den judiska invandringen var kraftigt begränsad. Vitboken drogs tillbaka efter påtryckningar från sionisterna, den brittiska allmänheten och Nationernas Förbund. Men det var inte fredligt i Palestina. Muftin sökte allierade med det fascistiska Italien och det nazistiska Tyskland. Socialist sionister försöker att förbli vänner med britterna. Men det revisionistiska sionisterna kämpade mot britterna och araberna.

Arabisk revolt 1936

År 1935 bröt en arabisk revolt i svar på den stora judiska invandringen från Europa. Därefter följde tre år av våld inletts av stormuftin Husseini och hans allierade. Det fanns hundratals judiska offren dödades uppskattas till mer än fyra tusen araber flesta av muftin. Britterna tog drakoniska åtgärder. Muftin flydde till Irak 1937 och 1941 till Nazityskland. År 1937 föreslog den brittiska en delning av Palestina i Peel rapport. Vissa sionister var emot det eftersom de trodde på en binationell judisk-arabisk stat. Revisionistiska och de religiösa sionisterna var emot det eftersom de var emot att ge upp någon del av Palestina. År 1939 kom den brittiska vitboken som allvarligt begränsade judisk invandring. Revisionisterna grundades 1931 Irgun att från 1939 mot britterna och araberna att slåss.

Sionismen under Förintelsen

Mordet på sex miljoner judar hade oundvikligen sitt inflytande på historien om sionismen. Anti-sionister anklagade för att ha varit sionisterna sin likgiltighet mot de europeiska judarna. Inledningsvis var det sant. Förföljelsen av judar i Tyskland verkade vara något annat än åtal som ägt rum under tidigare århundraden. Yishuv var upptagen slåss araberna och med byggandet av ett judiskt samhälle. Ändå sionisterna kunde spara pengar 200 000 europeiska judar innan andra världskriget. Under andra världskriget sionister har organiserat olagliga inflyttningar, eftersom den brittiska gemensam invandrings hålls tillbaka.
Räddnings olaglig invandring arrangerades av Jewish Agency mellan 1939 och 1942 och igen mellan 1945 och 1948. Det fanns också privata initiativ, ett initiativ av nazisterna att deportera judar och ett initiativ från USA till europeiska judarna. Många fartyg sjönk eller stoppades av britterna eller tyskarna. Trots allt motstånd lyckades tiotusentals judar lyckades nå Palestina.
Sionisterna ville slåss mot fascismen och spara europeiska judar men det var bara med tillstånd av britterna. Cirka 26.000 judar och 6.000 araber kämpade i den brittiska armén. De flesta var verksamma i Mellanöstern. Ändå fanns det en judisk brigad bildades som slogs i Europa. Jewish Agency föreslog en plan för att låta hundratals judiska kommandosoldater slåss i Europa. Men bara efter ett år, har den brittiska tillåts endast 40 kommandon i Europa.
Samtidigt Irgun och Lehi kämpade mot britterna. Medlemmar av Lechi sköt Lord Moyne, en anti-sionist, avled i Kairo den 6 november 1944. Churchill var själv sedan mot sionisterna gånger. Beslutade därför att ta itu med Jewish Agency och World Zionist Organization, Irgun och Lehi. Ledarna för Irgun och Lehi fångades av Haganah av socialist sionister och överlämnas till britterna.

Efter andra världskriget

Efter andra världskriget, den brittiska fortsatte att begränsa den judiska invandringen. Alla sionistiska organisationer var nu bedriver en underjordisk krig mot britterna och även utöva påtryckningar på den brittiska regeringen via USA
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha