Ärftlighet, DNA och gener

Skulle det inte vara lätt om vi kunde titta in i en kristallkula för att veta vad som väntar oss med våra barn och barnbarn? Lyckligtvis finns det redan en hel del känt om ärftlighet, DNA och gener.

DNA

Kärnorna i våra celler innehåller gener. Dessa är bärare av våra genetiska egenskaper som bestämmer funktionen hos varje cell. De består av kemiska ämnen, desoxyribo-cleïneacids, DNA. I detta noggrant tyger schemat läggs alla funktioner som skall utföras av en cell baseras på genetiska egenskaper. Kommandot att fullgöra dessa funktioner, för att nå hela cellen genom en kedja av ribonucleïneacid, RNA, som når genom porerna i membranet runt kärnan av cellen, den omgivande delen av cellen. Denna komplicerade frågor blir tydligare när en cell bör bilda två nya celler. Det finns över 46 typer V-formade slingor, de kromosomer, som är anordnade i fördjupningen i mitten av ett horisontalplan. De bildas från DNA och RNA. De otaliga funktioner är prydligt ordnade och vid vägskälet för varje ny kromosom får tillsammans med alla funktioner så att två lika celler uppstår. I cellerna i en människa är 22 par identiska kromosomer och en 23 par är olika hos män och kvinnor. I de kvinnliga kromosomer varav 23 par lika, två X-kromosomer, mannen de skiljer sig, X och Y.

Kön

De mogna ägg och spermier innehåller vardera endast hälften av paren av kromosomer vid befruktningen som kommer tillbaka till det normala, har barnet igen 23 par 46 kromosomer. Det inkluderar 23 par på en flicka inte bara X-kromosomen från fadern. Pojken var förutom X-kromosomen från modern till Y-kromosomen från fadern. Vanligtvis, oddsen är lika. Det är statistiskt säkerställt att de äldre kvinnor och kvinnor som redan har haft fler barn i praktiken har små flickor.

Dominanta och recessiva gener

När Y-kromosomen i sperma faderns bildar ett par med X-kromosomen i moderns ägg föds en pojke, dominerar geslachtsgen i Y-kromosomen. Detta dominera över även om två gener med motsatta egenskaper hos båda föräldrarna. När en gen från en av föräldrarna med bruna ögon går genen från den andra föräldern med blå ögon, dominerar genen med bruna ögon, är recessiv genen för blå ögon. Detta betyder inte att barnet är alltid bruna ögon kommer att få, även om båda föräldrarna har bruna ögon. Det kan mycket väl vara så att båda, utöver den dominerande genen för bruna ögon eftervärlden den recessiva genen för blå ögonen på sina föräldrar och sedan chansen är 1 på 4 att de båda genom att spela denna recessiv gen för blå ögon till barnet de uppfattar. Det är ett enkelt exempel på det sätt på vilket skillnader i successiva generationer skapas.

Felaktiga gener

Ibland, till gener som skulle ha passera en viss egenskap defekt. Men som friska gener dominerar vanligtvis över defekta gener, är det nästan säkert att den normala utvecklingen av barnet inte kommer att skadas. Några defekta gener är belägna i könskromosomerna: om denna prestations anomalier, som inträffade bara hos barn av samma kön. Exempelvis är färgblindhet resultatet av en defekt gen i en av X-kromosomerna hos vissa kvinnor. Själva bryr sig inte eftersom den andra X-kromosomen dominerar X-kromosomen med den defekta genen. Men när en pojke just att X-kromosomen får överföras, har han inte en sekund, hälsosam X-kromosomen. Detta är en av de två X-kromosomer från modern och kan därför vara pojkar med och utan färgblindhet föds: inga flickor med sjukdomen som får en X-kromosom från sin far som dominerar över den onormala X-kromosomen deras mor. Detsamma gäller för den hemofolie, koagulationsrubbningen: här är också en av de X-kromosomer hos moder defekten och därigenom födas i olika generationer pojkar där en koagulationsfaktor i blodet saknas så att någon blödning inte kan stoppas. När du har din familj eller din man några familjemedlemmar har samma genetiska sjukdomen, är det klokt att diskutera detta problem med din läkare innan du blir gravid. Detta kan hänvisa dig till en läkare eller en organisation som specialiserat sig på anthropogenetics, genetik. Denna vetenskap har under de senaste decennierna utvecklats snabbt och människor börjar förstå att det är ingen överdrift att tillåta sådan forskning att göra. Ofta kan du vara helt lugna, råd är ibland mindre gynnsam. Du bör ha i åtanke att den du förmodligen se även undersöka några släktingar att komma fram till rätt beslut. En begäran om att du inte alltid uppskattat. Dels för att det kan hända att du redan är gravid innan du vet vad är riskerna och vilka åtgärder du tvungen att ta tid.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha