Serumsjuka, allergi

Serumsjuka förekommer som en allergisk reaktion mot främmande proteiner. Vi ser ofta att när en antiserum administreras efter ett ormbett eller efter bett eller stick av en annan giftiga djur. Även efter en ATG eller AGL bota serumsjuka kan förekomma. I dessa kurser kommer att vara häst protein eller kanin proteinet injiceras i kroppen. Dessa innefattar antikroppar, så att funktionen hos kroppen förbättras. Serum tidigare administrerades främst hos personer med nedsatt immunitet. Symptomen på serumsjuka inkluderar feber och nässelutslag.

Serum

Ett serum är en vätska som finns kvar efter koagulering av blod. Proteiner och koagulationsfaktorer har avlägsnats från blodet. En koagulationsfaktor är ett specifikt protein som finns i blodplasma. Utan koagulation skulle blodet inte kunna stelna. Ett serum utgörs av blod från en annan människa eller ett djur, med antikroppar däri. Djuret eller människan är immunställts eller för en särskild infektionssjukdom, varefter blod innehåller antikroppar automatiskt. Därefter av detta blod med antikropparna gjorde ett serum. Serumet ges till någon som behöver antikropparna. Det är också känt som ett antiserum.

ALG och ATG-härdning

De vanligaste serum, ATG och ALG. ALG står för Anti lymfocytglobulin och innehåller en kanin protein. Den vanligaste ATG: Anti Tymocyter globulin. Detta innehåller häst protein. Blod först togs det av den person som ATG behandlingen behöver. Detta blod renas och injiceras i hästen. Immunsystemet hos hästen känner inte igen de humana lymfocyter, och kommer att se detta som en inkräktare. Antikroppar skapas. Dessa antikroppar kommer att filtreras ut ur hästblod och som serum igen administreras i människor. De injicerade antikroppar kommer att angripa T-cellerna av människan.
T-celler spelar en viktig roll i immunsystemet, men också ge för vissa sjukdomar för nedbrytning av stamceller. Immunsystemet är reducerad genom denna behandling, vilket ökar sannolikheten för infektion är hög. Ändå behandling av vissa sjukdomar behöver, som med Aplastic Anemia. Dessa T-celler förstör kroppens egna stamceller.

Ormbett

Serum eller antiserum används också genom bett av giftiga ormar. Dessutom är anti-serum som används för stickande av bites eller andra giftiga djur. Ofta hästblod används också för detta ändamål. Antikroppar i serumet binder till proteinerna, till exempel, den giftiga ormbett, så att proteinerna oskadliggörs. Detta gör det möjligt att klara sig ibland dödliga ormbett.

Vad är serumsjuka?

Serumsjuka är en allergisk reaktion mot de främmande proteiner som finns i serumet. Proteinerna är kallade allergener. Immunförsvaret överreagerar på dessa allergener med alla typer av reaktioner. Detta beror på att immunsystemet av allergenerna försöker desarmera. Första gången kroppen kommer i kontakt med serum sker det inte alltid en allergisk reaktion. Endast vid en andra gången känner kroppen ämnet som ett allergen, och kommer att utföra serumsjukdom. Ju oftare ges serumet sker snabbare serumsjukdom. Men även efter den första administreringen redan serumsjuka förekomma.

Symptom

De första symptomen inträffade 8 till 10 dagar efter administrering av serumet på. Kroppen har då skapat antikroppar mot serumet. Symtomen inkluderar nässelfeber dvs nässelfeber, svullna lymfkörtlar, smärtsamma och svullna leder, feber och muskelvärk. Ofta verkar det som om det finns en allvarlig influensa. Nässelutslag eller nässelfeber är rött för att bleka områden med en ansamling av vätska.
Numera är ett serum så grundligt beredd att nästan aldrig inträffar serumsjuka. Antisera mot ormgift orsakar ofta eller symtom. Men detta ändrar inte det faktum att antiserum mot ormgift är avgörande för en bit av en giftig orm. I Västeuropa, ett antiserum lite används eftersom giftiga ormar är sällsynta. Det finns även en risk att det inte finns någon anti-serumet är närvarande alls.

Behandling

Inom några veckor, symptomen försvinner av sig själva. I ett fåtal fall kan det finnas njurskada. Ofta finns det samtidigt med serum administrerade steroider såsom prednison. Dessa dämpar immunförsvaret och kan förebygga serumsjuka. Eftersom immunförsvaret är undertryckta, kommer läkaren ofta förskriva läkemedel som antibiotika för att rensa skadliga bakterier. Det är viktigt att följa instruktioner från läkare. Detta ser på vilken behandling som är nödvändig när serumsjuka inträffar.
(0)
(0)
Tidigare artikel Sömnig på motorvägen
Nästa artikel Coulombs lag

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha