Rädsla för asbest överdrivna? När asbest är farligt?

Luci Åhlund Februari 28, 2016 Miscellanea 264 3
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc

Vi måste vänja sig: där det finns byggnader i åldern 20 år och äldre att renoveras, rivas eller gå upp i lågor, är asbest frigörs. Är det dåligt? Nej, säger experterna. "Endast i extrem exponering för asbest partiklar går folk hälsorisker. Risken för lungcancer genom passiv rökning är betydligt större ", säger Paul Baas, professor i thorax onkologi, arbetar för AMC i Amsterdam och det nederländska cancerinstitutet.

Med en serie av asbest fall på kort tid är det ständigt populära material som kan orsaka cancer, tillbaka i rampljuset. Det finns även panik, där människor måste lämna sina hem. Boss: "Asbest är överallt. Det handlar om koncentration och intensitet av exponeringen. Mätningarna visade på ett konstaterande i Utrecht att situationen var säkert, men ändå ville att folk skulle inte återvända till sina hem. Jag förstår inte. Det är helt säkert. "

Oro är förståeligt

Michel Baars, chef för Search som specialiserat sig på forskning och sanering av asbest, är professor i "Panik är aldrig bra, kommer över mig ibland känns som varje upptäckt av asbest upplevs som ett problem. Det är inte så. Oroligheterna, kan jag förstå bara bra, särskilt om folk inte vet vad som händer. Jag vet också att en del av våra kamrater nästan arbetar aktivt för att röra upp sin ångest. För renovering eller rivning måste överväga vilka föroreningar i byggnaden. På grundval av måste en plan göras och de boende och grannar bör informeras. Av människor i förväg för att ge bra information, är en hel del oro bort. "

Hur farligt är asbest?

Så länge asbest är där det är, det är inget fel, så är tumregeln. Men om materialet avlägsnas, sakkunskap som krävs. Baars: "Asbest är en mycket kontrollerad process styrs av strikta standarder och föreskrifter. Det är en myt att tro att bostadsrättsföreningar bara göra något. De fäster ordentligt till reglerna. Att bränna alla brandmän arbetar enligt den handlingsplan asbestbränder. Om det behövs är vi som Sök inom en timme på plats och vi har inom femton minuter från den första forskningsresultaten. Titta på Stadskanaal. Det är vad det var bra, eftersom omständigheterna var på bordet snabbt. "

Lungsäckscancer

Asbest kan orsaka cancer i lungsäcken, säger läkaren Baas. "Varje år finns det i Nederländerna 500 till 600 fall av lungsäckscancer. Alla vet att rökning är dåligt. Av de 11.000 fall av lungcancer per år i Nederländerna, finns det 9000 relaterade till rökning. Det är också sant att människor som röker och är utsatta för asbest är mer benägna att få lungcancer. För att bli sjuk ifrån ensam asbest, bör människor vara intensivt utsätts för material och är genetiskt känsliga för det. Som en gång en asbestplatta hälften har gått sönder, har lite att frukta. Dessutom varar latensperiod trettio till femtio år. Naturligtvis är en olycklig person som redan sjuk efter tio år. Olika läkarundersökning strax efter en misstänkt infektion är onödigt eftersom det fortfarande finns ingenting att se. Rädslan är där för asbest är lite överdrivet. "

Välvda intresse

Båda experterna har en aning om var den överspända intresset kommer från riskerna med asbest. Folk är oroliga, inte media hoppa på toppen och sedan förarna inte vill köra några risker. Denna blandning leder till få drastiska åtgärder, såsom människor i mitt i natten från sina hem. "Lita på sunt förnuft. Det är det bästa ", säger Boss.

Olika typer av asbest

Asbest finns i sex olika arter, indelade i färger, som behandlas i ca 3500 produkter tills förbudet 1993. Vitt är den vanligaste typen. Detta material används främst för att göra material starkare och mer hållbara. Brown och blått användes på grund av deras goda isolerande effekt. Gult, grönt och grått är mer eller mindre fångst av naturlig produkt och asbest knappast bearbetat material.

Denna berättelse publicerades första gången i Dagblad van het Noorden

  Like 0   Dislike 0
Tidigare artikel Pumpa, slim välgörare
Nästa artikel Trevlig lång livslängd
Kommentarer (3)
Ide Hopp
  Like 5   Dislike 1

Asbest är verkligen farlig för din hälsa. Jag instämmer helt.

Edor Naslund
  Like 3   Dislike 1

På min kurs de berättar att söka mycket annorlunda ... .. Lol

Ils Ekström
  Like 4   Dislike 1

Här går alla tänka annorlunda om din make dör rakt på sak asbest cancer. Aldrig arbetat med ingen aning om när de uppstår, men om du har det, du bara dö.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha