Rollen av mat i ayurvedisk medicin

Piär Cederström December 31, 2015 Miscellanea 6 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc

I ett tidigare inlägg, vi såg hur kraften är en av hörnstenarna i ayurvedisk medicin; enligt vilken, för underhåll av hälsa, är maten en terapeutisk faktor lika viktigt som medicin. Enligt läran ayurvediska alla naturliga substanser har terapeutiska egenskaper, är endast positiva eller negativa bara ingen av dem: som anges i Caraka, en av de antika heliga texter på grundval av ayurvedisk medicin, "Ambrosia kan vara gift, och giftet kan vara ambrosia ". Heller Ayurveda inte klassificera patienter beroende på deras sjukdom liksom i västerländsk medicin, men anser varje person ett separat ärende.

Självklart, i de avlägsna dagar då de fastställdes grunden till Ayurveda biokemi var en okänd vetenskap, och idag hjälper oss att förstå varför rollen av mat i ayurvedisk medicin är så viktigt. Den forntida vediska visdomen, även utan ett vetenskapligt laboratorium, har kommit att förstå hur viktiga de "smak" av livsmedel, som i verkligheten är något annat än ett resultat av en kombination av olika kemikalier att ett livsmedel är sammansatt, assimilering av som orsakar specifika biokemiska reaktioner i kroppen, som individens hälsa kan gynna eller inte. I ayurvedisk medicin, är kraften också den viktigaste faktorn för att förebygga, eftersom intag av vissa livsmedel stimulerar mekanismer ticambio, främja avgiftning och undvika farlig ansamling av toxiner som i det långa loppet, kan gynna uppkomsten av sjukdomar.

Låt oss nu se några av de livsmedel som ayurvedisk medicin klassificering utifrån olika grundsmaker.
De smakar sött: de flesta spannmål; baljväxter som linser, ärtor, bönor, kikärter, grönsaker som potatis, morötter, rödbetor, gräddan av mjölk; och naturligtvis, sockret i alla dess varianter.
De smakar salt alla livsmedel som tillsätts salt, fisk, kött från djur som betar i områden som gränsar till havet, och naturligtvis salt i all dess mångfald.
Har bitter eftersmak: alla jästa produkter såsom vin, soja, vinäger; vissa mejeriprodukter såsom yoghurt, gräddfil, ost; frukter såsom citrusfrukter, ananas, plommon och körsbär, tamarind, och så vidare.
De har sammandragande smak: honung, torkad frukt, vissa frukter, de flesta råa grönsaker; Gröna bladgrönsaker, som sallad.
Alla kryddor har en kryddig smak, även de mest känsliga sådana.
När det gäller den bittra smaken, har det nästan försvunnit från våra livsmedel, men det kan fortfarande hittas i vissa grönsaker, såsom spenat eller cikoria, eller i många vilda växter, som ibland kan hittas även på greengrocers.

  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha