Sekretess och Big Data: lösningen OpenPDS

Göta Hjulström Februari 28, 2016 Miscellanea 1 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
OpenPDS är en mjukvara som är gjord till en annan, bättre, sätt att hantera de personuppgifter som lämnar alla Internet-användare i de många Internetleverantörer. Kärnan i openPDS systemet är tanken att personuppgifter privatägda och inte bara "stulna" kan vara. Internet Användaren bestämmer vem som får användas under vilka villkor hans eller hennes uppgifter.

Problemet med fri matlagning av personuppgifter

När vi går på nätet, vi lämnar ett stort utbud av uppgifter bakom, vare sig det handlar om besök på webbplatser, användning av sociala medier eller skicka ett meddelande via smartphones. Användningen av Internet-tjänster via en mobiltelefon är verkligen en rik källa till information, inte bara för att nu de förändrade platser kan vara intressant, men också på grund av en smartphone är på dag och natt. Ett rikare källa till information är knappast tänkbara.
En stor del av uppgifterna plockas upp av företagen att anpassa sina sina tjänster bättre för individen. Dessutom, "big data" forskare använder sådana uppgifter till driften av företag, städer och samhället som helhet att bättre förstå och, där så är möjligt och lämpligt, göra justeringar. Handel och samhällsnytta är två starka, de är inte alltid förenliga, motiv för att samla mycket data.
Problemet som många har med denna situation är att de data som kommer från enskilda Internetanvändare medan kommersiella företag och "big data" forskare använder dem utan att rådfråga användarna själva. Nu lagen i de flesta länder är tillräckligt kraftfull för att kräva att uppgifterna används på ett anonymt sätt, men det betyder inte att ingenting kan sägas om en viss person. I många fall är det möjligt att plocka upp igen mycket personlig information från dessa data, såsom exempelvis beskrivs i Facebook som en psykolog, ibland upp till samma nivå som en individuell identifiering till den. Anonymisering av uppgifter har ofta mer av ett ideal än en realitet.
Men också för kollektor data det finns fortfarande något att önska. Varje företag och många "big data" forskare måste samla in uppgifter på egen hand. Ett kommersiellt företag kommer inte att vara benägen att dela data, åtminstone inte gratis. Samma data samlas så många gånger, lagras och analyseras. Just på grund av ett enda företag är ofta inte klokt att dela data, finns det globalt ett enormt slöseri med kraft och lagring.

OpenPDS och ägande av personuppgifter

Ett intressant möjlig väg ut ur detta problem erbjuds av OpenPDS plattformen. OpenPDS är ett initiativ av bl a "Human Dynamics Group" under ledning av Big Data expert Alex Pentland. Det är ett datorsystem som användarna kan lagra sina personuppgifter inklusive deras användnings uppgifter som samlats in av webbplatser och andra tjänster. Den innovativa inslag är att människor hålla kontroll som har tillgång till dem under vilka villkor. Personuppgifter därför betraktas som personlig egendom. Användaren har rätt att använda hans eller hennes uppgifter eller att avstå och kan själva bestämma på vilka villkor som händer. Även om möjligheten uppstår där för att tjäna något.
Initiativtagarna föreslår för att kombinera det med ett system av "SafeAnswers". Detta innebär att ägaren till en viss tjänst eller applikation kan fråga endast specifika frågor och kan inte bara all insamling av personuppgifter lag letar efter användbara mönster. Ett exempel illustrerar hur det kan fungera i praktiken.

Löpning och musik

Anta att du har på din mobiltelefon som kör en app som registrerar var du är och hur hårt du kör på den tiden. På din mobil du också ha en musikprogrammet som kan spela en spellista med musikskapare. En av dessa listor du har skapat speciellt för de tider när du kör. Kör programmet kommer att skicka kontinuerliga data till OpenPDS servern till din personliga lagringsutrymme i detta system. Musiken app skulle naturligtvis veta om du stöter på den här gången. I stället för denna applikation din plats och hastighet dataposter kontinuerligt väntar det för det ögonblick då körs säger "jag går nu hårt". Det är det enda som musikprogrammet behöver veta. I det ögonblick du kör, är igång spellistan spelas.
Musiken app vet när du kör, men vet inte var du gör det. Dessa uppgifter är inte vidarebefordras. Endast den information som behövs kommer att översändas vare. Styrningen på detta är helt upp till användaren. Naturligtvis, får användaren också möjligheter att se om leverantörer arbetar i enlighet med arrangemanget. Om det fortfarande plockas upp alla typer av data via en bakdörr står företaget en rättslig åtgärd. När allt kommer omkring, personuppgifter enligt OpenPDS personlig egendom. Och får inte stjäla.

Att handskas med mycket personlig information OpenPDS: ett exempel

En stor fördel med denna metod är uppenbart när uppgifterna är mycket personlig karaktär, men ändå, hon är mycket selektiv, bör delas. Följande exempel är hämtat från boken "Social Big Data" Alex Pentland.
Antag att en person har regelbundet lidit av depression. Det har under tiden blivit tillräckligt känt att en depression i samband med bland annat förändringar i rörelser, sätt att tala, och vilken typ av webbplatser de besöker. Sådana förändringar kan registreras med en mobiltelefon utrustad med lämpligt program. Data skickas till personuppgifts utrymme i en OpenPDS-system. Ingen kommer att gilla det när data sluta med kommersiella företag som Facebook, Google, Apple och så vidare. Men det kan vara mycket användbart när utsedda vårdgivare får in signaler. Många behöver biståndsarbetare och vänner vet inte. Ett meddelande som "Fikse indikationer på en förestående depression" är tillräcklig för att omvandla stödet i rörelse.

Slutsats

Det OpenPDS systemet fortfarande utvecklas. Bland alla de åtgärder som vidtagits för att skydda Internet ger några stora möjligheter. Oavsett om det kommer att bli riktigt framgångsrik är uppenbarligen fortfarande en öppen fråga. Varje system som kommer att användas i praktiken går upp mot oväntade problem. Men OpenPDS system är det presenterar sig vid rätt tidpunkt. Idéerna bakom OpenPDS är inte nya och har redan grundligt granskas av vetenskapsmän, jurister och tekniker. Uppmaningen till korrekt hantering av personuppgifter blir allt starkare också. Stora organisationer som EU och Världsekonomiskt forum har arbetat hårt för att utarbeta riktlinjer och ett antal av dem stöder OpenPDS explicita. Dessutom OpenPDS gör det möjligt att samla in uppgifter i ett läge som är bra för effektiviteten i hela processen. Kort sagt, är tiden mogen för ett nytt sätt att hantera personuppgifter.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha