Pompholyx: sår och blåsor handsfree-fötter

Pompholyx är en form av eksem sår som yttrar sig på handflator och fotsulor, och sår och blåsor uppstår. Blåsorna kan klia eller ge en brännande känsla. Ibland små blåsor tillsammans för att bilda en större plats. Om blåsor börja läka torka upp blåsorna och skapa ett fjällande eksem. Det är vanligast hos personer under 40 år.

Pompholyx

 • Vad är pompholyx?
 • Vilka är orsakerna till pompholyx?
 • Vilka är de tecken och symtom på pompholyx?
 • Hur pompholyx diagnosen?
 • Vad är behandlingen för pompholyx?
 • Vilka är utsikterna?

Vad är pompholyx?

Pompholyx är en form av eksem som yttrar sig på handflator och fotsulor. Den kännetecknas av närvaron av sår och blåsor. Det är den allvarligaste formen av den aktuella acrovesiculair eksem eller vesikulär eksem. "Acra" står för fyra och "vesiklar" för vesiklar. Tidigare "dyshidrotic eksem", men detta är en föråldrad sikt. Det är vanligast hos personer under 40 år.

Vilka är orsakerna till pompholyx?

Den exakta orsaken är ännu inte känt. Men det verkar finnas flera faktorer som kan utlösa tillståndet, inklusive:
 • Metaller såsom nickel eller kobolt;
 • Antibiotikumet "neomycin".
 • Vissa kemiska ämnen.
 • Svampinfektion i huden.
 • Svettningar i händer och fötter.
 • Emotionell stress och spänning.

Pompholyx kan förvärras av vad som kan irritera huden, såsom rengöringsmedel, kemikalier och vatten. Ärftlighet spelar ingen signifikant roll, med vissa undantag.

Vilka är de tecken och symtom på pompholyx?

Inledningsvis uppstår med små klara vätskefyllda blåsor på huden på händer eller fötter, ofta med en symmetrisk bild. Blåsorna har storleken av ett stift huvudet, men kan ökas gradvis. De är belägna på handflatorna eller fingrar och fotsulor eller tår. Sår och blåsor kan klia eller ge en brännande känsla. Ibland små blåsor samman till större blåsor. Om blåsor börja läka, torka dem och skapa ett fjällande eksem.
Blåsorna kan bli infekterade. Om så är fallet, kan det vara synliga pus i blåsor. Huruvida det finns en ökad rodnad, smärta, svullnad eller krustabildning av de drabbade huden. I detta fall konsultera en läkare omedelbart.

Hur pompholyx diagnosen?

Diagnosen ställs på ögat. När du är osäker om korrekt diagnos, kan en hudbiopsi tas. Ytterligare forskning kan bestå av allergiforskning.

Vad är behandlingen för pompholyx?

Möjliga behandlingar är:
Komprimerar eller mappar
Dessa används i mycket nattend eksem. Dessa bidrar till att göra det möjligt att torka eksem. Använd dem inte om huden är torr.
Lokala resurser
Corticosteroïdcrèmes eller gå ?? salvor mot inflammation, minskar irritation och hjälpa till att läka huden. Steroider kan bäst att inte vara för lång, eller användas i låga doser, för att undvika obehagliga biverkningar.
Perorala
Om det finns tecken på en infektion, kan ett antibiotikum hjälper. En chockbehandling prednisolon kan erbjuda en lösning på många klagomål av smärta eller svullnad, eller om behandlingen har liten effekt. Antihistaminca kan undertrycka kliar stimulans. I händelse av en svampinfektion, kan ett anti-svamp förskrivas.

Vilka är utsikterna?

Sjukdomen förlopp pompholyx varierar för varje individ. Hos vissa personer, fläckarna försvinner i ca 3-4 veckor, och det kommer inte att komma tillbaka. I andra fall kan det vara mer ihållande. Vissa människor har återkommande perioder av några veckor.
(0)
(0)

Kommentarer - 3

Även jag måste göra det här året hade med pompholyx eksem i min vänstra handflata, den första gången i januari och ett halvt år senare höjde huvudet igen. Vad hjälper mycket bra för mig är juice av aloe vera växt, till försäljning vid en anläggning butik för omkring ?? 5, -. Saften från bladen är en gelé substans. En bit av ark 3-5 cm snitt och pressa ur saften och smeta på den drabbade huden. Den absorberas snabbt och lugnar klåda och sveda. Jag själv gör det så ofta som möjligt, reglerar huden ner och klåda och smärta försvinner. Det tar en dag eller 4, 5 innan nya huden har bildats, och med en vecka är platsen så gott som läkt. Låt oss hoppas att det inte blir kroniskt tillstånd ?? Jag hoppas att du har några av det här tipset. Lycka till!

Cirka 3 månader sedan hade jag kirurgi på min fot. Foten var tätt lindade med gips. Det fanns en "metall" stift i min tå / fot. Efter 6 veckor var som avlägsnades. Sedan började problemen. Torr, klåda, blåsor. Enligt min läkare en kombination av eksem och svamp. Samtidigt gör mina handflator tillsammans. Fick salva för det. Hjälper inte. Aldrig tidigare drabbats av denna typ av sak. Undrar vad som orsakar det och hur kan jag bli av med det. Jag är rädslan för smitta i närheten.

Erkänn alla förklaringar om pompholyx. Har varit här från tidig ålder lider van.Vroeger, runt min sextonde eller sjuttonde började på handflator och fotsulor nedan. Lamporna började, men jag har haft perioder som jag inte kunde gå till jobbet eftersom händerna var helt packad med salva och handschoenen.Nu år senare inte längre lida i handflatorna, men mer på mina fötter. Redan uthärdat flera allergitester, men fick aldrig något bestämt ut. Tar Salva botemedel och prednison hade aldrig hört talas om en läkare vad t är exakt, och därmed inte komma. Tillfällighet varit en tid när en hudläkare i Italien. Han rådde mig att svalka mina fötter i isvatten och att inte utsätta det på ett sådant. Idd och detta hjälper mig eftersom t känns som brand.Fijn att nu se den här artikeln som jag äntligen inser jag är inte ensam med detta problem och sjukdomen har också ett namn. Jag skulle vilja ha mer kontakt med andra som har att göra med detta. Hälsningar Jeanne Poels

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha

Se Också