Organ i baptistkyrkan i Hollum

Den baptistkyrkan i Hollum på Ameland, sedan kallas den reformerta Baptist Church Herenweg federation, har en mer än hundraårig organ under hennes tak. Under 2006 musikalen återställdes. Organist och orgel bok författaren Jan Jongepier vibrerade polerad organ som aldrig förr. Instrumentet kan ta hundra år tillbaka.

Orgeln i kyrkan Herenweg Hollum

Luftläckage

Ett organ är ett blåsinstrument. Ljudet som produceras i en orgel eftersom komprimerad luft blåses genom rör. För varje tonhöjds är ett rör med en annan längd aspireras.
Ju mer än sekelgamla orgeln var en grundlig ansiktslyftning. År 1903 byggde Bakker och Timmenga, orgel och piano tillverkare i Leeuwarden, det instrument som innehåller mer än 400 rör. Experterna konstaterade att organet lider av luftläckage, som är bara ett botemedel och det är nedmontering och återställande.
Från februari till slutet av juni 2006 uppgick organ konservatorer Mense Ruiter Orgelmakers från Zuidwolde arbetar på restaurering av instrumentet i kyrkan vid Herenweg i Hollum.

Hjärta och lungor


Dolf Tamminga, biträdande chef för Mense Ruiter, sade att insidan av Hollumer organ tas till Zuidwolde. Windchest togs isär och transporteras i delar återställas omedelbart. Hjärtat i speldosa av Hollum låg öppet på bänken. I vinden bröstet är den mekanism som, mellan bälg och rör bildar den centrala delen av instrumentet. Det är överföringen gäller vind och den är gjord av ek, läder, filt och metall. Träet revs här och där och även bundna delarna löst. Läder och kände var föråldrade och slitna och tråden av mekaniken som behövs ersättare. ?? Trä krymper och skapar sedan sömmar och sprickor. Det ger luftläckage. Sprickor förseglas med remsor och lösa delar limmas igen ?? säger Tamminga. Han kallar bälgen till lungorna hos instrumentet. Det avsnittet kom också att ligga på operationsbordet. Bälgen delvis utrustade med nya fårskinn, så att när luften inte kan undgå annat sätt än genom vinden bröstet mot benen. Bälgen är elektriskt drivna, men i tider av strömavbrott manuell drift.
På sidan av orgelhuset där manuell gebalgd är dussintals initialer ristade in i träet. Mennonite pojkar och flickor under pumpning snabbt sina skrivelser skrapat in i garderoben.

INTONERA

Slutligen rören var över. Organ rören är tillverkade av en legering av bly och tenn. Detta är ett flexibelt material som gynnar ljudet. Det är också mjuka material och under tiden finns det massor av bucklor dykt upp som snedvrider ljudet. Mense Ruiter bucklig rör och löds de befintliga sprickor och frakturer.
Efter att ljudet diskuteras ingående. Intonator Ingrid Noack anger tonen. Hon är inte en tuner som behandlar planen. Hon är bekymrad över ljudet. Den intonator säkerställer att tonen behandlas på rätt sätt, och som rullar ett vackert ljud från rören. De använde tidigare hammare av olika typer och storlekar att de är på rören - ?? säga nej rör, jag är mycket känsliga för det ??! - Tryck på och korrekt och uppdatera hålen. Minutiöst varje tangenttryckning få en fin ljud.

Singelkerk i Amsterdam


Noack biträds av Meindert Hellinga, lärling byggare. Hellinga fungerar i alla avdelningar i företaget för att få alla aspekter av orgelbyggeri, -restaureren, röster för och vet -intoneren. Hellinga och Noack ondekten som gjorde några rör mycket senare än 1903. Vid närmare inspektion visade sig vara lägre register rör som kommer ut ur baptist Singel i Amsterdam. ?? Det kan vara så att i början av förra seklet som rör inte har skrivit direkt eftersom det var för dyrt ??, säger Ingrid Noack. Säker på att hon inte.

Jan och Trijnie

Den berömda organisten Jan Jongepier följde restaurering. Det var han som rådde i kyrkan för att återställas detta organ i stället för att låta den ersättas av en annan. ?? Detta organ är en del av kyrkan ??, säger Jongepier entusiastiskt. Det är äran av instument att åter ägna under en festlig gudstjänst.
Organist Trijnie Wijnberg-de Boer från Hollum kan sedan ske med tillförsikt igen på orgeln pallen att följa de musikaliska allmänna tjänster.
Restaureringen kostnad ?? 62 tusen, -. En tredjedel av dem betalades ut outnyttjade medel. Ameland kommun blev ombedd att bidra till detta kulturarv, och resten betalade dem själv. Årligen, mennoniter organisera flera auktioner till förmån för kyrkan.
Den restaurerade orgeln kommer att låta som aldrig förr. ?? Han kan vända hundra år nu ??, Ingrid Noack, vilade baptistkyrkan.
Organist och organ expert Jan Jongepier dog fem år senare, den 31 juli, 2011. Han var sjuttio år.
(0)
(0)

Kommentarer - 2

Jag har varit i 80-talet och 90-talet av förra seklet i olika helgdagar kan spela många gånger på detta organ att följa med dyrkan av GKV. Jag har upplevt det som en vacker och värdig organ. När jag kände väl och de register som användes var ett nöje att kunna följa sången. Jag önskar er lycka till med den restaurerade orgeln och om jag någonsin kommer tillbaka på Ameland, hoppas jag att spela en annan tid.

Det är en vacker orgel i en enkel kyrka med vacker atmosfär. Kom igen snart till ön, eftersom en sådan organ måste worden.met spelas hälsning, Jane fan Ameland

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha