Njursvikt, vad händer?

Addi Sandin Februari 27, 2016 Hälsa 12 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Njurarna är viktiga organ i kroppen. De har många olika uppgifter, såsom filtrering, salthalt och kontroll av blodtrycket. Det är därför viktigt att de tas ut är också väl kan utföra. Tyvärr ibland går fel och det finns njursvikt. Njursvikt innebär att njurarna inte fungerar, med alla dess konsekvenser.

Tyglar

Njurarna är två organ om storleken på en knytnäve. De är böna-formad och är belägna på vardera sidan av ryggraden på baksidan av bukhålan. Njurarna tillsammans med levern för avgiftning av blodet. Dessutom njurarna ha andra funktioner. De tar också hand om regleringen av blodtrycket, produktionen av röda blodkroppar, vitamin D metabolism och saltbalansen.

Njurfunktion

Blodet matas sedan in i njuren är den första i Bowmans kapsel. Detta kan ses som en slags sil. Här första renings plats. Blodet renas från celler och proteiner här. Detta beror på att porerna i denna frisyr är så små att de inte kan gå igenom det. Vad som återstår är häri salter med vatten och avfall. Därefter är denna pre-urin genom ett rör riktad bort från där resorption sker. Alla ämnen som är användbara för den kropp som skall ges tillbaka till blodet. Det som återstår är en högkoncentrerad urin som slutligen leds ut i njurarna och samlas i urinblåsan.

Orsaker till njursvikt

Njuren kan fungera mindre väl av många olika orsaker. En berömd är alkoholism. Egentligen är alkohol ett gift. Du går dit för att se suddiga, du kommer att göra konstiga saker och nästa dag du även sjuk. Det har stor betydelse i kroppen bruten, det vill säga inklusive njurarna.
Diabetes kan också orsaka njurskador. Höga glukoskoncentrationer är skadligt för kroppen. Det gör kapillärerna där diabetespatienter är ofta mindre känsliga för att få sina fötter snabbare och ögonproblem. Dessutom sätter dessa skador i njurarna. På grund av detta är det inte kan göra sitt arbete, med alla dess konsekvenser.
Mediciner kan orsaka samma effekt. Detta är ofta på den typ av medicinering. Även om det finns mediciner för att hjälpa din kropp, kan de ibland göra skada.
Dessutom kan njursvikt orsakas av inflammation i njurarna. Detta kan ha många orsaker, såsom brott på Bowmans kapsel bakterier är lättare kan. Även en obehandlade urinvägs och urinvägsinfektioner kan orsaka njurinflammation. Här bakterierna klättra upp till njurarna och orsaka inflammation där.
Cancer är också en orsak till njursvikt. En tumör kan bildas i njurarna, vilket gör det inte fungerar eller ens avstängd helt. Detta är lyckligtvis inte så vanligt.

Effekter av njursvikt

Njursvikt har många konsekvenser. Eftersom njurarna reglera mycket i kroppen är en följd av njursvikt också stora. Till exempel kommer njurarna att vara mindre i stånd att rena blodet. Detta säkerställer att avfall ansamlas i blodet. Se också till att de viktiga salter och näringsämnen inte längre återföras till blodet men urin. Således, till exempel, minskar nivån av kalcium i blodet. För att kompensera för detta finns det kalcium från skelettet avlägsnats som återigen gör ben bräckliga.
Njurarna tar även hand om blodtryck, kommer njursvikt leda till förhöjt blodtryck. Den förhöjt blodtryck kommer också att svullnader uppstå. Detta brukar sitta i vristerna.
Dessutom är produktionen av röda blodkroppar störd. Njurarna utsöndrar ett hormon, erytropoies, som stimulerar produktionen av röda blodkroppar. Så du normalt redan EPO i blodet, bara idrottare kan administrera denna ytterligare dopning. Detta möjliggör för fler röda blodkroppar och således mer syre och energiförsörjning. Minskade nivåer av EPO tillhandahåller således färre röda blodkroppar och därför mindre syre och mindre energi.

Laboratoriet

I laboratoriet kan det finnas ett antal tester för att undersöka hur tillståndet i njurarna. Den viktigaste är kreatinin, urea och kreatinin-clearance.
Kreatinin och urea är njurarna utsöndrar avfall som under normala förhållanden. När dessa två substanser ökas, tyder detta på en sämre funktion i njurarna. En alltför hög koncentration av urea kan till och med vara skadligt för resten av kroppen.
Kreatininclearance är ett bekvämt sätt att beräkna exakt hur mycket njurar filtrerar. För detta måste patienten samla urin i 24 timmar och få ett blodprov. Vikten hos patienten mäts och volymen av den 24-timmars urin. Från båda proven är då en kreatinin bestämdes. Det kan då beräknas med användning av en beräknings mängd kreatinin hämtar njurarna hos patienten från kroppen.
Allt som allt skulle du helst inte behöva gå till dina njurar. Ta hand om din kropp, inte bara för njurar utan även för resten av kroppen. Flytta, äta en varierad kost, äta hälsosamt och vara ibland även snäll mot din kropp. Då har du mer kul med det.
  Like 0   Dislike 0
Tidigare artikel Museum Flehite i Amersfoort
Nästa artikel Honung som medicin
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha