Piller med lite hormon ger mindre trombos

 P-piller med låga doser av östrogen är föredragna: de ger minst risk för trombos medan de är lika effektiva för att förhindra graviditet. Att LUMC forskare skriver i British Medical Journal.

 Den lilla pillret med hormoner ger minst ofta trombos

 Forskare vid LUMC visade 26 studier som hade gjorts tidigare för p-piller. Metaanalysen har visat att alla piller ökar risken för trombos, eftersom de aktiva hormonerna främjar blodproppar. Mellan piller eller finns stora skillnader: en viss ökning av risken för trombos två gånger, fyra olika tider.

 Östrogen

 "Ju fler hormoner, desto större är risken för trombos. Det beror på att de aktiverar blodproppar. Piller med låg östrogen föredras därför ", säger medförfattaren Dr Olaf Dekkers vid Avdelningen för endokrinologi i LUMC. Inte för låg, eftersom kvinnan kan drabbas av täta små mängder av blodförlust. Ett piller innehållande 30 mikrogram av estradiol förefaller därför ett bra val.

 Diane-35

 Tidigare i år var det uppståndelse om p-piller Diane-35. I Nederländerna, 11 skulle använda toppar avlidna. Denna forskning visade också att Diane-35 ökar nästan fyra gånger högre risk för trombos. Men det gäller även för andra piller med en högre dos av hormoner. Normalt varje år, 1 i 10.000 kvinnor trombos. "Även om ett litet antal, men när man betänker att miljontals kvinnor p-piller svälja innebär hundratals extra fall av blodpropp."

 Akne

 De piller med de bästa referenser är andra generationens p-piller. Enligt några piller skyddar tredje generationen, såsom Diane-35, även mot akne, men enligt Dekkers forskning tyder på att andra p-piller gör lika bra. Som ett resultat av bullret halverat användningen av Diane-35 i Nederländerna.

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha