Prata med behandla näsa eller nasal röst

Luca Bengtsson Juli 21, 2016 Hälsa 227 1
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
En nasal tal är också känd som nasal tal. Det låter här som någon talar genom näsan. Ibland är en röst för tillfället näsan genom till exempel en vanlig förkylning, men kan också vara permanent karaktär, till exempel genom en slits i läpp, käk- och gomspalt. En operation är nödvändig i dessa fall. I andra fall kan talterapi vara mycket användbart.

Uppkomsten av nasal tal

Det finns två typer av nasal röst: den öppna och den slutna nasal röst. I ett öppet nasal tal strömmar överskottsluft genom näsan samtidigt som man talar. Den öppna nasala tal sker vid inkluderar gomspalt. Smaken är sammansatt av den mjuka gommen på baksidan, och den hårda gommen vid fronten. Med en gomspalt är mjuk eller inte stängt hårda gommen. En kluven gom är också känd som gomspalt eller isolerad gomspalt. En gomspalt inträffar tidigt i graviditeten, anser lucka i gommen inte stänga normalt.
En submukosal gomspalt har ofta en öppen nasalt tal som följd. Gommen gap visas stängd men när läkaren undersöker vidare klart att mellanskiktet av gommen inte har stängt, men slemhinnan gör. Den mjuka gommen kan inte fungera tillfredsställande och har en öppen nasalt tal som följd.
En annan orsak till en öppen nasal tal är en medfödd eller läpp-käke gap, även kallad läpp och gom. En läpp kallas gomspalt. Läpp-och gomspalt är en i 500 barn. Generellt ger en klyfta i läppen eller käken färre problem med tal av en gomspalt. En medfödd kort gommen medför även en öppen nasal tal. Det är ofta behandlas med talterapi. Minskad muskel av den mjuka gommen kan också orsaka en öppen nasala tal och kan också behandlas med tal terapi. Den föredragna behandlingen är så tidigt som möjligt: ​​i varje fall före den 7: e levnadsåret bör inledas med behandlingen.
I en sluten nasal röst flyter det finns liten eller ingen luft genom näsan medan du talar. Detta kan orsakas av bland annat en krokig nässkiljeväggen. En krokig nässkiljeväggen har trafikstockningar, stängd nasal röst och / eller en krokig näsa som följd. Andra orsaker till en näsa slöt tal förkylningar, näspolyper, förstorade adenoid.

Gomspalt botemedel

En gomspalt är rättas till, eftersom detta orsakar problem med utfodring, tal eller hörsel. Den mjuka gommen kan stängas vid en ålder av sex till nio månader. Den hårda gommen stängs successivt fyra års ålder. Ibland är den hårda gommen stängd tidigare när detta inte är så allvarligt. Den hårda gommen är stängd från fyra år så att den övre käken har kunnat växa bra. Ingen ben ligger i gapet av den hårda gommen, är endast skiktet av munslemhinnan och nässlemhinnan sutureras. Detta sker företrädesvis i två lager. I allmänhet endast ingående av slemhinnan inte negativt påverkar funktionen av den hårda gommen.
Efter operationen kan såret vara någon blödning. Ibland kvarstår ett öppet sår bakom som helar sig själv efter ungefär en vecka. suturerna falla efter cirka två veckor. För små barn är det inte rekommenderat att använda en napp, tumme suger eller ett sugrör. Detta kan göra det öppna såret. En flaska måste vara utrustad med en större öppning, så att barnet inte behöver suga för hårt. Efter varje matning, bör munnen sköljas med vatten för att förhindra infektion.
Den mjuka gommen har större inflytande på tal. Därför denna företrädesvis behandlas innan de fyllt tolv månader. Under röst mjukare gommen stänger näshålan, så att det inte är för mycket luft strömmar genom näsan. När den mjuka gommen inte kan fungera korrekt, strömmar för mycket luft genom näsan vilket resulterar i en öppen nasal tal. Under en operation, muskeln som normalt lyfta den mjuka gommen men är nu avbruten, återigen bundna till varandra. Därefter mjuka gommen vidhäftade i tre lager. Efter operation, kan det finnas en del blod som kommer från mynningen. Stygnen kommer att lösas upp efter ca två veckor i sig själv. Precis som med en operation av den hårda gommen, bör det också vara uppmärksamma här för skador på såret med en attrapp, tummen suger, eller ett sugrör.

Talterapi är användbar i nasal tal

Nasal tal dvs nasal talk som orsakas av en gomspalt, måste övervinnas i första hand med hjälp av en operation. Efter att tal terapi kan vara användbar. Andra orsaker såsom en förkylning, ett utvidgat mandel eller andra orsaker måste åtgärdas först. Det kan sedan startas talterapi.
Ibland är en nasal röst som orsakas av muskelsvaghet, förlamning eller aangewoonte. I dessa fall är talterapi mycket användbar. Genom övningar musklerna stärks och lärt sig att använda musklerna i en lämplig metod. Hos barn är det viktigt att börja så tidigt som möjligt med talterapi. Barn mellan tre och fem år är mycket snabbare och enklare kunna lära sig saker på och av. Även efter fem års ålder burk, men björnen är att börja så tidigt som möjligt med talterapi. Skolor, fritidsgårdar och daghem är nu väl anpassade för att undersöka frågor som rör tal tidigt och föräldrarna hänvisade till en logoped. Talterapi för barn under 18 år kommer att ersättas från grundförsäkringen. I Belgien, talterapi ersättning från den obligatoriska sjukförsäkringen.

Nasal prata med förkylningar

När näsan är tillsluten av en tung förkylning, kan det inte finnas någon luft strömma genom näsan, nasala Resultatet talar. För detta krävs ingen behandling. I de flesta fall försvinner vanlig förkylning av sig själv, och därmed också näsan tal. När kylan längre vistelser på is och inte minskat, kan det finnas en sinus-infektion är. I sådana fall är det lämpligt att konsultera en läkare e.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (1)
Cato Sköld
  Like 5   Dislike 1

Det står i texten att om du har en kall och näsan är helt stängd, du sedan nasal prata. Det är inte korrekt, nasala prat släpps ut genom den nasala ljud, som ligger så nära förkylningar. Sättet du pratar är: Hypo Nasal och inte nasala.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha