Oändligt väntar på ett donatorhjärta. Del 1

Tiden rinner ut. Henk Storm är sjuk, trött och kraftlös på sängen vid fönstret i sitt hem i Twijzel.Wachtend för en donator hjärta som kan rädda hans liv.

Skjuta men inte med nya givare. Under tiden blir värre. Henk ligger och väntar. Men hur länge?

Det är bara otur. Det är inte en ärftlig sjukdom, det finns ingen uppenbar orsak, men det är bara otur. Henk Storm har bokstavligen ett stort hjärta, som orsakas av så kallade dilaterad kardiomyopati. Hjärtmuskeln kan arbeta, blodcirkulationen, inte mer. Ventilerna inte stänga ordentligt. "Mycket allvarligt", förklarar Henk kyligt.

Att bo i sängen

Eftersom han är nykter. Henk är sängen som representerar fönstret i hans vardagsrum i Twijzel. Det sover han på eftermiddagen under flera timmar.

I sängen spelar större delen av sitt nuvarande liv bort. Då och då han skickar ut. Långt samtal är tung. Ibland har han att leta efter ord. Utmattnings gör det svårt att koncentrera sig.

Dessutom misslyckas maten nästan omöjligt, så han får nu sondmatning. Detta hade han två och ett halvt år sedan inte kunde föreställa sig.

Från ett ögonblick till allvarligt sjuk

Det börjar i april 2008 med influensaliknande symtom och ångest. Han har varit ett tag trött. Ibland är han inte kan äta trötthet. GPs inte litar på. På sjukhuset, Mount Zion i Dokkum är några tester göras. "På onsdag är jag fortfarande på en plattform, på torsdag får jag ett samtal som jag har rusat till sjukhuset."

Om kardiolog på kontoret berättar för honom att sitta ner, Henk vet att det är helt fel. Tre minuter senare, han är en kritiskt sjuk hjärtpatient. Efter de dåliga nyheterna han drivs av en rullstol till en sjukhusavdelning. Han stirrar ut, men tre, fyra timmar. Nyheten bara inte nå fram till honom. Då och då han pressar sin arm. Till slut inser han att hans svår hjärtsjukdom är den nya verkligheten. "Jag kände att mitt liv på den tiden var över."

År av katastrofer

Och medan 2008 skulle bli ett år av positiv förändring. Henk än bara ett nytt jobb som byggnadsingenjör i metall byggföretag LHK Stroobos. Han har sålt sitt hus i DeWestereen tillfälligt bor han i en husvagn i Bakkeveen. Där kan han spara till ett nytt hem. En ny start, det är planen. "Jag var innan, med en tidigare arbetsgivare, har varit en tid." Nu tror han att det var hans hjärta när han också spelat en roll. Efteråt blev det så mycket klart.

År 2008 ser ut att bli ett katastrofalt år. Tre dagar efter diagnos han är i intensivvård. Han är 35 år gammal och måste förbli i månader i University Medical Center Groningen. I juli 2008 han är på väntelistan för en hjärttransplantation. Han får en implanterad defibrillator, även känd som pacemakern kan fungera. Genom ett rör i hans övre hålvenen han får ges dobutamin, ett läkemedel som pumpfunktion av hjärtat som är påslagen. Som en följd av detta fortsätter sjuka hjärta att göra sitt bästa för att fortsätta. Det ironiska är att Henk anser också att han utövar sport. Han är mycket trött.

Ta hand om dig själv

Efter sjukhuset går han först med sin mor, men han vill att hon inte vara en börda. "Naturligtvis är hon orolig för mig, men de har inte alltid ta hand om mig. Det är inte bra för henne. Dessutom har jag alltid levt ensam. Detta oberoende känns bra. "Och så han bor nu i ett hus i Twijzel.

Fönstret i främre rummet är sängen. Han sover mycket. På natten, eller omkring nio till tio timmar, på eftermiddagen också två till tre timmar. Egentligen kan han alltid sova. Från sin säng "talar om" vad han Hyves, surfar han Internet och titta på tv. Fram till ungefär ett år sedan, tvättar han sina egna rätter och duscha bort det utan hjälp. Egentligen han kan inte hantera det, men han vill.

Behöver du hjälp

I slutet av 2009, var han så svag att han måste återfå styrka i rehabilitering Beatrixoord. Inspelningen varar i månader. Det lär han att acceptera att han behöver mer hjälp. Hans sjukgymnast kommer tre gånger i veckan.

Om vädret är bra, Henk gå till slutet av återvändsgränd, ett hundratal meter bort. "Det är ett sätt." The sjukgymnast skjuter därefter honom i en rullstol hemma. Ibland talar om sin sjukdom. "När terapeuten först kom hit, sade jag till honom:" Du har inte mycket för mig, men jag gjorde mot dig. "De bästa samtal jag faktiskt mata honom."

Bortom slutet av gatan kommer han inte. Varje kvartal kommer det att styra till UMCG. Inte oftare, kan han inte fysiskt. ". Att gå till UMCG för mig en värld" Damerna i hemvården göra resten av kontrollerna: vikt, blodtryck och blodpropp. Varannan vecka, kontrollerar UMCG läkare hans blodvärden.

Hålla leende

Han får regelbundna besök från sin familj och vänner. Hans nya arbetsgivare, från vilken han är nu ur funktion låter höra från honom. Det stöd han känns bra, men känns ändå hans hus är ofta som ett fängelse. Han är fångad i sitt eget hem. "Medan jag flyga på att höra på byggnadsställningar." Han ligger och väntar. Han visar stolt sin t-shirt. Å andra anmärkning: Jag är inte helt värdelös. I kan användas som ett dåligt exempel.

Henk flinar. Han har inte förlorat sitt sinne för humor. Men han har också fruktansvärda rotdagen. "Då ska jag ta en Asterix och Obelix, genom att läsning jag börjar skratta. Det låter konstigt, men det fungerar. Det är också meningslöst att vara grinig eller arg, jag har fångat mig ensam med mig. Dessutom, tror jag, i morgon Jag har bifogat en bättre dag. "

"Nu har jag äntligen tjänat mitt straff?"

Henk ser demonstrativt genom fönstret ovan. "Jag ber Gud ibland: Jag nu äntligen tjänat mitt straff" "Det är klart att han vet att hans sjukdom är inte ett straff, men han tycker att det är orättvist att han bara var tvungen att göras ?. Eftersom han har problem med sin hjärtsjukdom, så han måste ha tur för ett nytt hjärta. Chansen att ha det är fifty-fifty. Nystart eller en bestämd ände. Han anser båda.

En trappa upp tv hänger en hemmagjord skylt säger: "Ingen tänkande". Det påminner honom att inte oroa sig alltför mycket. Funderar dödsfall eller ett liv med ett nytt hjärta har så liten betydelse. "Och det tar mycket energi, medan jag ändra någonting om min situation. Oroa dig samma saker som du skjuter på allt. Du har bara brytt dem. "

Han gör allt på ett ögonblick, på papper och sedan lägga en poäng bakom. "Inte för att jag krävande. Jag vill bara att drivas i en riktig amerikansk bil till graven, det är det viktigaste. "Och när det nya hjärtat kommer? Hans ansikte lyser upp, och en bred grin. Resa till Kuba och USA, att han tyckte om. I Amerika, vill han vara en årslång turné.

Givarsystemet

Men när han får en donator hjärta, då han första cykeln av Dokkum, där hans sjuka på sjukhuset började Belgien. De sydliga grannar har i själva verket ganska bra donator registrering. Alla det donator, om inte annat anges.

Systemet fungerar, det finns fler donatorer och kortare väntelistor i Nederländerna donationen väntelistor lång, diskussionen om en obligatorisk givare registrering vacklar. Så knappast några nya givare att komma. Henk sitta upp: "Det är löjligt. År 2008 fanns det redan en rekommendation för en automatisk registrering, men att minister Ab Klink ignoreras. Och nu kommer ingenting att hända. "Han uppmanar därför låta tvivlarna att registrera, för att indikera huruvida de vill vara en donator.

Snabbare hjärta i Belgien

En kollega lidande han mötte i Groningen, emigrerade till Belgien. Bara på grund av att systemet bättre givar registrering. "Inom tre månader fanns ett hjärta för henne. När jag var i vintras i Beatrixoord, hon plötsligt stod bredvid min säng. Jag visste inte vad jag såg.
 Tidigare sprang hon bakom en rullator, hon var precis som jag. Nu stod hon eller femton minuter med mig. Om du inte sitta ner, jag frågade henne. Nej, det gjorde de inte. Otroligt, eller hur? ''

För ett sådant registreringssystem i Belgien Henk vill slåss. Han håller en blogg där han berättar om sin sjukdom och betonar nyttan av givar. "Om det är så att jag får ett nytt hjärta, och jag cykeln med min nya hjärtat av Dokkum till Antwerpen och jag går längs vägen till den avgående ministern Ab Klink. Det passar mig slagen och säga, "Vi måste prata. Fatta beslut. "

Transplantation Mobil

Hans transplantation mobiltelefon är på bordet bredvid hans säng. Det låter som ett nytt hjärta finns för honom i Groningen. Mobilen gick två gånger. Första gången jag ringde transplantationen team från University Medical Center Groningen honom sedan eftersom hans vanliga telefon var inte kan nås. "Jag fick en hjärtattack", säger han och skrattar. Sober: "Jag vet nu i alla fall att inte alla telefon det betyder att det verkligen är en passion för mig '' Det andra samtalet var från någon som hade slagit fel nummer .. "Det kan vara alltför!"

Tiden är knapp

Han är "någonstans över" listan över patienter som behöver ett nytt hjärta väntar. Men om det finns en hjärta, bör det också bara passera. Tiden rinner ut. Förra året hade han fortfarande att berätta några historier, inte längre. "Medicinskt, jag stabil. I teorin var jag fortfarande ganska lever ett år, men jag tror att det inte går så bra. "Han pekar på alla rör och in i påsen sondmatning den.

"Och jag har något samband med verkligheten. Min värld har blivit så liten. Även min bil, min stolthet och glädje, gör mig inget mer. Min bil var en bit av mitt liv, men nu rostar bakom huis.Wat jag berörda brytare få honom. "

Ingen stickande energi i saker som inte är säker

Han är mentalt inte om eventuell framtida givare som måste dö för att rädda hans liv. Han pekar på skylten ovanför hans tv. "Jag lägger inte energi på saker som kanske inte fortsätta. Jag har inte skrivit brevet till familjen hos givaren. Ändå nu är det meningslöst.

Först vänta och se.

Denna artikel har tidigare publicerats i Leeuwarder Courant

är donator
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha