Rotbehandling och rotspets tändning

Kjellvar Ekholm December 26, 2015 Hälsa 28 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
För en tand rotfyllning behandling är en term som han eller hon använde ofta, men vet de i tandläkarstolen också vad som händer om en rotfyllning ska behandlas? Ett annat ord för rotbehandling är kryoterapi. När en rotfyllning behandling är nödvändig och det är alltid möjligt? Vad är en rot punkt inflammation?

Innehåll Artikeln

  • Struktur tand
  • Rotfyllning
  • När en rotfyllning behandling är nödvändig?
  • Kan en rotfyllning alltid genomförs?
  • Är en rotfyllning behandling ont?
  • Hur mycket tid tandläkaren för en rotfyllning?
  • Lider du av postoperativ smärta efter en rotfyllning?
  • Kontroll-bild
  • Root Point Tändning

Struktur tand

En tand består av en krona, och en eller flera rötter. Den del av roten eller rötter som överstiger käkbenet, men är täckt av tandköttet, är halsen. När indragna tandkött kan du se den nedre delen av kronan och sedan nacken. Kronan består av ett yttre skikt som består av mycket hårt genomskinligt tandemalj och ett inre skikt som består av mindre hård dentin. Detta möjliggör för den färg som tänderna. Tänderna har vardera en rot, falsk välja två rötter i överkäken, en i underkäken kindtänder i överkäken, i de flesta fall tre rötter och två i underkäken. Tandroten är sammansatt av dentin som är täckt med ett skikt av rot cement. Inne i kronan och rötter är ett utrymme i vilket massan är. Massan består av bindväv innefattande: blodkärl, nerver och celler som bildar tandbenet.

Rotfyllning

En rotfyllning behandling kallas också kryoterapi. Det innebär avlägsnande av massa från rotkanalen. Om massan är infekterad eller har dött av inflammation än pulparuimte som borras. En tunn nål med hullingar för att avlägsna massan. Med en nålformad liten fil till rotkanalen rengöres och rensas av död pulpavävnad och bakterier. Målet är att få en steril kanal. Efter alla dessa steg rotkanalen är förseglad lufttät.

När en rotfyllning behandling är nödvändig?

Behandlingen är nödvändig i alla fall där massan är inflammerad eller blir infekterad möjligt. I de flesta fall är massan påverkas av karies, men en rotbehandling kan också ske om en stor bit av en tand bryts ner och massan exponeras. Om en tandläkare att borra och det finns en hel del av förfall så att rotkanalen är att vara öppen, det är också oftast behöver en rotfyllning.

Kan en rotfyllning alltid genomförs?

Nej, en rotfyllning inte alltid genomförs. I en allvarlig infektion av roten spetsen, kommer tandläkaren brukar hänvisa dig till en muntlig kirurg för en kirurgiskt avlägsnande av roten spetsen av en tand och vävnaden runt omkring. Detta är också nödvändigt om en rotbehandling misslyckas och förblir en inflammation föreligger. Det är också möjligt att tanden eller molar ska dras.

Är en rotfyllning behandling ont?

Med en anestesi rotbehandling är inte smärtsam.

Hur mycket tid tandläkaren för en rotfyllning?

Hur länge rotbehandling tar beror på antalet av rotkanaler. Du måste tänka på att en behandlingstid på en halv till en och en halv timme. Vanligtvis behandlingen görs en gång, men ibland måste man komma tillbaka flera gånger.

Lider du av postoperativ smärta efter en rotfyllning?

Det är möjligt att du kommer att drabbas av postoperativ smärta, smärta som kan kvarstå i flera dagar. Med en bra smärtstillande medel söka råd från tandläkaren, är smärtan brukar dämpa ordentligt. Antibiotika ges inte snabbt.

Kontroll-bild

Vanligen sex månader till ett år efter en rotfyllning en kontroll fotografi för att se om den inflammatoriska processen stoppas.

Root Point Tändning

En rot punkt inflammation, även hänvisad till som peri-apical inflammation, är en inflammation i vävnaden runt roten spetsen av en tand. Inflammation i rotspetsen fungerar som karies efter tandkronan även massan i rotkanalen, och sedan påverkar rotspetsen. I de flesta fall någon inte vaga symptom. Det är ofta upptäcks av en slump när röntgen ?? s görs av tandläkaren. Ibland inflammation uppstår akut, då personen har svår tandvärk. Om smärtan blir mer intensiv och bultande så finns det en böld. Det kommer att undersökas huruvida behandling av rotkanalen är möjlig. Men är inflammation i väsentligt eller en rotfyllning behandling inte lyckas en rotspets operation utförs eller tanden dras.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha