Naturliga bindemedel

I forna tider, visste folk och använde många typer av animaliska och vegetabiliska lim såsom ben lim, kasein lim, stärkelse lim och protein lim. Men numera denna naturliga vidhäftningsmedel används fortfarande för restaurering av möbler och föremål, musikinstrument och målning.

Animaliskt lim

Gelatin, kött lim, dölja lim och husbloss är också varmt lim ?? ?? nämns. De är gjorda av ben, förblir kött och hudar från nötkreatur, får, lamm, kaniner eller fisk. Det finns emellertid vissa skillnader, som är ben och kött lim en mindre flexibel lim och lite mindre snabbtorkande, och sedan fiskskinn lim. Ben- och kött lim används därför oftare för byggande och restaurering av möbler, föremål och faner arbete, medan huiden- eller husbloss lämpar sig för att göra musikinstrument.
Bone lim / limsträngar kött och spannmål Fram till mitten av 20-talet möbelsnickare huvudsakligen används detta lim för att göra möbler och fanér. Den såldes i form av stora plattor eller kakor, och senare i form av hårda, gula eller orangefärgade granuler eller pärlor.
Framställning
Först är det nödvändigt att kornen några timmar i ett skikt av vatten för att suga. Sedan dränkts lim kan ?? bain Marie ?? smälts och upphettas tills en slät sirapsliknande massa. För detta är en speciell tvådelad gjutjärn limbehållaren. Den yttre potten är för vatten och den inre potten, som kommer att vara i yttre potten är upphängd för uppmjukade limmet granulat. Normalt är detta ± 1 del granuler och 1,5 till 2 delar vatten. Limmet kan smälta lugnt på detta sätt och vara varma utan att bränna. Vid behov kan extra vatten tillsättas för att göra limmet tunnare.
Både limmet kornen som speciellt lim potten finns på specialbutiker för träarbetare och antika restaurering.
Användning
När limmet är varm och har rätt tjocklek, är det viktigt att behandla dem snabbt, eftersom bindemedlet vid kylning blir stel och gummiliknande. Ju tjockare limmet måste förr det bearbetas. Därför är det bättre att användas för större områden något tunnare lim. Strax före applicering av bindemedlet, är det nödvändigt att värma de delar som skall bindas först, vilket gör att porerna i träet kommer att vara öppen och limmet kan bättre indragning. Omedelbart efter applicering av limmet med en pensel, de delar måste vara väl pressas ihop och kläms mellan upphettade plattor eller spolar med klämmor trä. Överflödigt lim kan tas bort med vatten, hårt material kan skäras bort eller skäras med en kniv eller mejsel. Efter ca 12 timmar limmet torkat.
Tvådelad limbehållare för "bain Marie" hetta lim. Fördelar och nackdelar
  • Eftersom ben lim kan lösas med vatten, kan skadade möbler och faner lätt demonteras, tas bort eller bytas ut.
  • Limmet i limbehållaren torkar upp, men är fortfarande att användas under ca två veckor efter beredning av bindemedlet som skall uppvärmas igen med en liten mängd vatten. Vid hög luftfuktighet kan limmet bli mögelväxt och det är inte längre användbar.
  • En nackdel med dessa lim är att faner eller möbelkomponenter som limmas ihop med detta, vid för hög eller för låg fuktighet kan lossna, eftersom limmet är mjukt eller uttorkning.

Kasein Lim

En annan naturlig lim innebär ?? kasein lim ?? ?? ?? Lim eller kallt, kan det behandlas kallt. Den är tillverkad ?? av ?? kasein, ett animaliskt protein som finns i mjölk. Den kasein pulver eller ostduk vilken limmet är gjord är vit eller blekgul till färgen.
Fram till omkring 1912 återkallade kasein från mjölk själv och gjorde det med kalkvatten och lim. Därefter var det producerats i Schweiz för första gången industriellt och görs till pulverform. Kasein lim användes av snickare, bokbindare och målning. Sedan omkring 1960 använde trä arbetstagare i stället för kasein lim, PVA lim ?? ?? ?? Även kallad vit lim ?? nämns. Dessa syntetiska lim kan spädas med vatten och dessutom har den fördelen att det är mycket lång hållbarhetstid. Det finns olika typer av PVAc lim, till exempel. Snabbtorkande, eller fuktsäkra.
Vid målning kasein lim fortfarande i stor utsträckning som en färg eller yta av en panel eller duk. Färgen är skapad genom att blanda kasein lim med ett pigment. Kasein färg är lämplig för målning av möbler, och i synnerhet för väggar med en bas av kalk eller gips sten.
Framställning
För framställning av limmet är pulvret först blötläggs i vatten under ca en timme. Att kasein lösa vattnet måste vara kalk, är borax eller ammoniak tillsätts. Med vilken tillsätta mer vatten i limmet tunnare.
För både tillverkningen av bindemedlet när färgen är olika recept och metoder.
Fördelar och nackdelar
  • Det behöver inte behandlas snabbt.
  • Bindemedlet kan spädas med vatten.
  • Det är en stark och elastisk lim.
  • Kasein lim är vad mer motståndskraftiga mot fukt än gelatin.
  • Adhesivet är mycket svårt efter en tid och är svårlöslig emellertid överflödigt lim måste avlägsnas med samma vatten.
  • Limmet kan förstöra snabbt.

Protein Lim

I målningen var och är proteinet i ägg som används som bindemedel i tempera. Ägget tempera eller protein kan fungera som lim eller måla yta på duk, men också användas i papper, trä eller en vägg. Det är att späda ut med vatten och torkar snabbt.

Stärkelse Adhesiv

Stärkelse är ett ämne som kan extraheras från växter, särskilt från potatis, vete, majs och ris. Tapetklister framställs av stärkelse eller stärkelse av potatis. Limmet är utom tapetsering används av bokbindare och papier-maché. Stärkelse Lim stärkas och skyddas papper, kartong och textilier och ger det en glänsande päls. Vidare är det användes som bindemedel vid tillverkningen av vissa livsmedel.
Mastic

Rosin och gummi

Harts är en klibbig produkt som huvudsakligen härrör från barrträd. Hartset som kommer från barken av trädet när det är skadat, det fungerar som skydd. Harts har traditionellt använts som ett bindemedel. Venetian terpentin harts är en av decidua Lärk ?? ??, som växer i Centraleuropa. Det är en glänsande trögflytande vätska med en gul eller orange färg, som ofta används i måleri. Mastic är en kåda från Pistacia lentiscus ?? ??, en buske eller litet träd som växer på den grekiska ön Chios. Det är till exempel används av make-up artister som lim för att hålla sig mustascher och skägg. Omvänt hartser också fungera som en hårborttagnings.
Gum kommer från barken av vissa arter av träd som de är skadade. Det är känt t ex. Gummi arabicum ?? ?? bland annat på grund av Acacia Senegal ?? ?? och ?? Acacia seyal ??. Skillnaden är mellan tandköttet och harts, vilken gummit kan lösas i vatten och harts i alkohol. Gum användes som ett lim för exempelvis. Kuvert och etiketter, och som ett bindemedel i glans och olika typer av färg och bläck, och som ett förtjockningsmedel och stabilisator i livsmedel såsom droppe. Eftersom gummi är en relativt dyr produkt för närvarande ofta ersättas med t ex. Potatis.

Slutligen

Det finns många fler naturliga vidhäftningsmedel, en del kan hittas i nästan varje hushåll, som lök och vitlök. Av dessa kan det vara våt eller juice eller huden fungera som ett limningsmedel. De flesta av de naturliga bindemedel skapas enkelt och dessutom ofta hållbara och billiga.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha