Njurvävnad som skapas från stamceller

Njurvävnad som skapas från stamceller

Japanska forskare har lyckats skapa njurvävnad från pluripotenta stamceller. Detta är en världsnyhet.

Ett team av forskare, ledd av Kenji Osafune av Kyoto University i Japan har utvecklat njurvävnad från inducerade pluripotenta stamceller, i 11 dagar och med en 90% framgång.

Dessa inducerade pluripotenta stamceller redan tala om dem i oktober förra året. Deras upptäckt av britten Sir John B. Gurdon och Shinya Yamanaka japanska hade tjänat de två forskare fick Nobelpriset i fysiologi och medicin år 2012.

Celler som inte är härledda från humana embryon

Dessa är celler som gjorts i laboratoriet från vuxna celler som omprogrammeras att bli pluripotenta, det vill säga har förmåga att differentiera till alla celltyper i kroppen. Dessutom kan användningen av dessa celler utgör något etiskt problem eftersom de inte härstammar från humana embryon.

Trots detta lovande upptäckt, är andra åtgärder som krävs innan någon medicinsk tillämpning. Forskarna vet inte om transplantatet av dessa regenere celler kommer i praktiken att bota njursjukdom.

Men är detta forskningsresultat ett verkligt hopp för dem som lider av njursjukdom och ibland väntar på en njurtransplantation.

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha