Quarter-gravida kvinnor inte har optimal mödravård

En fjärdedel av gravida kvinnor inte startar i tid eller få mindre prenatal samråd vård inom primärvården obstetrisk praxis än föreskriva förlossnings riktlinjer. Detta gäller särskilt för kvinnor från icke-västliga länder, arbetslösa kvinnor, kvinnor med kroniska sjukdomar eller funktionshinder och kvinnor som tog ingen folsyra.

Detta har framkommit i Feijen Esther de Jong för University Medical Center Groningen och Midwifery Science avdelning för VU Medical Centre i Amsterdam. Det noterar också att gravida kvinnor är mer benägna än icke-gravida kvinnor att använda sig av vård som tillhandahålls av allmänpraktiserande läkare och alternativa vårdgivare.

Little mödravård

I sin forskning gick Feijen Esther de Jong mödravård användning efter gravida kvinnor. Hon följde detta ändamål 3070 kvinnor som påbörjat sin utbildning av omsorg av barnmorskan. Hennes studie visade att gör nästan en fjärdedel av dessa kvinnor alltför liten användning av den potentiella mödravård som kan ge barnmorskan. Detta beror på att de börjar för sent eller få mödravård under graviditeten eller färre samråd. Kvinnor från icke-västerländska länder, arbetslösa kvinnor, kvinnor med kroniska sjukdomar eller funktionshinder och kvinnor som tog ingen folsyra var mer benägna att använda för få förebyggande mödravård.

Studien av Feijen-de Jong visar också att även en fjärdedel av kvinnor under graviditeten remitterades till sekundär vård. I denna grupp av kvinnor verkade vara mer frekvent tal om bristande mödravård användning om de hade en kronisk sjukdom eller funktionshinder och om de sväljer inte folsyra. Enligt Feijen-de Jong, dessa faktorer utgör grunden för särskilda insatser för att exponera dessa grupper kvinnor är mer och mer frekvent användning av mödravård.

Gravida och läkare

I sin forskning Feijen de Jong var också i vilken utsträckning gravida kvinnor använder deras GP genom samråd, diagnoser, läkemedelsförskrivning och remisser. Detta visade att gravida kvinnor 3,6 gånger haft kontakt med sina GP, icke-gravida kvinnor under samma period 2,2 gånger. Läkaren föreskrivna dem mindre för läkemedel än hos icke-gravida kvinnor. Gravida kvinnor remitterades av GPs mest för förlossningsvårdgivare och icke-gravida kvinnor till en sjukgymnast.

GP har befunnits vara en betydande vårdgivare för gravida kvinnor. Feijen-de Jong innebär då att att stärka rollen av husläkare i obstetrisk kedja. Hon rekommenderar att samordna vård i den första raden för att förhindra att sådana uppgifter om en gravid försvinner och se till att inga fler insatser används än medicinskt nödvändigt. Feijen-de Jong: "Exempel för att förbättra samarbetet mellan barnmorskor och läkare kan vara i delat boende, gemensamma riktlinjer och en gemensam digital miljö".

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha