Ränta på lån

Vem behöver pengar måste vanligtvis letar efter en lämplig lån. Men banker erbjuder lån inte gratis men be om pengar som lånats mot en avgift. Därför måste låntagaren att betala tillbaka krediten också betala ränta till långivaren. Detta ökar den totala belopp som låntagaren måste betala tillbaka till långivaren. Syftet med varje låntagare måste vara att minska kostnaderna för finansieringen så mycket som möjligt.

Nominell ränta

Den nominella räntan är den faktiska räntan på ett lån utan hänsyn till relaterade andra kostnader för kredit. Det ger endast det belopp med vilket procenttal kommer att lånas ut. Utvecklingen av nominella räntor på lån beror på basränta som fastställts av Europeiska centralbanken. Detta hänvisar till styrräntan vid vilken affärsbankerna på centralbanken kan låna pengar. En stigande eller fallande basräntan ger lån av affärsbanker därför dyrare eller billigare. Förändringar i basräntan ut affärsbanker genom en justering av den nominella räntan till konsumenten. Du kan läsa mer om i räntefrågor.
Avgifter och andra kreditkostnader som debiteras av långivaren, kvar på den nominella räntan beaktas. Den nominella räntan är därför olämpligt att objektivt jämföra hur dyr eller billig lån faktiskt är. Eftersom två banker som erbjuder en kund samma nominella räntan, fortfarande kan skilja sig avsevärt från varandra av andra avgiftsstrukturer.

Effektiv ränta

Eftersom tillhandahålla bli av med ett lån bredvid nominella räntorna har även andra kostnader för låntagaren, det finns ett behov av en annan prefix för att ange kostnaden för ett lån igen. Detta förhållande kallas den effektiva räntan. Den effektiva räntan förenar både nominella räntan som alla andra kostnader för ett lån. Av denna anledning är den effektiva räntan alltid högre än den nominella räntan.
De effektiva räntekostnader inkluderar avslutande kostnader och processkostnader för ett kreditavtal. Följande lista visar vilka faktorer som är en del av den effektiva räntan:
 • den nominella räntan;
 • rabatt;
 • återbetalningsperioden;
 • avsluta kostnader;
 • behandlingskostnader;
 • provisionen.

Jämföra lån

Den effektiva räntan visar kostnaden för finansiering daadwerkeijke så mycket bättre väder än den nominella räntan. Därför ger effektivränte sig betydligt bättre objektiv jämförelse av krediterbjudanden. Alla banker är dessutom skyldiga att meddela den effektiva ränta när du skriver in ett låneavtal till klienten. Dessutom föreskriver lagen exakt matematisk metod för beräkning av den effektiva räntan för att förhindra manipulation.

Ingår ej i den effektiva räntan på lån

Man måste inse dock att även undantas från effektiv ränta endast kostnad för att låna pengar. Följande lista ger en översikt av kostnaderna för ett lån, men som inte ingår i den effektiva räntan:
 • värderingskostnader;
 • Kostnaden för kontohantering;
 • straffet för förtida återbetalning;
 • Avgift engagemang;
 • kostnader betalas av lånet.
Möjligheten finns alltså att du fortfarande har att betala det kostar extra.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha