Olika sätt att andas

Levande varelser behöver syre för att leva. Det finns flera sätt att andas. Människor och andra däggdjur har lungor, fiskar har gälar. Insekter göra det annorlunda, de har spiracles. Dessutom är vissa djur kan huden andning. Läs andas in den här artikeln vilka djur på vilket sätt och hur detta sker.

Gills

Fisk som lever i vatten, har gälar att andas. Gälarna ligger oftast direkt bakom huvudet av en fisk. När en fisk simmar, kommer vattnet in genom munnen som öppnar fisken. I vattnet är syre. Gälarna avlägsna syre från vattnet och koldioxid för att ge den, varefter vattnet återigen kan pressas till utsidan. Detta händer eftersom fisken stänger sin mun igen och gäl luckor öppnas. Om en fisk inte rör sig, ofta gör han öppna sin mun så att han får vatten att samla på detta sätt syre från vattnet.
När en fisk ur vattnet kommer in i landet, dess gälar hålla ihop. Därför kan en fisk som inte andas och kommer att dö. Men det finns fisk som inte omedelbart dör, liksom ålen. Ål kan röra sig framåt över hela landet för att komma till en annan plats. Dessutom gör de använda en annan typ av andning. Även unga groddjur som grodyngel, andas genom gälar.

Lungor

Däggdjur, fåglar, reptiler och vuxna amfibier andas genom lungorna. Näsan och munnen används av djur för att komma in där luften är syre. Genom att andas i bröstet sätta ett djur ut. Som ett resultat, också lägga ut ur lungorna, och sugs in luft. Denna luft kommer först i luftstrupen motiverad. Luftstrupen är uppdelad i två bronkerna som därefter uppdelar mycket oftare. I slutet är små luftblåsor. Här absorptionen av syre i blodet i stället och är också avges koldioxiden här. Blodet transporterar sedan syret till alla celler i kroppen.
Det finns också däggdjur som lever i vattnet som valar och delfiner. De, liksom andra däggdjur lungorna att andas, vilket innebär att de måste vara alltid ovanför vattnet för att erhålla tillräckligt med syre. När en val kommer ovanför vattnet, luften han andas ut genom utkastningsöppningen till utsidan. Människor som badar under vattnet, ofta andas. Valar kan stanna mycket längre under vattnet, kan vissa arter hålla andan i över en timme.

Spiracles

Det finns insekter som har gälar som fisk. Detta är sant för vissa insekter som lever i vattnet, men också från de insekter som lever i vattnet bör vara över bulk vattnet att andas. De flesta insekter har nämligen spiracles. Dessa är mycket små andnings rör med öppningar på sidorna av insekten. Dessa rör kan öppnas och stängas. Syret kan komma in genom öppningarna och då är tjockare över den första tuben, och bringas sedan av många mindre grenar till cellerna. Syre rör sig små insekter naturligt av rören är större insekter tvingas att dra ihop sina muskler för att flytta syret. Insekter är små djur, så att de kan använda spiracles. Detta fungerar inte i större djur.

Hud Andning

Ett sista sätt är att andas är genom svett. Vissa djur har denna förmåga. Dessa är djur som har en tunn hud i vilken syret kan genom. Ålar att landet flyttar handlar till exempel användning. Amphibians såsom grodor och salamandrar, förutom att användningen av lungor, andas genom huden. Även iglar och plattmaskar är kapabla att hudens andning.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha