Nobelpriset i ekonomi, teorin för allokeringsmekanismer

Tre personer fick 2007 års Nobelpris i ekonomi. Det var Leonid Hurwicz, Eric Maskin och Roger Myerson. År 2008 gick priset till Paul Krugman för hans analys av handelsmönster och lokalisering av ekonomisk verksamhet, frihandel och globalisering. Vilka holländska redan mottagit ett Nobelpris? En Nobel för en holländsk forskare har varit ett tag tillbaka. Vi måste sedan återvända till Gerardus 't Hooft och Martinus Veltman 1999.

Nobel nederländska

Vissa nederländska som vann Nobelpriset, ofta tillsammans med andra. Fysik kommer ett par gånger innan. Nobels fredspris gick en gång till en holländare, nämligen Tobias Michael Carel Asser:

Teorin för allokeringsmekanismer

Den nonagenarian ryska amerikanska Leonid Hurwicz fick utmärkelsen som grundare av teorin för allokeringsmekanismer. Amerikanerna Eric Maskin och Roger Myerson kommunicera eftersom de har byggt från teorin. Centralt för denna teori, spelteori, känd från den matematiska beslutsfattande. I denna teori är den centrala beslutsfattandet. Skådespelarna nämnda aktörer studeras i sina strategiska val. Med modeller sedan försökte förstå de beslut och förutsäga.

Fångarnas dilemma ??

Välkänt är fången ?? s dilemma, med två framstående fångar som kan förråda varandra, eller båda hålla sina munnar med risk för att man ändå förråder den andra. Vad kan du göra i en sådan situation ?? bäst? Det är bättre att de båda hålla tyst, men med all sannolikhet kommer de fortfarande förråda varandra och därför både gå i fängelse. Därmed överskrider enskilda intressen till det kollektiva intresset, med en suboptimal resultat som följd.

Amerikanskt Leonid Hurwicz

Det stora mervärdet av American Leonid Hurwicz är att han försöker teorin för allokeringsmekanismer för att anpassa det enskilda intresset och det allmänna intresset. Tänk på motsvarande situation där monopol kommer att försöka driva sina egna intressen, vilket inte är av intresse för sina kunder. Men, så lär teorin är marknaden monopol utformade smart, de beter sig faktiskt så att de tjänar intressen kunderna. De tre pristagarna har räknat ut när den fria marknaden fungerar bäst och när en annan mekanism som en auktion, fungerar bättre. Sina insikter används exempelvis för utformningen av auktioner av telekomfrekvenser.

Pristagarna

Hurwicz, nittio år gammal, är den äldsta av de tre pristagarna. Han är fortfarande knuten till University of Minnesota i Minneapolis. Han är också den äldsta någonsin fick ett Nobelpris. Teorin för allokeringsmekanismer, som lade grunden Hurwicz vidareutvecklades av Maskin och Myerson. Maskin är anslutet till Institute for Advanced Study i Princeton, New Jersey. Myerson verksam vid University of Chicago.

Den amerikanska dominansen

USA: s dominans inom det ekonomiska området är mycket slående. Sedan 1969, när den holländska ekonomen Jan Tinbergen, tillsammans med norska Ragnar Frisch vann första Nobelpriset i ekonomi, är en jättestor sextio procent av vinnarna födda amerikanska. Sedan 1980 är nästan tre fjärdedelar av vinnarna från USA Det har tilldelats dem helhjärtat, men en holländsk vinnare skulle också vara trevligt igen.

Paul Krugman

Nobelpriset i ekonomi 2008 gick till den amerikanska Paul Krugman för hans analys av handelsmönster och lokalisering av ekonomisk verksamhet, frihandel och globalisering. Paul Krugman är född i USA 1953 och är ansluten med den berömda Princeton University. Han är en kritiker av George Bush och förre premiärministern Gordon Brown nyligen beröm för sin strategi i kreditkrisen.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha