Peppers på banan

Capsicum arter, såsom röd paprika, Paprika och Cayenne tillhör familjen Solanaceae eller Nightshade familjen, ursprungligen de kommer från Mexiko, Centralamerika, Västindien och en stor del av Sydamerika. Den kraftiga smak, på grund av capsaicin, har säkerställt att dessa växter distribueras över hela världen och i allt högre grad värderas. De medicinska effekter blir alltmer underbyggda vetenskaplig forskning.

Namn av Capsicum

  • Capsicum frutescens L.,
  • Filfil Ahmar
  • La-chiao
  • Cayennepfeffer,
  • Cayennepeppar,
  • Kryddpeppar rasande,
  • Cayennepeppar.

Familj: Solanaceae

Arkeologi av Peppers

I den arkeologiska platsen Huaca Prieta omkring 2500 f.Kr., har hittat rester av odlade peppar. Spår av vild släktet Capsicum, arkeologer i Mexiko för nästan 6000 år före vår tideräkning. Även i Tehucanvallei under Coxcatlanperiode omkring 4000 JC, finns det, tillsammans med andra grödor, chili frukter varit i bruk.

Columbus och paprika

När spanjorerna gick till den nya världen, de såg för svartpeppar, som var av asiatiskt ursprung och de hade träffat i Europa. Istället hittade av en slump en krydda som var ännu kryddigare: de mångfärgat, mångskiftande capsicumpepers som hade odlats i århundraden indianerna i tropiska delar av Amerika.
Peter Anglerius rapporterade i September 1493 att Columbus paprika, som är skarpare än de från Kaukasus "i många former och färger, hade fört tillbaka till Spanien. Om mitten av det sextonde århundradet fann Leon, en spanjor som gick omkring Peru, favorit krydda av de peruanska indianerna, Uchu kallas, kom från frukterna av en peppar-liknande anläggning. Långt innan ankomsten av spanjorerna använde Mayas i norra Guatemala chili som medicin; Dvs de kallade det, och använde den internt för att bota kramper och diarré.

Dodonaeus och paprika

Runt 1500 såg också Dodonaeus alla Capsicum. Han skriver: Detta är ghenaempt vremt Cruyt av Actuarius i Griecx Caps ikon. På latin Capsicum / Avicenna, Zingiber caninum / Plinius som sommighe Meynen siliquastrum inkomst Piperitis / nu-tijt Indianum Piper, Piper och Piper Hispanum Calecuthium. I Hoochduytsch Indianischer Pfeffer / Chalechutischer pfeffer. I Neerduytsch Om Pepper / intäkter Bresilie Pepper. I Franchois Guinea ou Poyure d ?? ister.
Om användningen av dese säger att han ?? Tsaet vremden Pepper är Oock många Plaetsen där spijse ghebruyckt inkomster har Daer där selve cracht inkomst Smaeck som har Pepper inkomst Daer och över maeckt Oock som spijse gul nästan ghelijck Sofferaen / intäkter i Dyer ghebruyckt verwermet sätt så att inte Maghe inkomst som spijse avstånd ära.
Denna Selve sæt gör Oock scheyden som gröda / clieren inkomst al sorterar Coude gheswel / intäkter skingrar freckle användande alla aensicht Vlecken med huenich där på strukna.
Clusius beskriver också Peppers i hans Exocitorum Libri år 1605.

Distribution och typer

Runt 1650 hade odling och användning av chili som krydda sprids över hela Europa, liksom i de tropiska regioner i Asien och Afrika. I andra delar av världen, i olika jordar och klimat, den capsicumvruchten gick uppvisa andra egenskaper, troligen beroende på valet tillämpas av människan.
Paprikorna, som utvecklats i Ungern och ta emot namnet paprika, var mycket mjukare i smaken än sina amerikanska förfäder. I Spanien, där de återconquistadorerna förlitat låta fröna för första gången på europeisk mark, var resultatet av flera generationer blir större, men den kraftiga smaken försvann gradvis.
Under lång tid, att denna anläggning har varit att kultur under många olika förhållanden, har ägt rum många korsningar. Det finns en stor variation av paprika, med många skillnader i växtsätt, storlek, färg, form, smak, skärpa och även i botaniska klassificering.
Carl von Linné, den svenska botanisten och grundare av modern botanisk nomenklatur, som beskrivs i 1753 två arter Capsicum och år 1767 lade han till två mer till det. År 1832 den tyska botanisten Finger Huth hade beskrivit 25 olika arter av Capsicum. Numera finns det en viss förvirring om hur många typer det är exakt, det finns mer än 90 arter har beskrivits, men dagens myndigheter erkänner fem huvud odlade arter C. annuum, C. frutescens, C. chinense, C. pendel, och C . pubescens.

Peppers också allt välkänd medicinsk

Även i modern farmakopé i många länder, finner vi våra Peppers som ?? capsici fruetus ?? tillbaka, särskilt som smärtstillande grötomslag ?? Linimentum capsici ?? i leder. Samtidigt är fler och fler studier också genomförts och det verkar som de paprikor inte bara i matlagning men även som medicin för att erövra världen.
(0)
(0)
Nästa artikel Köp online musik

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha