Pedagogik Reggio Emilia

Lall Gunnarsson Juli 12, 2016 Miscellanea 2 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Reggio Emilia är ett pedagogiskt förhållningssätt som utvecklats i den italienska staden Reggio Emilia. Denna metod används ofta i grundskolor, daghem och fritidsgårdar. Tonvikten ligger på att lyssna snarare än att berätta.

Reggio Emilia

Loris Guzzi var en italiensk filosof och grundare av denna metod. Reggio Emilia tillvägagångssättet är pedagogik lyssna och är en metod som är en del av praxis. Tonvikten ligger på att lyssna snarare än att berätta. De barn, gruppledare, lärare och konstnärer är en del av denna strategi. I staden Reggio Emilia, de arbetar för 30 år på detta sätt. Varje daghem är en konstnär och pedagog närvarande. Även i Nederländerna finns olika skolor, barnomsorg och fritidsgårdar med denna metod.

Kommunikation

Allt är inriktat på kommunikation. Barnen kan uttrycka sig på hundra olika sätt, och i hundra språk. Det är vårt jobb att förstå det. Särskilt små barn inte kan uttrycka sig i tal eller skrivna ord, utan genom dans, musik, teckning, lera modellering, rörelse eller ljud. Barn har mycket mer än vi tror och varje barn är unikt.
Vi måste lära oss att titta på barnet, bygga ett band, innan vi vet barnet. En redogörelse för Loris Guzzi är: "Ett barn har hundra språk, men skolan och samhället stjäla nittionio av."
Allt är viktigt och Reggio Emilia belyser alla uttrycksmöjligheter. Barn är forskarna.
Ett barn är omgiven av tre lärare:
  • 1 pedagog: Barn lär sig mycket av varandra.
  • 2. Pedagog: Vuxna, föräldrar, lärare, konstnärer, lärare.
  • 3:e pedagog Miljö: Utrymmet används som den tredje ledaren.

Åtfölja

Som handledare skapar du situationer där barn kan göra sig hörda och där de kan uttrycka sig. Du behöver goda förmåga att lyssna aktivt delta i aktiviteter och observera. Alla observationer registreras i en fil. Barnen själva säga vad de vill, så du måste förbereda ovanligt. Du bör alltid vara öppen för något nytt, något kreativt. Vi tittar på hur de lär sig och anpassa vår verksamhet till. Vi uppmuntrar kreativitet och självständighet barnet.

Hur utrymmet är organiserad?

Utrymmet är den viktigaste faktorn. Utrymmet ska vara utmanande och kreativitet bör uppmuntras. Tänk på inredning, ljus, färg, möbler och material. Alla rum har sin egen funktion. Det finns flera rum, inklusive en hantverk hörn och ett spelområde. Det är också ett centralt område där alla möter varandra och är förbundna med varandra inom och utanför. Varje boende har även en verkstad där barnen kan ta sig till jobbet och där en konstnär är närvarande. De använder ofta fria material såsom rep, textilier, trä. Artister kan de uppmuntra och vägleda. Det hängde överallt i området många speglar, så att barnen kan se sig ordentligt. Dessutom, alla ritningar hänga på väggarna för alla att beundra.

Dokumentation

Utveckling av barnets rätt spåras genom dokumentation. Du kan alltså ta reda på vad de tycker är intressant och vad barnet alla berörda. Varje barn har sin egen fil med papper, fotografier och video ?? s ?? s. Många situationer registreras på kameran. Så att föräldrar kan se vad de gör. Alla ritningar hålls av barnen.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha