Nederländerna äter tillräckligt frukt, grönsaker och fisk

Nederländerna äta för få grönsaker, frukt och fisk. Dessutom skillnader mellan gamla och unga, män och kvinnor, låg och hög utbildade och infödda och icke-infödda holländska. Så äter mycket grönsaker och fisk oftare kvinnor än män, och äldre människor är mer benägna att möta riktlinjerna för frukt, grönsaker och fisk än de unga. Gör att CBS och RIVM meddelade i samband med hälsa 2014 som en del av Lifestyle Monitor.

Kostråd

De kostråd som fastställts av Världshälso rådet. Under dessa riktlinjer barn upp till 8 år av daglig äta bit frukt och en halv timme från 9 år 2 bitar av frukt. Den dagliga rekommenderade mängden grönsaker är 100 gram för ungdomar i åldern 4 till 8 år, 150 gram för personer från 9 till 13 och äldre än 70 år och 200 gram för personer 14 till 70 år. Riktlinjerna rekommenderas också att äta fisk minst två gånger i veckan, varav minst en fet fisk som lax, sill och makrill.

Kön, etnicitet och utbildning

En fjärdedel av alla människor från 4 år uppfyller riktlinjerna för frukt. Kvinnor mer benägna än män att äta tillräckligt med frukt. Mer än en fjärdedel av människor äter tillräckligt med grönsaker varje dag, detta gäller både män och kvinnor. 14% av människor möts i riktlinjerna för att äta fisk: något fler kvinnor än män. Ju högre utbildade är mer benägna att uppfylla riktlinjerna för grönsaker och fisk än lågutbildade. Invandrare är mer benägna att uppfylla riktlinjerna för grönsaker och fisk än infödda.

Ålder

Tre av tio barn i grundskoleåldern uppfyller riktlinjerna för frukt och grönsaker. Detta faller sedan kraftigt i åldersgruppen 12 till 16 år och sedan med stigande ålder stiga igen till mer än fyra av tio över 75 år. Dessutom är andelen personer som uppfyller riktlinjerna för fisk relaterad till ålder. 12- till 16-åringarna är minst benägna att följa direktivet. Äldre människor i åldern 65 till 75 år äter oftast två fisk per vecka, varav ett ska vara fet fisk.

Matkonsumtion

Grundläggande information om livsstil, inklusive kost samlas via CBS Health Survey. Lifestyle monitor innefattar även fördjupade moduler. För nutrition gäller livsmedelskonsumtionen undersökningen. Denna undersökning ger maten mer fullständigt och korrekt bild, vilket gör att siffrorna avviker från frågorna i hälsoundersökningen: i den senaste livsmedelskonsumtion undersökning mötte färre människor till rekommendationen för frukt och grönsaker än i denna studie.

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha