Pirates: Makthavarna till sjöss

En pirat är en person som attackerar och berövar fartyg. De flesta pirater var män, men en del kvinnor blev också en pirat. Det finns många äventyr historier om pirater, men piratkopiering var faktiskt ett väl organiserat företag. I den 19: e och 20th century pirater försvann många havs befogenheter.

Hur pirater levde

Folk var pirater av flera skäl. Ibland ärliga sjömän lämnat sina fartyg, eftersom livet var så eländigt för dem att de inte kunde tolerera. Matroserna vände ofta piratkopiering för att överleva. Andra letade efter rikedomar såsom guld, silver och ädelstenar. Några ville bara uppleva äventyret.
Historier och filmer ger en spännande bild av pirater som läggs ned som farligt män med skägg. Men i verkligheten, pirater leva ett eländigt liv. De var ofta berusad och stal en hel del. Många pirater avlidit av skador och sjukdomar. Några sköts eller överges till sjöss, andra tillfångatogs och dömdes till döden.
De flesta piratskepp hade en kapten som förde befälet under strid. Den mäktigaste personen ombord var kvarter att de stulna varorna eller plundra fördelas mellan besättningen. Han hade också ett ansvar att straffa pirater som hade gjort något fel. Både kaptenen och styrmannen valdes av besättningen och de kunde tas bort om de inte gör sitt jobb ordentligt.
De flesta pirater hade regler som skulle lyda någon besättningsmedlem. Pirater som hade stulit saker från andra besättningsmedlemmar var ofta iland på en öde ö, där de skulle dö. Ibland fick med en pistol och en kula för att döda sig själv.
Eftersom pirater var mest intresserade av stöldgods dräptes mycket få personer och de lät sina fiender ganska ofta efter att de hade rånat dem. De attackerade också städer längs kusterna. Ibland tog de i fångenskap och krävde pengar för sin frihet. Piratflagga blev känd och fruktad symbol inom sjöfarten. Det visade ofta en vit dödskalle på en svart bakgrund.

Historien om piratkopiering

Piratkopiering är hundra år gamla. Antika romerska och grekiska fartyg som kommer in i Medelhavet var ofta de mål som attackeras. Under medeltiden anföll Vikings fartyg och bosättningarna i Östersjön och Engelska kanalen.
Länderna i Nordafrika är piratkopierad, och organisera dessa attacker ibland alltför. Så de gav muslimska kapare pengar och fartyg för att utföra attacker mot kristna fartyg från England, Frankrike och Spanien. De baserades i Tunis, Algeriet och Marocko, där de plundrade städer längs Medelhavskusten.
Den guldålder piratkopiering var mellan 1500 och 1800 då ett stort antal fartyg korsar Atlanten med värdefull last till och från kolonierna i Nya världen. Det var tider av den berömda pirater.
Piratkopiering minskade i den 19: e och 20-talen. Å ena sidan blev handelsfartyg större och större, men viktigare var att å andra sidan, har fler och fler länder börjat patrullera haven. Även om piratkopiering är ett brott i alla länder är de moderna pirater i dag är fortfarande aktiv, de flesta av dem i Sydkinesiska havet och Indiska oceanen.

Kända pirater

Svartskägg var bland de hårdaste pirat historia. Han fick sitt namn för sin långa svarta skägg, som han bar med flätor. Han terroriserade många år stränder Carolina och Virginia redan en liten flotta av fartyg opjaagden och dödade honom.
Engels Sir John Hawkins, Sir Walter Raleigh och Sir Francis Drake var några av de mest kända så kallade kaparna, pirater som arbetar för ett land. De hade sina egna skepp och betalades av en regering att jaga fartyg från andra länder och att attackera. I det femtonde århundradet, drottning Elizabeth gav kaparna tillåtelse att attackera andra fartyg och England bidrar till att dominera världshaven.
Buccaneers var pirater till Västindien och Central- och Sydamerika kuster terroriseras. Hon var ursprungligen från Frankrike, England och Nederländerna. Några av dem lämnade sitt hemland eftersom de var kriminella och lagen försökte fly. De levde på små öar i Västindien, anföll spanska fartyg och vann guld, silver och juveler transporterades till husen i kolonierna.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha