Science Fiction film Zardoz

Gitten Brodd Februari 21, 2016 Underhållning 2 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
1974, kör för första gången den brittiska science fiction-filmen Zardoz på bio. Nyckelspelare är den skotska skådespelaren Sean Connery och engelska skådespelerskan Charlotte Rampling. Sean Connery är för närvarande mest känd för sitt porträtt av James Bond, kodnamn 007. Filmen är regisserad av John Boorman som också skrev boken och manuset. Zardoz registreras på olika platser i Irland. De flesta filmkritiker var eniga i sitt ogillande av filmen. Alltför bombastic. MPAA anses filmen då i arton år och äldre.

John Boorman

John Boorman föddes i den engelska staden Epsom. Mellan 1956 och 1964 arbetade han i tv. Först för ITN från 1957 till södra TV och Boorman 1962 bytte till BBC. Hans ambition var dock under dessa år att göra dokumentärer och spelfilmer. År 1965 regisserade han sin första stora spelfilm, den musikaliska Catch oss om du kan. Boorman riktade sedan andra filmer. Här var han tvungen att göra de föredragna filmerna i en ständigt föränderlig genre. Som gangsterfilm Point Blank med Lee Marvin och Angie Dickinson. Den krigsfilm Helvetet i Stilla havet från 1968, gjord av Boorman igen huvudrollen den amerikanske skådespelaren Lee Marvin. I 1972 filmen Deliverance kom ifrån. Detta äventyr Filmen utspelar sig i södra USA. Detta fyra-invånare måste fortsätta kämpa till döden med vissa lokalbefolkningen. 1974 Zardoz körs för första gången på biografer.
Guden Zardoz

Guden Zardoz

Handlingen utspelar sig på jorden år 2293. Sedan kollapsen av industrisamhället, som ägde rum år 1990, består världen av två områden. Dessa två världar är Outlands och Vortex. I Outlands liv utrota tornet och brutals. Utrotningen torn dyrkar sin gud Zardoz, en gigantisk sten huvud flyger genom luften. Utrotningen torn genom sin gud valt att utrota brutals. De brutals definieras Zardoz som ett gissel för världen. Han förutser förintelse tornet som helst av 19th century vapen för att döda Brutals. Om förintelse tornet dör, kan de fortsätta leva i sin gud i Vortex. Vortex skyddas av ett kraftfält inhägnat område för alla som är dödlig.
En av förintelse tornet, nämligen Zed, dock lär sig läsa. Efter detta han är mäktig att han är av en slump boken Trollkarlen från Oz från American författaren Frank Baum i händerna. Detta sätter Zed att gud utrota tornet är ingen gud alls. I Baum s barnbok i öst magikern är ingen annan än en gammal man som älskar sina undersåtar att lura med en stor mask och en hög röst. Namnet Zardoz kommer också från sammandragning av Trollkarlen från Oz. Zed berättar hans vänner att Zardoz är en falsk gud och att de har blivit lurade.
Som Zardoz återkommer på förintelse tornet klättrar Zed i stenen huvudet. Chefen för Zardoz lämna efter en viss tid och flyger iväg mot virveln. Här Zed land och så småningom komma under hans fältforskning på hundra år gamla kommunen emot. Kommunen består av odödliga. Det är unga människor som var forskare och rika i det tjugonde århundradet. De har sedan hösten mänskligheten bortsett från de dödliga. Genom rymdteknik och andlig utveckling bland annat odödliga genom gruppmeditation är invånarna i Vortex. Ändå denna värld verkar vara en utopisk värld. De som motsätter sig den nuvarande situationen straffas med åldrandet. Denna grupp betecknas med Avfällingar. Men genom den kontinuerliga genteknik är en sak gick fel och en tredje grupp i Vortex dykt upp, nämligen apathischen.
Bland ett stort antal av de Vortex inneboende det verkar finnas en stark död önskan. Den centrala datorn, tabernaklet, inte tillåter detta. Zed infiltrerar tabernaklet och därmed går in i striden. Till slut, datorn kraschar och tas bort odödlighet. Den skyddade väggen försvinner till Vortex. Detta gör det möjligt för förintelse tornet har en möjlighet att tränga in i Vortex och därmed döda nästan alla människor. Endast en liten grupp flydde Vortex på hästar och söker sin tillflykt någon annanstans för att åter bygga ett samhälle.

Film Critics

Den 7 februari, 1974 skrev den amerikanske filmkritikern AH Weiler i The New York Times som svar på premiären av filmen screening i öst Trans-Lux Theatre i New York, som Zardoz är mer förvirrande än spännande eller underhållande. I Nederländerna framträdde en filmkritiker för film Information Service av J. Fortune. På den tiden också filmkritiker av tidningen Time. Hans slutsats: Över Vågat och förvirrad, men tekniskt smart och full av fantasi. Hans största kritik av filmen är att det är alltför fullt av filmiska och litterära referenser och som inte kommer att hända med denna sprudlande mångfald av budskap John Boorman på publiken.

Kulturpessimism

Zardoz är en science fiction-film med en pessimistisk syn på mänsklighetens framtid. Den grundläggande idén med totalt förfall mänskligheten bygger på de idéer belägen i Tillväxtens gränser. Rapporten varnar för Romklubben från 1972 till överbefolkning, föroreningar och konsumtion av naturresurser. Andra science-fiction-filmer från denna period ta itu med förlusten av mänskligheten. I Planet of the Apes 1967 inte är de människor som är mästare på jorden, men aporna har överhöghet. I Soylent Green, en 1973 film, man måste i en överbefolkad värld som en källa till mat för de hungriga medmänniskor. I Flykten från framtiden 1976, folk är inte äldre än trettio år. Eftersom det gäller att uppnå denna ålder, kommer de att vara av den centrala datorn, som styr samhället, slagna i samband med regenerering. Zardoz är en uppenbar exponent för den kulturpessimism av sjuttiotalet av det tjugonde århundradet.

The Great Train Robbery

I Zardoz regissören John Boorman använder ett antal hänvisningar till filmhistorien. En The Great Train Robbery. Under de första minuterna av filmen ser vi hur hans Zardoz förintelse torn ger vapen. Zed griper en pistol, vänder sig om och tittar på film åskådare rättvisa. Sedan pekar han sitt vapen på tittaren och skjuta, då skärmen blir svart. Detta Boorman film The Great Train Robbery 1903 av den amerikanske regissören Edwin S. Porter.

DVD

Zardoz släpps på DVD. Detta 102-minuter lång film kan följas på engelska, tyska eller spanska. Vidare DVD har en ljudkommentarer av regissören John Boorman och den ursprungliga teater trailer.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha