Är sushi hälsosam eller inte? Vad är exakt?

Sushi, den typiska japanska delikatessen, har under de senaste decennierna blivit mycket populär i västvärlden. Men hör du motstridiga ljud om hur friska skålen verkligen är. Till exempel, för att rå fisk kända vara farligt och de talar om kalorier och kolhydrater. Ändå japan är kända för att vara en relativt friska människor. Vad sägs om just nu och vilka näringsämnen och ingredienser du möter i sushi?

Vad är sushi

Många förknippar sushi med rå fisk direkt. Emellertid är den råa fisken den viktigaste ingrediensen av sushi. Så du kan också äta god sushi med ägg och grönsaker i stället för fisk. Den viktigaste ingrediensen av sushi är ris med risvinäger. Riset har kokta men igen svalna innan sushi förbereds. Då riset syrat med risvinäger.
Med sushi kan du oändligt variërenIn mycket sushi varianter du kommer från torkad tång. Wasabi är också ofta används. Detta är en mycket skarp smaktillsats, som påminner lite senap. Vidare kan olika beståndsdelar användas för att avsluta sushi. Naturligtvis ovannämnda rå fisk. Men kokta eller rökt fisk används ibland. Istället för fisk, kan du också välja fisk och skaldjur, tång, stekt ägg, grönsaker eller ens frukt. Andra namn för sushi är hiragana och unihan.
En annan maträtt som liknar sushi sashimi. Sashimi rätt existerar i fisk eller skaldjur som är mycket tunna snitt. Till skillnad från sushi denna maträtt innehåller inget ris. En annan slående skillnad är att sashimi äts med pinnar, sushi, men just för hand. I en traditionell japansk måltid sashimi är den första kursen.

Är sushi frisk?

När vi frågade om sushi är frisk ibland kan du höra olika svar. Man säger att en mycket salt och fett i den. En annan kallar fisken som ett hälsosamt inslag. Dessutom är Japan det land av sushi och det är också det land som har den högsta medellivslängden. Och inte bara det. Japanska inte heller är känt som ett land med en övervikt problem. Skäl nog att säga att sushi kan inte vara mycket ohälsosamt. Rätt?

Vilken sushi vi egentligen?

Den förvirring som råder kring sushi kan delvis förklaras av det faktum att inte alla sushi är densamma. Här i västvärlden äter vi ofta sushi som skiljer sig från den ursprungliga traditionell japansk maträtt. Detta beror främst på att våra västerländska palates olika preferenser än japanerna. Om fetthalten är ofta högre än i originalet. Mycket högre. Till exempel genom användning av fett majonnäs. Men också friterade ingredienser är en orsak till detta. Den sås som vi är vanligtvis det när maten inte är så hälsosamt. Detta är ofta en sojasås med massor av salt. Och genom att använda den frikostigt, är den totala inte friskare.

Många kalorier i sushi?

Det kommer inte att överraska dig att i västra sushi är oftast mycket mer kalorier än den ursprungliga japanska sushi. Detta beror på hur du gör det sushi och äta vad som finns i bearbetas. Alla typer av stekt naturliga ingredienser få många fler kalorier med det än rå fisk och sjögräs. Det är också klokt att lugnt göra med såsen. Förutom en bra japansk restaurang, sushi är generellt bättre och hälsosammare än när du sushi någonstans som ett snabbt mellanmål poäng.
En annan fara ligger i den lilla lagom stora sushi. Innan du vet ordet av har du ätit det flera punkter och hantera det totalt. I en sushibar där du kan välja mellan många olika varianter Frestelsen att prova så mycket som möjligt. Och de läckra varianter kanske en extra. På så sätt får du en sushi inte så mycket kalorier, men över hela linjen så bra.
Och kolhydrater?
Sushi innehåller mycket kolhydrater. Detta beror på den relativt stora mängden av ris, som är införlivad i den. Men ca 80%. Av dessa kolhydrater är ca en femtedel av socker.

De verkliga japanska sushi ingredienser

På längre till japanska sushi, ser vi en hel del hälsosamma saker. Till exempel i den tång som används ofta. Detta innehåller mycket järn, kalcium, jod, vitamin B12 och nödvändiga mineraler. Det finns fler och fler studier som visar att tång har en positiv effekt på hälsan. Det skulle ha ett blodtryck och kolesterolsänkande effekt.
Wasabi innehåller också många bra ämnen. Till exempel finns det i vitamin C och B6. Men i wasabi kan du hitta många mineraler, bland annat fosfor, zink, järn, kalcium och koppar.
Den råa fisken
Fisken får ofta tillämpas naturligtvis också omfattar de nödvändiga hälsosamma näringsämnen. För det första naturligtvis den berömda fiskfettsyror. Omega-3-fettsyror är fleromättade fettsyror. Bra fett, är de också kallas. Det är samtidigt övertygad om att många hälsosamma effekter på människors hälsa. I synnerhet för att hålla de friska hjärtat och blodkärlen. Dessutom innehåller fisk vitamin B, ännu fler mineraler och proteiner som är lättsmält för människor.
Och i ingefära?
Ingefära är ofta serveras med sushi. Då kallas det gari. Anledningen till ingefära i sushi är att därmed smaken kan neutraliseras. Efter att ha förtärt en sushi kan göras neutral smak på det sättet innan nästa sushi äts. I ingefära innehåller många vitaminer C, B1, B2 och B6. Och i termer av mineraler kan hittas i, bland annat, ingefära, natrium, kalcium, kalium, järn, magnesium, zink och fosfor.
Japansk sushi bar

Slutsats

Så man kan säga att sushi är frisk eller mindre hälsosamma beror på vad du äter. Men väst sushi är inte särskilt ohälsosamt. Jämfört med många andra livsmedel som äts mycket av det är fortfarande friskare. Tänk på pizza, chips och andra snacks. Ibland ens äta sushi inte kommer att utgöra ett problem. Så länge du inte gå för mycket mat. Och särskilt när du försöker begränsa de hälsosammare alternativ och inte alltför mycket sås. När allt kommer omkring, är du också äta sushi som det var tänkt av japanerna?
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha