Ordna en fest, hur gör man det?

Asdis Lundholm Februari 28, 2016 Hus & Trädgård 32 1
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Där vissa människor ger alltid de bästa festerna, andra verkar inga stora värdar eller värdinnor. Men vem som helst kan ordna roliga fester! Med rätt förberedelser och planering vardera parten lyckas och du också skapa roliga. Tänk på vilken typ av parti, välja datum, göra gästlistor, meddelanden och vad du ska göra, inbjudningar och så vidare.
 • Typ av firande
 • Datum
 • Tre listor
 • Kort
 • Mat och snacks
 • Presentation och dekoration
 • Setup och sanering

Typ av firande

Parterna kommer i alla former och storlekar: från enkla födelsedagsfester till bröllop, inflyttnings till en studentfest, barnkalas i en lyxig galamiddag. Den första frågan du måste ställa dig är: vilken typ av parti bör det vara? Finns det ett tema? Finns det en klädkod? Är formell, informell eller något däremellan? Det finns i princip fyra typer av aktörer:
 • Ett öppet hus, såsom en inflyttningsfest. Du ger gästerna en viss tidsperiod där de kan följa med.
 • En cocktail part, såsom en enkel studentfest som tjänar du drinkar och snacks.
 • En kaffe och kaka part, såsom en traditionell födelsedagsfest där det finns kaffe, tårta och andra drycker och snacks finns på bordet.
 • En middag på bordet eller buffé. Detta kan vara en eventuell måltid: frukost, lunch, brunch eller middag.

 • Kid
  Även om barns naturligtvis olika mycket från de för vuxna, är preparatet inte så annorlunda. Glöm aldrig att det är en fest för barnen, så att de kan hjälpa till med beslut om tema, mat och inredning. Inbjudningar kan också göra dem själv. Fråga inte alltför många barn att besöka, liknar barnets ålder. Om du går någonstans, be andra att följa med. Låt barnen hjälpa till med maten, till exempel genom själv dekorera tårtor med ätbara dekorationer som silverkulor, vispgrädde, M & Ms, etc. överförande I stället för en godis, kan du använda z ?? n allt ett hantverk och tillägga att exempelvis tabletter eller en bildram med ett gruppfoto av alla gäster. Detta är ett bestående minne. Barn gör inte fina partier, de bedriver verksamhet för sin ålder är tillräcklig och att de ofta är lika kul.

  Datum

  Födelsedagskalas har naturligtvis ett bestämt datum, men ingenting hindrar dig att flytta hela. Du själv mer tid att förbereda och om du har gäster som kommer från långt borta, de har gott om tid för resan. Försök att hålla det nära till din faktiska födelsedag, som i helgen före eller efter. Det känns konstigt att en månad efter händelsen, grattis önskar vara?
  Beroende på vilken typ av parti du har i åtanke, kan du välja en dag eller kväll. En vardagskväll erbjuder ett lugnare firande som inte fortsätter fram till småtimmarna, eftersom nästa morgon för många, ljuder larmet igen. Fredag ​​kväll är ett logiskt val, men ger lite förberedelsetid om du arbetar heltid. Gästerna kan också ha bråttom. Saturday night är ett bättre val, men vet att konkurrensen på så ?? s kväll är större. Många människor har redan tillåter andra partier eller skyldigheter. Söndag är idealiskt för en fest på förmiddagen eller eftermiddagen, till exempel, en brunch. Under de varmare månaderna, kan du flytta festen lättare utanför och du har tillräckligt med tid att förbereda sig. Eftersom dina gäster arbetsveckan börjar, de lämnar tillräckligt tidigt för att ge dig tid att städa upp.
  Förutom dagen bör du också tänka på säsongen. Före början av sommaren, många människor stängning parter som grillar och i december det finns så många parter. Håll även om du själv inte är en sportfantast kalender i åtanke. Du behöver inte planera en fest på dagen det holländska laget som möjligt i finalen? Om du inte vill att dina gäster inte dyker upp eller sitta ner hela tiden runt tv, denna typ av sport stunder är bäst att undvika.

  Tre listor

  När du planerar för din fest måste du göra tre listor.
  Den första listan är gästlistan. Detta är huvudlistan, för om du inte vet hur många gäster, kan du inte planera väl. Om det inte omedelbart klart om barnen också får delta, vara mycket ljus här. Ingenting är värre för barn än för vuxna, och en part i föräldrarnas förlägenhet. Försök att få en mångskiftande grupp tillsammans, om inte självklart ditt mål är att hämta delade minnen ordentligt. Om det är en middagsbjudning, planera väl för gäster att sitta. Få avskilt och sätta främlingar med liknande tecken eller intressen tillsammans.
  Grupp två är inköpslista. Naturligtvis gör detta, dryck och tilltugg som du vill få, men andra nödvändigheter utsmyckning. Håll i planeringen av livsmedel eller tilltugg också ta hänsyn till det tillgängliga utrymmet i kyl och frys. Speciellt för större sällskap, bör du också tänka på porslin, dukar, porslin, stolar, servetter, etc. Istället för att köpa, kan du också låna från vänner och grannar eller ens hyra storkök. Vad tycker du pågå resten av ditt liv med 50 tårta plattor? Betrakta verkligen har förmågan att använda engångsbestick och koppar Cling -tecken. Numera kan du få bra grejer inte framkalla tanken på en misslyckad camping resa. Satsa på papperstallrikar, men plastmuggar. Om det inte är en formell part, kommer människor att ha lite svårt. Det ger också den fördelen att man lätt ta en ny kopp när de förlorat sin drink och rengöringstiden minskas drastiskt.
  Den tredje listan är din att-göra-lista. Placera detta alla de saker du förbereder sig för partiet skulle göra och planera redan nu tid för det. Vill du baka själv en eller flera kakor? Tänk på hur mycket tid spenderas i detta och om de kommer att lyckas. Är du rädd för att du ont om tid, inser att alla tårta från butiken eller bagare hittar mycket smakrik. När du kan göra shopping? Om du fortfarande vill köpa speciella kläder för partiet, om du kan göra det? Har du några timmar innan festen tid att förbereda rummet, förbereda snacks eller mat, dryck redo att distribuera, etc.? Om inte, så du behöver för att planera tid dagen innan. Hur mycket tid behöver du för dagen för att klä upp dig? Med en bra att göra-lista du glömmer något och du kan inte köra i sista minuten som en galning i omgången. På en timme kan du sedan också njuta av festivalen och det är minst lika viktigt som nöjet av gästerna.
  Fördelen med dessa listor är det faktum att du kan spara dem till nästa gång!

  Kort

  Kanske inte behövs för din födelsedagsfest, men för andra partier, är det mycket bekvämt att skicka inbjudningar. Om du gör detta med e-post, erbjuder detta folk bättre grepp än e-post, eftersom de är rätt i händerna på inbjudan. Du kan också ringa, men du ofta beror mer på linjen än du vill.
  På uppmaning bör läsa:
  • Datum, tid, plats
  • Anledning till fest
  • Typ av firande: lunch, brunch, middag, öppna huset, etc.
  • Eller du förväntar dig ett svar från ett visst datum med telefonen
  • Eller så kan du sätta ett datum / gäst
  • Eller ett av barnen kan medföra välkomnar barn eller för vuxna endast.
  • Andra instruktioner, såsom klädkod och vägbeskrivningar.

  Vanligtvis ett samtal två veckor i förväg nog, men för mer formella tillfällen fyra eller till och med sex veckor lämpliga.

  Mat och snacks

  Håll i din planering, tänka på följande:
  • Enkelt är bättre. Det sparar dig i förberedelse och fler gäster kommer att gilla det.
  • Undvik "bräckliga" mat som kräver en hel del utrymme i kylskåpet.
  • Har nog. Ingenting är värre än för lite mat. Du kan frysa resterna eller ens ge till gästerna. Kontrollera att du har saker som du och din familj gillar att äta, eftersom det är kanske en lång tid på din meny.
  • Om en maträtt kräver en hel del förberedelser, gör det bara om du är säker på att du har tid.
  • Jämför recept av rätter och se om du behöver samma multipel, exempelvis krossad vitlök. Att du kan göra allt på en gång.
  • Välj lätta hors d'oeuvres för måltiden ingen annan har mer utrymme för huvudrätten.
  • Gör allt dagen innan, eller åtminstone så mycket som möjligt. Du vill under din birthday're inte halva tiden i köket? Så välj ett par desserter att mer behöver göras och göra ris, pasta eller potatis redo.
  • Om du fortfarande behöver för att förbereda något under festivalen, mer än alla förberedelser. Till exempel, placera ingredienserna redan vägde ut i små skålar.
  • Om du måste vara beredd på allt som serveras varm, sedan ta hänsyn till uppvärmningstiden.
  • En grill är trevligt, inte en maginfluensa. Håll all mat kall eller bara varm och hålla arbetsytor rena.
  • Ge skugga för att äta på en utomhus part. Du slipper bakterier och maten ser mer aptitlig.
  • Tänk på preferenser dina gäster. Erbjud vegetariska alternativ och lågt kaloriinnehåll mellanmål för folk som vill titta på deras linje.
  • Om du bara har en vild fest i åtanke, hålla alkoholgränsen. Överväg att vrida någon i baren så att ingenting spårar ur.

  Presentation och dekoration

  Till festen mer flexibel och lyhörd att släppa taget, ha bra presentation och dekorationer viktiga.
  Nuvarande mat på ett attraktivt sätt. Detta kan vara ganska lätt garnera som persilja, frukt, vispad grädde eller fina cut grönsaker. Sätt färska blommor på bordet eller andra gröna gräs eller blad från trädgården. Du behöver inte köpa denna vas, men använda det du har, som en tekanna. Om det inte ser bra ut, kan du alltid göra en trasa runt den. En korg frukt och grönsaker kan också fungera mycket bra. Detsamma gäller serveringsfat: du kan alltid använda vanliga plattor. Om du verkligen är korta, överväga att hyra saker istället för att köpa dig själv för en gångs skull. Party Lights är trevligt, men du behöver inte köpa när du kan låna. Om du har förberett speciella rätter kan du kort för att sätta dit så att du inte behöver en hundra gånger per natt för att svara på frågan "vad är det?". Skapa rätt atmosfär med belysning och eventuellt ljus. Välj den musik som passar festivalen: levande DJ, dans, lounge, klassisk, etc. Kanske vet du någon som spelar ett instrument och är beredd att ta vissa atmosfär.
  Glöm praktiska gillar inte papperskorgar för en trädgårdsfest. Du kan sätta på en buffé också stora behållare där alla tallrikar och bestick kan uttrycka sig. Det sparar en hel del i clearing och under partiet självt är snyggare än någon tomma tallrikar. Särskilt när det finns många gäster, är det bra att ha massor av rena handdukar i badrummet. Finns det tillräckligt med utrymme för ytterkläder? Försök att undvika att gå till sängs, eftersom det kan orsaka stor röra eller förvirring. Hyr eller låna snarare vad extra skikt.
  Om du väljer ett tema parti, presentation och dekoration är oerhört viktigt. Gå för tjocka rånar på en medeltida fest eller drinkar med paraplyer i en Hawaii fest. Dekorera miljön på rätt sätt, till exempel med uppblåsbara palmer, en hängmatta, kransar, etc. Hyr eller låna om du inte kommer att göra detta år.

  Setup och sanering

  För ett litet parti, är det inte så viktigt, men om du har många människor förväntade eller har begränsat utrymme, fundera noga på hur du dela utrymmet. Håll baren och buffé borta från platser där människor ofta kommer som dörrar. Använd inte köket för detta, eftersom dina gäster är alltid i vägen om du behöver vara i kylskåpet. Har inte utrymme för en bar, att sedan erbjuda mycket val i drycker som vin och färska. Vänd bord med snacks eller dricka bort från väggen och människor från båda sidor. Om du verkligen inte har tillräckligt med utrymme, avmarkera rummet tillfälligt eller driva saker till kanten. Om människor kommer med bil, också försöka ordna parkeringsplatser, be grannarna.
  Sanering är lättast med goda förberedelser. När olyckor händer med drycker och livsmedel, väl det asap. Har du redan en trasa redo för detta. Sätt extra stora papperskorgen påsar i facken eftersom människor fortsätter att också kasta saker när den är full. När festen är över, sedan rensa bort alla röran först. Har du inte orkar diska, sedan lägga allt i tvålvatten.
    Like 0   Dislike 0
  Kommentarer (1)
  Torbjörn Heidenstam
    Like 1   Dislike 2

  Jag tycker det är ett mycket roligt men också en mycket användbar webbplats med massor av bra tips.

  Lägg till en kommentar

  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile
  Tecken kvar: 3000
  captcha