Renaissance kompositör Hubert Waelrant

Nederländerna förde renässansen flera stora kompositörer, av vilka många sprids i samband med deras liv på Europa och spelat en ledande roll. Några kvar i Nederländerna, som Hubert Waelrant, även om en italiensk period är inte osannolikt för honom. Hubert Waelrant räknas bland de större holländska polyphonists.

Början

Som så ofta är fallet, är Hubert Waelrant ibland skriven som Waelrand, inte bara födelse eller härkomst är kända. Den vanliga människan inte föra den till arkiv som hölls av viktiga personer. Först när du tog det till särskilda prestationer, kan du ta med till noterna i arkivet. En glittrande karriär inom musiken, med vissa kompositioner på ditt namn, vilket hjälper. Hubert Waelrant var troligen född omkring 1517, troligen i Antwerpen familj. Antwerpen är också den största delen av sitt liv var hans bostad.

Italien?

Det är mycket möjligt att Hubert Waelrant i Italien har genomgått utbildning. Det fanns fler musiker och sångare som ville öka sin globala syd. Säkerhet handlar inte om detta. En god musikutbildning också inte gå så långt bort för att följas, det fanns musiker som tidigare fanns i Nederländerna och först därefter gick in i vida världen. Vad som är känt är att Hubert hade kontakter i Italien. Även flera kompositioner av Waelrant tydligt under inflytande av kompositörer verksamma i Italien kom till. Förresten, många av dessa kompositörer kom också från Nederländerna.

Ännu arkiv

När en kompositör eller sångare gick fylla viktiga poster, som spelades in i arkiven. De första dokument som Waelrant kallas, nu i arkiven i katedralen i Antwerpen, berätta för dem att 1544 och 1545 som en sångare var aktiv.

Lärare, kompositör och ansvarig utgivare


Musik WaelrantEen tio år senare, är han även verksam som lärare. Enligt hans lärjunge, F. Swerts, Waelrant var innovativt, solmisatiemethode utvecklats av honom. Han har verkligen arbetat som musiklärare från 1553 till 1556. Under de första åren av detta decennium Hubert har fokuserat på tryckning och publicering av musik, i samarbete med Jan de Laet. Ett tema som löper genom sitt arbete som lärare och förläggare körde också sitt arbete som kompositör. Vissa verk han publicerar:
  • I 1556: Sacrarum cantionum
  • 1558: Il primo libro di Madrigali
  • Även i 1558: canzoni Francesi.

Religion

Under livet av Waelrant religion fråga var en verklig ånger svamp i samhället. Staten skrev den romersk-katolska tron, men övergrepp i kyrkan hade kyrkliga reformatorer som Luther och Calvin inspirerad att ta en annan väg. Protestanter var av de spanska myndigheterna, däribland Nederländerna förföljdes. I arbetet med Waelrant innehåller element som tyder på protestantiska sympatier. Ju fler officiella dokument visar mycket mer att han var katolik. Förmodligen Waelrant lyckades framgångsrikt att navigera mellan protestantism och katolicism. Och det var också nödvändigt, Antwerpen har varit under påverkan av katolska Spanien, men också i olika perioder under protestantiska Beggars.

Musik

Liksom många kompositörer av denna period skrev Waelrant sekulär och sakral musik. Du kan distribuera sin musik:
  • Motets
  • Psalm Settlements
  • Italienska madrigaler
  • Franska chansons
  • Italienska sekulära låtar
  • Instrumentala stycken, såsom luta.
I många av hans verk kan hittas polyfoni, med till synes oberoende melodiska linjer förs samman till en musikalisk helhet.

Språk

Många musik som skrev Waelrant, har italienska texter. Italienska madrigals exempelvis var populär. Ändå finns det texter i holländska, såsom ?? ick du får ??

Om du får ick


Musiken i "ick Om du får" modern skrivet nedan visar texten som ick du får ett vackert exempel på en kärlekssång. I fyra delar inställningen av låten sjunga sopran och alt ojämn med tenor och bas, så det finns också skillnader i texten. Texten som visas här kan se sopran / alt röst. Det finns också en engelsk text av den här låten: "Svårt med en fontän.
Om du får ick, ick som du får
du pivot och spin sten
Med rena händer inkomst du röda kinder.
Sedan tycker att jag IC IC
Sedan tycker att jag IC IC
Sedan tycker att jag IC IC
Du fångat
Sedan tycker att jag IC IC
Sedan tycker att jag IC IC
Sedan tycker att jag IC IC
Du fångat

Beslut

Från 1558, det finns lite mer Waelrant känd. Förmodligen han förblev aktiv som musiker och lärare i Antwerpen, där han dog 1595.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha