Oral cancer: orsaker, symptom, behandling, prognos

Det finns en stor ökning av personer med huvud- och halscancer. Detta är ett samlingsnamn för olika typer av cancer, inklusive cancer i munhålan. Om vi ​​tittar på lokalisering av tumören i huvudet och nacken, så en ökning ses i antalet nya patienter årligen munhålan och svalget cancertumör. Det är viktigt att människor vet vad klagomålen / symtom i ett tidigt skede. Som huvud- och halscancer upptäcks för sent, är personen ofta botas.

Innehåll Artikeln

 • Mun
 • Munhålecancer
 • Orsakar muncancer
 • Symtom muncancer
 • Komplikationer muncancer
 • Diagnose munhålecancer
 • Oral cancerbehandling
 • Munhålecancer prognos

Mun

Munnen kan beskrivas som ingången till matsmältningskanalen, som avgränsas av läpparna. Vi kan inte missa vår mun när tal. Munhålan är bildad av kinderna, de undre och den övre käften. Det omfattar tandköttet, gommen, tunga och tänder. Munhålan är på insidan täckt med slemhinna. Saliven som produceras av tre par av spottkörtlar ser till att slemhinnan förblir fuktig.

Munhålecancer

För muncancer, det är en elakartad tumör i läppar, tunga eller munslemhinnan. Det är vanligast hos personer äldre än sextio år. Munhålecancer är mycket sällsynt hos personer under fyrtio år. Det är dubbelt så vanligt hos män som hos kvinnor. Antalet kvinnor med muncancer men blir större. Om man tittar på platsen för cancer i munnen, ungefär hälften av tumörerna uppkommer på tungan eller på underläppen. Mindre ofta ser du en elakartad tumör i tandköttet, på insidan av kinderna, gom och golvet i munnen. Munhålecancer är i utvecklingsländerna mer än utvecklade länder. I utvecklingsländer där tobak och betelnötter blad och nötter tuggade munhålecancer är betydligt vanligare.

Orsakar muncancer

I femtio procent av fallen följd av cancer i munhålan oral leukoplaki. Typiskt för leukoplaki är vita områden som förekommer i slemhinnan i munnen eller på tungan. Rökning spelar en viktig roll i utvecklingen av leukoplaki och tumörer i munnen. Om en kost låg i vitaminer och järn än detta kan också spela en roll. Överdriven exponering för solljus är också en riskfaktor. Detta kan vara fallet med människor som befinner sig utanför en hel del på grund av sitt yrke. Andra riskfaktorer: tuggtobak och överdriven konsumtion av alkohol.

Symtom muncancer

Du kan ha följande symtom på oral cancer:
 • En öm i slemhinnan i munnen eller tungan, växer denna sår långsamt och ringer inte;
 • En knöl eller förtjockning som helst i munnen eller på läpparna;
 • Mindre känsla eller känsla i frånvaro av en del av munnen;
 • Kan byta röst;
 • När bär tandproteser, kan dessa vara mindre kompatibla på grund av svullnad i käken.

Komplikationer muncancer

Om munhålecancer inte behandlas, då muncancer kan sprida sig till vävnaden runt det är och vad man ska lymfkörtlar belägna i nacken. Därefter kan diffusion äga rum på andra platser i kroppen.

Diagnose munhålecancer

Oral cancer är ofta upptäcks i ett tidigt skede under en kontroll hos tandläkaren. Om läkaren tänker tumör, då blir det en remiss till en specialist. Det kommer att finnas en biopsi görs för mikroskopisk undersökning. Om det är cancer, då blir det utredningar följa för att se hur långt cancern har spridit sig.

Oral cancerbehandling

I fallet med en liten tumör som upptäcks, då det kan tas bort med en operation eller behandling med laser i ett tidigt stadium. För många människor är framgångsrik. Vid en stor tumör är endast ett kirurgiskt ingrepp som möjligt, och ibland nödvändigt, då finns det plastikkirurgi. Det kan vara att det är nödvändigt efter operationen strålbehandling för att säkerställa att alla cancerceller förstörs.

Munhålecancer prognos

När tumörer upptäcks i munnen i ett tidigt skede och de är belägna i en lätt åtkomlig del av munnen än en behandling är ofta framgångsrik. Prognosen för läppen är mer gynnsam för andra typer av cancer i munhålan, är prognosen mindre gynnsam.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha