Pocahontas, mer än en Disney-figur

Vem tänker på Pocahontas, förmodligen tänker särskilt på flickan från självbetitlade Disney-film. Pocahontas, var dock en kändis i sin tid, dotter till en indianhövding och hustru till en brittisk politiker. Hon ses som någon som räddade den brittiska kolonin av svält.

Fakta och myter

Om man tittar på historien om Pocahontas kommer att kämpa för att hålla faktum och fabulera isär. Stora delar av hennes liv är romantiserade. Och hennes brittiska vän, kapten John Smith har en stor del i detta. Han undertecknade hennes liv, men var därmed inte alltid sanningsenlig.
Trots att hennes liv var senare till stor del romantiserad Pocahontas har säkert spelat en viktig roll i relationerna mellan indianerna och britterna. Utan henne och hennes folk skulle den brittiska kolonin troligen har dött av svält som den så kallade förlorade kolonin ?? ?? på Roanoke Island. Det påstås också att de sparar flera liv av British pläderade för sina liv.

En indisk flicka och det brittiska

Matoaka, som namngavs av sitt eget folk Pocahontas, dotter till chefen för de Algonquian indierna var, Powhatan och en av hans många fruar. Hon föddes omkring 1595. Hon träffade John Smith runt hennes tolfte i 1607. John Smith var också en av de första vita män som mötte Pocahontas. John Smith var på en expedition när han fångades av indianer. Några dagar senare fördes han till residens Powhatan. I hans egna ord blev han först inbjuden att delta i en festival, varefter han blev därefter beslagtagna och platt utskrift. Indianerna var redo med yxor om de ville halshugga honom. Pocahontas sköt till hans hjälp. Hon tog hans huvud i armarna och lade huvudet på hans. Sedan drog hon upp honom. Detta var det första mötet mellan paret. Powhatan uppgav att de var vänner och att Smith var hans son.
Trots den dramatiska naturen av denna berättelse, verkligheten var förmodligen mycket mindre dramatisk. Detta utförande berättelse var en ganska vanlig ritual bland indianerna och om det verkligen inträffat Smith skrev då var reaktionen av Pocahontes del av ritualen. Dessutom förklarade Smith denna berättelse endast företag i 1624, efter Pocahontas blev känd. Fram till denna tidpunkt, trots att han hade skrivit om Pocahontas, men inte i det här sammanhanget. Det finns ett brev från 1616 till Queen Anne där det hände har nämnts tidigare, men brevet var aldrig återhämtat sig.
Från detta ögonblick var Pocahontas och Smith, dock vänner och Pocahontas träffade honom regelbundet. Även populära berättelser vi vill tro att de två var i kärlek är inte särskilt troligt. Pocahontes var bara 12 när hon träffade Smith, som var 28 vid den tidpunkten. Vad Pocahontes berörda att det var mer av en fadersfigur.
Relationerna mellan indiska stammen och britterna var inte dåligt och Pocahontas gick regelbundet till Jamestown, där brittiska trupper var stationerade för att få mat och merchandise. Pocahontas var en slående siffra, inte bara på grund av sitt utseende, men hon var livlig och lekfull och imponerade den vita officer.

Kidnappning och Fångenskap

År 1609 försämrades relationerna mellan britterna och Algonquian och Pocahontas och Smith såg knappt varandra mer. Senare samma år Smith skadades allvarligt av en explosion och var tvungen att återvända till England. Pocahontas trodde att han var död och skulle ha varit mycket tråkigt. Runt 1610 Pocahontas gift en indisk namngav Kocoum. Detta faktum är inte säkert, det skulle också kunna hantera en syster till Pocahontas, men det står klart att de försvann från scenen under en längre tid. Hon levde bland andra indianer i Potoc land, men de hade inte glömt henne. En brittisk kapten Samuel Argall tänkt planen att kidnappa henne och be henne om lösen. Hans knep lyckades och Argall tog henne. Han skickade sin far ett meddelande om att han skulle släppa henne om Powhatan flera brittiska fångar skulle släppas och skulle återvända stöldgods. Powhatan träffade några av de krav på villkor att hans dotter skulle beskedet.

Omvändelse till kristendomen och äktenskap

År 1613 Argall tillbaka med Pocahontas tillbaka till Jamestown. Senare skickades hon till en ny by Henrico leds av Sir Dale. Här Pocahontas infördes i den kristna tron. Hon har haft relativ frihet och underhålls relationer med andra indianer i området. Efter att hon hölls fången i ungefär ett år var Sir Dale gäller Powhatan inne att göra anspråk på resten av lösen för Pocahontas. Byar brändes och människor dödades. Pocahontes sändes till kusten, där hon återförenades med två bröder. Hon uppgav att hon behandlades väl och ville gifta sig med John Rolfe, en politiker från Henrico. Hennes far Powhatan gav sitt samtycke. Britt är mycket nöjda med detta äktenskap, som hon såg som ett tecken på fred. På April 5, 1614 gifte John Rolfe och Pocahontas. Pocahontas var gift innan hon officiellt konverterat till kristendomen och döpte Rebecca.

Besök till Storbritannien

1616 gick Pocahontas tillsammans med sin make och son Thomas till England. Sir Dale hade fört dem tillsammans med andra Algonquin indianer för att locka publicitet och samla in pengar. Pocahontas överlämnades till kung James I. Hon träffade också John Smith igen. Enligt honom blev hon överväldigad av känslor vid återföreningen.
År 1617 beslutade Rolfe att familjen var tvungen att återvända till Virginia, men Pocahontas blev allvarligt sjuk. Hon led av tuberkulos och dog snabbt som möjligt. Hon var bara 22 år gammal. Hon begravdes i Gravesend, England.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha