Pityriasis amiantacea: hårbotten behandling

Valand Lindholm Februari 29, 2016 Hälsa 304 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Pityriasis amiantaceais, även känd som Tinea aminatacea "eller" schalp, är ett sällsynt hudtillstånd där är tjock, ojämn schilferlagen, vastgeklit runt håret, former. Möjligen pityriasis amiantaceais är en förbättrad form av mjäll. På grund av det faktum att dessa stora plakat i håret är kosmetiskt störande, kan denna hudåkomma ge en hel del besvär och psykologiska problem.

Pityriasis amiantacea

  • Vad är pityriasis amiantaceais?
  • Vilka är symptomen på ityriasis amiantaceais?
  • Vem är det för?
  • Vad orsakar ityriasis amiantaceais?
  • Hur ityriasis behandlas amiantaceais?

Vad är pityriasis amiantaceais?

Pityriasis amiantaceais, även känd som Tinea aminatacea "eller helt enkelt" schalp "är en karakteristisk ansamling av gulgrå, fet, hårt släpper schifering på håriga huvudet. Detta godartad och sällsynt tillstånd av okänd etiologi och beskrevs först av Alibert 1832 och sedan kallade det "la porrigineamiantacée.
Det föreslås att pityriasis amiantaceais kan ses som en förbättrad form av mjäll, där skalningen är så ihållande att det inte går att släppa taget. Det schilferlagen uppstår som ackumuleras skapa en "kulle" härrör från caked med varandra och koagulerade marker. Tillståndet har många likheter med den berömda "berg'-skalning, en mild form av seborroiskt eksem, som kan ses hos spädbarn på huvudet.

Vilka är symptomen på ityriasis amiantaceais?

Sjukdomen kännetecknas av tjocka, ojämn skalning, vastgeklit runt håret. Skalningen inte släppa lätt och blir allt tjockare. Resultatet är att det finns stora plakat av vitt schilferplekken i hårbotten uppkommer. Sjukdomen kan vara associerad med symtom såsom klåda och smärta, speciellt när den underliggande huden är skadad repad. Ibland finns det en sekundär bakteriell infektion.
Fläckarna kan ske över hela hårbotten. Tillfälligt håravfall kan uppstå på grund av upprepad avlägsnande av hår genom att skrapa och plockning. Detta håravfall är vanligtvis inte permanent.

Vem är det för?

Pityriasis amiantaceais är en sällsynt sjukdom som syns fler kvinnor än män. Det är oftast ses hos personer med seborroiskt eksem i hårbotten.

Vad orsakar ityriasis amiantaceais?

Den exakta orsaken till ipityriasis amiantacea är okänd, men det är ofta ses som en förbättrad form av mjäll. Det är möjligt att en ökad talgproduktion, och upprepade trauman genom att skrapa också spela en roll.

Hur ityriasis behandlas amiantaceais?

Det brukade vara den viktigaste delen av behandlingen, uppmjuknings i den tjocka schilferlagen med en kräm eller lösning innehållande salicylsyra. Idag, standardbehandling med Xamiol, en gel, som har utvecklats för behandling av psoriasis hos huvudet hos vuxna. Sedan 2009, denna medicin på marknaden. Gelen innehåller liposomer med D-vitamin, och även en kortikoid. Tack vare liposomerna till gelen tränger helt enkelt av schilferlaag det. Inom några veckor kan därför redan anmärkningsvärt kan uppnås bra resultat. Detta läkemedel rekommenderas inte till barn under 18 år. Xamiol gel är ett recept på apoteket och kommer att återbetalas.
Ytterligare behandling sker med en tjära schampo, eller med ett schampo med ketokonazol, för att förhindra att processen från början igen börjar. Dessa schampon används ett par månader. En möjlig sekundär bakteriell infektion, behandlas med en lokal antibiotikum.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha