Rökning, den onda cirkeln

Verner Lundin December 27, 2015 Hälsa 34 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Rök och abstinensbesvär hör ihop. Det är en ond cirkel av rökning. Röka en cigarett, och göra ny dragning att komma in i en cigarett är den onda cirkel som är så utmärkande för detta missbruk. Vad som orsakar detta missbruk och hur det fortsätter att existera? Vilket inflytande har nikotin och dopamin här och varför du upplever ångest när du har en aptit för en cigarett och som vanor utveckla en rökare?
  • Var kommer nikotin ifrån?
  • Vad är nikotin?
  • Dopamin
  • Oro
  • Utsättningssymtom
  • Habit
  • Cirkeln

Var kommer nikotin ifrån?

Nikotin kommer från rötterna av tobaksplantan Nicotiana tabacum. Denna anläggning tillhör Nightshade familjen som omfattar tomater, auberginer och potatis tillhör. De torkade bladen var hundra år sedan tuggas, fnös eller rökt. Anläggningen var i huvudsak i Nord- Central- och Sydamerika. Tobaksodling sker nu bland annat i Kina, Indien, Brasilien, Europa, Turkiet, Indonesien, Kanada och Argentina.

Vad är nikotin?

Nikotin är beroendeframkallande. Den har en stimulerande effekt i början och vid höga doser fungerar avkopplande. Nikotin är det ämne som utlöser tobaksberoende och sedan också håller på plats. Nikotin är sålunda läkemedlet. Utan nikotin ingen skulle bli beroende av rökning. De nikotinreceptorerna i hjärnan fortsätter att be om det. Antalet nikotinreceptorer ökar också om mer rök och det ökar risken för missbruk ökar igen. När en cigarett röks sänkte mängden nikotin i kroppen sakta men säkert, och efter ungefär en timme är bara hälften av nikotin närvarande.

Dopamin

Genom att röka dopamin frigörs i hjärnan. Det är en signalsubstans som spelar en viktig roll i upplevelsen av glädje, välbefinnande och lycka. Det finns således ett samband mellan dopamin och belöningssystem. Detta sker när vi upplever bra saker som att äta, dricka, sex och droger. Det ger en skön känsla och hjärnor att göra mer av detta. På grund av mer och mer som ett beroende kan uppstå. Och som med alla missbruk utsättningssymtom, finns det också uppstå efter en viss tid av avhållsamhet.

Oro

Om du röker en stund varje dag finns det vissa tillfällen då du behöver en cigarett. Du upplever att om oroligheterna. Anta att du röker ett paket om dagen, du får ungefär 20 till 25 gånger om dagen rastlös. Turbulensen orsakas av begäret för dopamin. Samtidigt, din hjärna vana vid extra dos av dopamin och därför alltid fråga om. Detta är en av de abstinensbesvär som du måste kämpa genom att röka en cigarett.

Utsättningssymtom

Om du röker och du måste fokusera på ditt jobb till exempel, förlorar du din koncentration när du är redo igen för en cigarett. Du kan inte röka på jobbet så att du först måste gå utanför eller rökaravdelningen att placera dem tillräckligt nikotin. Då kommer du inte längre bli distraherad av att tänka på en cigarett och du kan koncentrera dig igen. Redan nu är det återigen en fråga om att eliminera abstinensbesvär.

Habit

En rökare utvecklar vissa vanor, rök och rök stunder. Till exempel, en cigarett med ditt kaffe, en cigarett efter en måltid eller en cigarett med en drink. Rökning och telefonsamtal är en kombination som ofta förekommer. Dessa vanor kan vara ganska långlivade och med rökförbudet på många ställen kan det vara svårt för rökare att tillfredsställa deras vana. Därför är det med bra väder för rökarna bo så fint på terrasser där de bokstavligen kan få sina pengar är värt.

Cirkeln

Resterna av rökning missbruk cirkel runt så länge det inte är trasig. Som Allen Carr i sin bok på åttiotalet försökte förklara och även lung i boken Nederländerna Stopp! och där tobaksindustrin består av. Vissa kan sluta röka om de förstår denna onda cirkel och inser att nästa cigarett missbruk håller komma tillbaka till sin position. För många är det inte så enkelt och de bör upprepat försök att bryta sig fri från detta missbruk. Den fysiska beroendet är relativt mild, men den psykologiska missbruk kan vara mycket stark.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha