Rökning vattenpipa, ett hot skattas

Luca Bengtsson December 26, 2015 Hälsa 21 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Rökning vattenpipa, ett hot skattas

En amerikansk forskare varnar för de negativa effekterna av vattenledningar. Det uppmanar hälsovårdsmyndigheterna att ta hänsyn till dem i programmen mot rökning.

Om cigarettkonsumtionen i världen bland 13-15 är stabil eller till och med minska, är vattenledningen för rökning ökar i många länder. Professor Wadim Maziak, University of Florida, USA, ljuder larmet om farorna med denna utveckling i en ledarartikel som publicerades i tidskriften British Medical Journal.

Det finns samtal att inkludera vattenledningar, vattenpipa och shisha varierade i kampen mot initiativ tobaks. För denna tradition som kommer från östra samhällen betraktas ofta felaktigt som mindre skadliga än cigaretter. Vattenröret systemet fungerar med luft värms upp av kolet kommer i kontakt med vatten genom en blandning av tobak och dofter innan de inandas.

En folkhälso epidemi

De uppgifter för att fastställa de exakta effekterna av denna praxis är svårt att samla in på grund av att vuxna rökare förknippar vanligtvis regelbunden konsumtion av cigaretter till det, intermittenta vattenledningar. Sammansättningen av blandning av tobak, modellen och den typ av kol som används också variera.

Men toxiciteten av de använda produkterna, som innehåller nikotin, lämnar inget tvivel. Flera fall av koloxidförgiftning rapporterades, och exponeringen av gravida kvinnor med den här allt oroliga vårdpersonal. Användningen av vattenröret skulle också vara en gateway till rökning initiering.

"Vi vet nu att röka vattenpipa är en global folkhälso epidemi som kräver en tydlig och övergripande regleringsmetod. Det måste beaktas i programmen mot rökning", sade professor Wadim Maziak.

  Like 0   Dislike 0
Tidigare artikel World Port Dagar Rotterdam
Nästa artikel Vilken sport är du?
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha