Quiz: Vad är i din tandkräm?


 Delta i vår frågesport för att ta reda på hur mycket du vet tandkräm du använder. Hur mycket vet du om den produkt som du lägger i din mun? De åtta följande ingredienser vanligen noterade på alla tandkrämstuber: Kan du gissa vad de är och vad de är i tänderna?

Fluorid

Ja, vi börjar med en lätt fråga, men oroa dig inte, kommer det att bli svårare! Den fluorid i tandkräm används för att:

a) förebygga och bekämpa karies
b) bygga tandemaljen
c) minska erosion
d) alla ovanstående

Rätt svar:

d) fluorid inte bara kämpar karies, bidrar också till att bygga upp tandemaljen och minskar erosion. På etiketten tandkräm kan fluor listas som natriumfluorid, tennfluorid eller natriummonofluorofosfat.

Propylenglykol

a) minskar läckaget av tandkräm
b) hjälper konsekvensen av tandkräm
c) håller ingredienserna blandas

Rätt svar:

a) propylenglykol hindrar din tandkräm torkar ut, men faller i kategorin "vätning" av ingredienserna. Andra humektanter som du kan hitta i tandkräm är glycerol och sorbitol.

Triklosan

a) Den ska bidra till artificiella smakämnen
b) ger tandkrämen mjuk konsistens
c) hjälper till att förhindra plack och gingivit

Rätt svar:

c) Triclosan är ett antibakteriellt medel som hjälper till att förhindra plack, en klibbig film på tänderna som kan leda till karies. Triclosan kämpar också gingivit, ett tuggummi irritation orsakad av plack. Och som en bonus, kan det bidra till att minska dålig andedräkt.

Kaliumnitrat

a) är ett mineral som hjälper till att befästa tänderna
b) är en desensibiliserande tand
c) är en blekning av tänderna

Rätt svar:

b) Kaliumnitrat fungerar som ett desensibiliserande medel, minska smärtan svar på dina nervändar. Den används ofta i tandkräm på marknaden för känsliga tänder. Den strontiumklorid är en annan ingrediens som minskar känsligheten. Detta läkemedel verkar genom att blockera de små "tuber" som ansluter nerven till kärnan av tanden.

Natriumfosfat

a) är en smakförstärkare
b) är ett milt slipmedel
c) dödar bakterier i munnen

Rätt svar:

b) Natriumfosfat är en mild slipmedel, tvättar bort matrester och ytan fläckar från tänderna medan du tvättar dem. Andra slipmedel som kan finnas i tandkräm innefattar kalciumkarbonat, silikagel, dehydratiserade, hydratiserade aluminiumoxider, magnesiumkarbonat och silikater.

Xantan

a) är ett förtjockningsmedel
b) är en yta poler
c) är en typ av artificiell färgämne

Rätt svar:

a) Xantangummi är ett förtjockningsmedel som tillsättes till tandkräm för att binda dem tillsammans och stabilisera alla andra ingredienser. Mineral kolloider, kolloider baserade på alger och cellulosa är alla syntetiska förtjockningsmedel.

Sorbitol

a) stärker tandemaljen
b) reducerar inflammation i tandköttet
c) är ett sötningsmedel

Rätt svar:

c) Smaken av tandkräm är ganska trevlig: naturligtvis är det inte nödvändigt att tillsätta socker till en produkt för munhälsa, så tillverkare använder konstgjorda sötningsmedel, såsom sorbitol och sackarin. Xylitol är ett naturligt sötningsmedel som också används i vissa tandkrämer.

Lauryl

a) är ett skummedel
b) hjälper din tandkräm att lösa i vatten
c) håller din tandkräm homogen

Rätt svar:

a) lauryl - sulfat är ett rengöringsmedel som gör tandkräm löddrig. Det är också i många andra hygienprodukter som schampo, duschtvål och raklödder. Den kokamidopropylbetain är en annan typ av skummedel som du kan hitta i tandkrämen.

Vad är din poäng?

Hur många har du gissa? Din tandkräm innehåller förmodligen ett brett utbud av ingredienser med det konstiga namnet: inte ens vara lätt att uttala, men alla är där för ett syfte. Oavsett om du har uppnått en hög värdering eller lågt, vad som är viktigast är att du använder tandkräm minst två gånger om dagen. Detta är den bästa vinna!

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha