Pareidolia och optiska illusioner

Asdis Afzelius Februari 27, 2016 Hälsa 14 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Pareidolia eller pareidolia är ett psykologiskt fenomen där en person tror att erkänna en igenkännbar bild, i en stand-slumpmässig observation. Ett exempel på detta är erkännandet av djur eller ansikten i moln eller ytan högen av rostat bröd. Hur är en sådan illusion och vilka typer är kända?

Orsak

När pareidolia en person tolkar välbekanta former av föremål eller företeelser, som i själva verket inte är det. Pareidolia Ordet kommer från det grekiska: para och eidolon.
I en studie under 2009 upptäckte att erkännandet av ansikten i olika ytor samma hjärnområde aktiveras när en patient upptäcker verkligen ett ansikte. Samtidigt upptäcktes att denna tolkning också bara hände så snabbt, som om ämnet en verklig ansikte visades. Som jämförelse svarade ämnen långsammare till "neutrala" föremål som en enkel kub.
Några moln, uppenbarligen inte imponerad av massorna på wegDeze och liknande studier visade varför människor i exempelvis en cirkel och två punkter erkänt ett ansikte: det visade sig vara primordiala instinkter. Cirkeln med två punkter erkändes som ett ansikte, redan innan medvetenhet om att information som mottagits och behandlats. En förklaring kan vara att det finns ett behov av att känna igen ansikten och silhuetter, för känslomässigt engagemang eller ens fara. I exemplet på en cirkel med två prickar dök ämnen också omedvetet erkänna känslor från minimala förändringar: När bifogas, en böjd linje deltagarna tolkade detta som ett leende, och därmed säkra. När denna linje vände såg ansiktet tråkigt utseende.
Behovet av hjärnan drar undermedvetet dessa tolkningar av minimala förändringar är främst på grund av beteende som är önskvärt i alla situationer. När ett ansikte ser arg det kan möjligen flytt. Ett leende är därmed avväpna och vänlig.
En hög med ansiktskräm, som är mycket lik en bedjande eller gråta kvinna

Pareidolia ljud

Vissa ljud kan framkalla hos människor en annan tolkning än vad de egentligen är. Så det hört många exempel på uttalanden om LP när de spelas baklänges. Upptäckten att vissa melodier fortfarande melodiösa när de spelades baklänges, beskrevs först av Thomas Edison 1878.
Beatles gjorde frekvent användning av detta fenomen, som kallas baklängesmeddelande. När baklängesmeddelande är ett ljud baklänges, placerades på en platta som spelas framåt. I vissa Beatles låtar spelades in med hjälp av denna process på rykten om att Paul McCartney skulle avliden. I låten "Revolution 9 ', när den spelas baklänges, hör" vända mig om, död man. " I låten "So Tired" hörs i slutet "Paulus en död man, saknar honom, saknar honom, saknar honom."
En brittisk radio DJ, Russ Gibb, upptäckte detta 1969, vilket har lett till stora konspirationsteorier kring Beatles.

Religion

I religiöst sammanhang är gemensamma för påstådd pareidolieën. Som ofta i ansiktet av Maria eller Jesus redovisas i toast eller moln från ett vulkanutbrott. Ordet "Allah" är ofta tolkas olika, till synes normala objekt. Typiskt, många av dessa fastigheter sålts för en massa pengar, som en smörgås med en bild av Maria, som såldes för $ 28.000 på eBay.
  Like 0   Dislike 0
Tidigare artikel Herbal Wisdom: Ginseng
Nästa artikel Solen och människan
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha