Patrioter och Orangists och senare den franska ockupationen

Zarah Jakobsson Februari 28, 2016 Miscellanea 4 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Under sjuttonhundratalet visade att glansdagar i Republiken var över. Större städer minskade arbetslösheten ökade och internationellt republiken var obetydlig. Samtidigt republiken blev en central myndighet; alla regioner nominerade samma guvernören och som har deklarerats stadtholdership också vara ärftlig. På grund av denna utveckling var allt kritiska och ansvarsfulla medborgare mot staten. De var särskilt motsats till den genetiska stadtholdership. De ansåg att detta i hög grad monarkist. Och allt fler kritiska medborgare ville absolut ingen monarki. 1766 kom en ny guvernör Willem V. Han inte dämpa de växande motsättningarna i befolkningen. Så han utsedd rådgivare som inte sitter befolkningen och tog kontroversiella beslut.
Alltmer, partier inför ut mot varandra. Dessa parter kan delas in i Orangists eller Orangists, på grundval av William V, och å andra sidan patrioterna, inspirerade av franska upplysningens ideal och den amerikanska revolutionen. De kämpade för ett demokratiskt system.

Lampoon

Slutet av September 1781 den anonyma broschyr visade sig folket i Nederländerna. Den var skriven av Joan van der Capellen tot den Pol, en medlem av delstaterna Overijssel. Han visade sig vara en pålitlig motståndare av William V, som var ansvarig i sitt yttrande till det kritiska läget i republiken var. Han fann att guvernören skulle säljas och Republiken demokratiskt.

Patrioter

Patrioterna inrätta väpnade grupper, de "gerillan". De hade målet att ta makten. Utrecht kunde inte. Det var år 1786 det första demokratiska revolutionen i Europa inträffade när patrioterna har installerat en ny styrelse. Under åren 1786 och 1787 uppdelningen mellan den patriotiska Holland var, Overijssel och Groningen och Zeeland och Gelderland Orangist stigit så högt att det finns ett inbördeskrig bröt ut. Friesland och Utrecht delades. Den kungliga staden Haag redan verloeren 1785 för rojalister.

Prussian armé

Hustrun till Willen V, Wilhelmina, var syster till kungen av Preussen. Som kom till hjälp av sin bror och kunde inte patrioter mot den preussiska armén. Många av dem flydde till Frankrike, där år 1789 den franska revolutionen bröt ut.

Frankrike William V förklarar krig

Händelserna i Frankrike väntade att återvända patrioterna till Nederländerna att starta en revolution kvar. En Batavian legion bildades, bestående av exil holländska patrioter. I början av 1793, den franska revolutionära regeringen, kung Vilhelm V kriget. Ett år senare i Frankrike och Nederländerna 1795 drog patrioterna inom republiken. William V flydde till England.

Ickevåld

När Batavian revolutionen var inga dödsoffer, det var knappast något våld. Emellertid flydde franska adeln till Republiken var återigen grov och ofta arresterades och skickades till Frankrike för att utföras där.

Först Nederländska konstitution

Patrioterna sätta sina ideal i lagar fasta. År 1798 tog de första holländska konstitutionen. Förresten, var detta den andra konstitutionen i världen efter den i USA. De nya makthavarna ville göra ugn som ett slut på uppdelningen och även infört en ny enad stat: den Batavian republiken.

Satellit State of France

Patrioterna vore för deras hjälp i den franska skulden. Frankrike har därför lovat att omfatta 100 miljoner gulden. Den Batavian republiken skulle därför vara en satellit till Frankrike. År 1806 Napoleon utsåg hans bror Ludvig som kung av Holland. Hans palats var palatset på Dam-torget i Amsterdam.
Napoleon Bonaparte sköt sin bror undan, dock, och annekterade landet år 1810, även i hans imperium. Den franska ockupationen slutade 1813 när Napoleon besegrades och var tvungen att göra bort från tronen. William mig, den äldsta sonen av William V återvände i slutet av 1813 återvände till Nederländerna, och utsågs 1815 som kung av Nederländerna.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha