Så här styr hypertyreos

Så här styr hypertyreos

Sköldkörteln är belägen vid basen av halsen. Denna körtel är rik på östrogenreceptorer, vilket förklarar varför kvinnor är mer mottagliga för sköldkörtelproblem. Och inklusive hypertyreos.

Hyperthyroidism kan styras av behandling. En kost rik på jod är värdefullt.

Olika orsaker kan förklara den skenande sköldkörtel. Den första och vanligaste är Graves sjukdom, en autoimmun sjukdom där kroppen producerar "dåliga" antikroppar som angriper sköldkörteln och stimulerar överdriven.

Andra möjliga orsaker: en struma eller knölar på sköldkörteln, med amiodaron eller, i vissa riskpatienter, injektion av joderade kontrastmedel vid radiologiska undersökningar.

En blod TSH, ett hypofyshormon ansvarig för att stimulera sköldkörteln, kan ställa diagnosen. "En patient som misstänks lida av hypertyreos TSH om det är mindre än 0,3 microU / ml. Doser av fria T4 och T3 hormoner görs sedan och ibland antikropparna av Graves sjukdom ", säger professor Jean-Louis Wemeau, chef för endokrinologi avdelningen vid Lille Universitetssjukhuset.

De behandlingar som är tillgängliga för att behandla hypertyreos

Behandlingen börjar med att ta tyreostatika syntetiska drogen för omkring två år. Det kan bota 60% av patienterna.

Om misslyckade, kan kirurgiskt avlägsnande av körteln att föreslås. Denna lösning kräver att en livstid ersättare hormon.

Slutligen kan ett radioaktivt jod behandling föreslås, särskilt hos äldre eller kvinnor utan planerar graviditet.

Bra jod intag är viktigt för sköldkörteln

Jod är viktigt att sköldkörteln som behöver utsöndrar sina hormoner. "Lite är känt, men 40% av vår jod intag kommer från mjölk", säger professor Wemeau. Mjölkprodukter bör finnas med på menyn, tillsammans med fisk och skaldjur, naturliga jod.

Bordssalt ofta berikad med jod. Det motsvarar cirka 10% av våra bidrag. Missbruka inte det eftersom det ökar risken för högt blodtryck!

Gravida kvinnor har ökat jod krav som i allmänhet inte kompenseras av föda.

"Vi rekommenderar att 150 mikrogram jod per dag före befruktningen, under graviditet och amning varaktighet. Denna behandling inte ersätts av social trygghet, kostar cirka 10 € i månaden ", säger professor Wemeau.

Tobak hindrar jod i sköldkörteln. Det kan försvåra byte av hypertyreos.

Rökning ökar risken för ögonskador hos patienter med Graves sjukdom och minskar effektiviteten i behandlingen.

Ska vi behandla hypotyreos?

"TSH analyserades i blod, och fritt T4 för att bedöma svårighetsgraden av hypotyreos, säger Dr. Gerard Chabrier, endokrinolog. Och ofta anti-TPO antikroppar för att fastställa ursprunget för den autoimmuna anomalie.Il rekommenderas att initiera behandling om TSH är över 10 microU / ml. Mellan 4 och 10, finns det debatt om dess opportunité.Si TPO antikroppar är positiva, många läkare behandla eftersom åtminstone en tredjedel av patienterna fortsätta att utveckla en uppenbar hypotyreos. Utan den kan vissa kardiovaskulära komplikationer. Att behandla det ger en ersättare hormon, livslång behandling. Det rekommenderas förutom adekvat jod intag. "Läs också: Hypotyreos: en typisk kvinnlig sjukdom.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha