Puerperal psykos: psykos efter förlossning

En puerperal psykos är ett psykiatriskt tillstånd där en persons normal kontakt med verkligheten går förlorad. Det kan finnas vanföreställningar och hallucinationer uppstå, där det är omöjligt att förklara för patienten att detta resonemang är felaktigt. Under psykos är den förlorade sambandet mellan tankar och verklighet. En puerperal psykos uppträder vanligen några dagar efter förlossningen. Faktorer som ett försvagat immunförsvar, hormon nedgång eller utarmning kan spela en roll. Detta kan vara farligt formen både mor och barn.

Vad det är

När någon får en psykos, är kontakten med verkligheten borta. Den information som kommer vid någon inte behandlas på ett normalt sätt. I en puerperal psykos, även hänvisat till som PPP, det finns ett psykiatriskt tillstånd där patientens normala kontakt med sin omgivning är förlorad. Det Vanföreställningar uppstår, till exempel att patienten tror att hon är död eller att det finns paranormala monster. Det är inte möjligt att övertyga personen att detta inte är sant. Den förekommer i genomsnitt en i ett tusen kvinnor och sker kort efter förlossningen. Chansen att få detta är den största med det första barnet. Gå dit ofta vaga symptom alls och kan så småningom leda till en lätt eller svår psykos.

Före psykos

Det brukar åtföljas av vaga symptom före psykos. Vanligtvis uppstår alla klagomål inom ett par dagar efter förlossningen. Detta kan inkludera följande symtom:
  • LABIL
  • Sömnlöshet
  • Trötthet
  • Känner sig annorlunda
  • Det går inte att tänka klart
  • Konstiga saker upplevt
  • Förvirrad
  • Förlust av koncentration

Symptomen

Före psykos, patienten går att sova mindre väl där det tidigare trott kan störas, men det är fortfarande omöjligt att med säkerhet säga om detta är en riskfaktor. Det är också tänkt att göra en puerperal psykos är en störning i immunsystemet. Inom en månad efter förlossningen, har en kvinna mer immunceller i blodet och detta kan hindra hjärnans funktion. Just nu att en kvinna är gravid, har hon ett försvagat immunsystem för att förhindra att kroppen stöter bort barnet.
Förvirring
Under en psykotisk person kan kontrollera sina tankar försvinner, kan de gå för snabbt eller för långsamt. Ingen koppling görs mellan vissa tankar eller bara att även om detta inte har något att göra med verkligheten. Dessutom kan observation av tid och plats störas.
Hallucinationer
En del kvinnor lider av hallucinationer, där de hör saker, se, känna, smak eller lukt som inte är där. Så det kan vara så att någon hör röster och dessa röster ger kommandon. Kommandona kan gå till normala saker, till exempel, som du behöver för att gå och handla, men din röst kan också få ställa att göra farliga saker. Detta kan innebära en hälsorisk för både mamman och barnet. Det händer ibland att mamman själv eller barnet vad de ska göra.
Derealisatie- och depersonalisatieverschijnselen
I en depersonalisationssyndrom någon som känns som världen är inte verklig. Det verkar som om du har rätt i en film och du inte känner igen dig själv när du ser dig själv i spegeln. Personer som lider av puerperal psykos kan drabbas av personlighetsförändring.

Orsaker

Orsaken till psykos är inte alltid kända. När någon har feber, har använt droger eller blivit förgiftad, så orsaken är oftast klar. Forskning har också visat att en genetisk predisposition kan spela en roll. En traumatisk födelse kan spela en roll för att få en barnsängspsykos. Ibland orsaken är inte klarlagt. Det antas att ursprunget till psykos kan ha att göra med kvinnans immunsystem. Efter födseln, kan immunsystemet inte är i ordning och sedan kvinnan är sårbar. Det finns också en nedgång efter födelseplatsen av hormoner och detta eventuellt kan spela en roll.
Hormoner
Hjärnan hos en mor är mer känsliga för hormonet dopamin så att de känner sig mer moderskärleken. Hjärnorna har receptorer för kvinnliga hormonerna östrogen och progestin. När progesteron hormonnivåerna efter förlossningen avtar snabbt, kan det ha en effekt på dopamin, vilket kan leda till ett överskott av dopamin. Ett överskott av dopamin tros spela en roll i framväxten av en barnsängspsykos.
Sömnbrist
Detta är en stor riskfaktor eftersom en långsiktig brist på sömn kan leda till en psykos. Förlossning kräver någon väldigt mycket och det är viktigt att kvinnan än tillräckligt med sömn.

Behandling

En liten psykos kan behandlas hemma, men nödvändigt i allvarligare psykos är en inspelning på en psykiatrisk institution. Mediciner som ges är till exempel: antipsykotika och / eller vad som ibland litium ges i kombination med lugnande medel eller sömnmedel. Ofta barnet ingår också så att mamman kan bo så mycket som möjligt delaktiga i vården av sitt barn. En puerperal psykos kan oftast behandlas, men kvinnan har större risk för senare utveckling av depression eller mani.
(0)
(0)
Tidigare artikel Coulombs lag
Nästa artikel Seminom testikelcancer

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha