Sanningsvillkor: ett uttalande sant, falskt, eller tom?

Det finns flera forskare som sysslar med sanningen uttalanden. Dessa är alla lingvister och filosofer. När man tänker dem ett uttalande sant eller falskt namn? När är en tom uttalande? Läs om utseendet på denna, Platon, Russell, Strawson och Austin

Plato

Även Platon var redan lite en rating av dom som hade att göra med sanningen i uttalandet. Han har skrivit om ett ämne. Ett ämne är ett ämne, en situation i verkligheten. Han skrev också om titeln: tilldelning av egenskaper till en individ. Här ser du redan en skillnad mellan "äkta" och "false" What a view här kan vara till exempel.

Bertrand Russell: sant och falskt

Enligt Bertrand Russell du behöver för ett uttalande är sant eller falskt bedömas först överväga vilka propositioner görs med att ge domen. År 1905 introducerade han detta som ett exempel meningen:
Kungen av Frankrike är skallig.
Detta var enligt honom en proposition med ett ämne: Kungen av Frankrike och predikat: skallig.
Vid tillämpning är olika antaganden som:
  • Det finns en kung i Frankrike
  • Kungen är i Frankrike, är skallig

Enligt Russell står och faller på sanningen om ett uttalande med sanningen eller falskheten i någon av dess delar. Vid tillämpning ovan angivet "kungen av Frankrike." Existerar inte kungen av Frankrike i verkligheten. Så förutsättningen "det finns en kung i Frankrikes förfaller här. Kungen av Frankrike är så falskt, det gör hela meningen "kungen av Frankrike är skallig" också falskt.

Peter Strawson: sant, falskt och tomt

Den brittiska språket filosofen tillbringade sin kritik av metoden enligt Russell. Han var under intrycket att "kungen av Frankrike" inte var ett falskt uttalande, men ett tomt uttalande. Han tänkte här i samma steg som Russell. Han gick efter vad satser fanns i domen.
Men vad var annorlunda i sitt tänkande var följande. Han fann att när en förutsättning är tvärtemot vad som är fallet i verkligheten, bör detta kallas en "tom" eller "fri" påstående. När du vet att det inte finns någon kung av Frankrike, kan du också göra några uttalanden om kungen av Frankrike. Du kan som en konsekvens inte heller avgöra om påståendet är sant eller falskt. Det gör uttalandet "mindre"!
Uttalanden som du enkelt kan karakterisera som "mindre" är alla uttryck som förekommer i sagofigurer.

Austin

Den engelske filosofen Austin knuffade bort en betydande del av de uttalanden som var på väg att bedöma uttalanden i termer av "true" eller "false". Enligt honom, kan du bedöma saker bättre på kommunikativa funktioner språket. Ett uttalande som "Bon appetit" eller "Jag önskar er lycka" är helt enkelt inte att bedöma i termer av sanning! Du kan dessa uttalanden att titta på kommunikativ funktion. Det vill säga, i detta fall "önskan".
(0)
(0)
Tidigare artikel Och bygga en baldakin
Nästa artikel Gratis utbildning

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha