Naturen eller Nurture? Hur en människa bildas?

För år, psykologer och forskare tillsammans slåss om svaret. Men vad händer om det inte finns någon entydigt svar? Debatten om arv kontra miljö har pågått i flera år, med många övertygande bevis på båda sidor. Vilka är vi faktiskt bildas av våra genetik eller miljö?

Vad är naturen och vårda?

Naturen vs. Vårda debatt i psykologi ett hett ämne. natur kontra vårda fråga har att göra med frågan om genetiska förutsättningar form som vi är eller vår miljö / omgivning gör. Genetik är det sätt som naturen och miljön är vårda sidan. Det finns många psykologer som hävdar att bara den ena sidan påverkas, medan andra psykologer tror återigen att naturen och vårda båda har inflytande, men inte i lika värde. Men de flesta av dagens psykologer tror att både ha en effekt på utvecklingen av en typ av person.
  • Har du någonsin varit rädd utan att du visste varför du var rädd?
  • Har du vissa farhågor eftersom samhället har lärt dig att vara rädd?
  • Har du någonsin undrat varför du anta samma attityd som medlem i din familj?
  • Är det på grund av biologi eller det faktum att du växte upp tillsammans med den här personen?

Många frågor som dessa har tvingat oss att fråga oss vad den verkliga orsaken till allt detta.

Natur

Naturen är genetiken hos individen. Vi ärver många funktioner av familjemedlemmar, såsom hårfärg, ögonfärg, längd, och så vidare. Det är egenskaper som vanligtvis inte ändras av naturen. De är en del av våra gener som är kodade i kromosomerna. Det är ett känt faktum att allt detta kommer från genetik, låt det inte råda någon tvekan. Vad den verkliga frågan är, när det gäller naturen, eller mer abstrakta egenskaper förekommer även i generna.
Studier med tvillingar / adoptioner
Studier med tvillingar / adoptioner ofta genomförs för att testa natur kontra vårda fråga. Enligt hände under en tvilling / adoption studie. Två identiska tvillingar separeras vid födseln och leva i två olika delar av världen, och dessa två olika grupper jämförs. Ofta chockerande resultat hittas när tvillingarna förs samman och diskutera sina liv. Vad händer regelbundet är att tvillingar växer upp i två helt olika miljöer, men har mycket likartade egenskaper, såsom gemensamma intressen, förmågor, personlighet, beteende, och så vidare. Detta är bevis på att genetik har en inverkan på hur människor beter sig.

Vårda

Vårda har att göra med vår miljö. Frågan om fostran sidan av denna fråga är om miljön påverkar den typ av person som han eller hon kommer att bli. Ta till exempel vårda faktiskt orsaken till ett beteende, attityd, personlighet och så vidare. Detta skulle innebära att andra som omger personen kan påverka ett visst beteende. Detta skulle innebära att en person inte är född med en personlighet, men det är människorna i hans eller hennes liv eller i samhället som kommer att forma den typ av person.
Tabula Rasa
Brittiske filosofen John Locke överens med fostran sidan av denna fråga och trodde att alla föds som en Tabula Rasa, latin för "oskrivet blad." Han trodde att vid födseln, är sinnet ett oskrivet blad och att våra erfarenheter kommer att skriva på dessa griffeltavlor. Enligt denna teori, vi föds utan kunskap om vad vi bör frukta eller hur man ska agera. Det är vår miljö för att lära oss hur vi ska agera och bete sig.
Little Albert
År 1920 var ett experiment som utförs av John B. Watson och hans assistent Rosalie Rayner vid Johns Hopkins University. Detta experiment inkluderade en 11 månader gammalt barn, Albert. I detta experiment fick Albert att spela en vit råtta med hjälp av en naturlig stimulans. Albert visade ingen rädsla för råttan och råttan och Albert blev bekant. Senare i experimentet råttan återvände till Albert men med ett högt skramlande ljud. Lilla Albert var rädd på grund av den obehagliga buller och började gråta. Den högt skramlande ljud var obetingat stimulus som resulterade i ett obetingat svar. Efter en tid av exponering till råttan, tillsammans med buller, var Albert utsatta för endast råttan, utan ljud. Råttan var nu en betingad stimulus. Detta innebar att varje gång han såg Albert ropade Rat, i väntan på ett högt ljud som skulle komma. Han fruktade råttan eftersom han fruktade buller. Detta var en betingad respons. Efter Albert fick lära mig att frukta råttan, Watson förde experimentet ytterligare genom införandet av andra furry föremål, inklusive en svart råtta, en hund och en Jultomte mask med en hårig skägg. Albert fruktade alla dessa saker. Little Albert fick lära att frukta från nuture perspektiv.

Finns det en slutsats?

Det har visat sig att det finns en stor mängd bevis för att både naturen och fostran stärker källan till vår existens. Båda sidor är övertygande bevis och efter alla dessa år, psykologer och forskare är fortfarande oense.
  • Ja, naturen har påverkat oss för det enkla faktum att vi ibland delar exakt samma egenskaper av familjemedlemmar eller av det faktum att tvillingar delar liknande intressen och personligheter, även om de aldrig har träffat.
  • Och ja, påverkar vårda oss och vi kan utifrån den bevisning som Albert experimentet ensam ser. Och sådana experiment, finns det fortfarande många som ansluter sig till fostran teori som formar oss.

Naturen och vårda är båda en del av våra liv, men kommer att vara i en större utsträckning än vad som avspeglas i den andra. Forskarna är fortfarande här håller inte, men vad är dina tankar?
(0)
(0)

Kommentarer - 1

Experimentera med litet Albert Jag tycker etiskt oansvarigt. Detta bör inte användas som ett vetenskapligt bidrag. Men bortsett från det, sade svar på onderwerp.Zoals: naturens genetik och miljö frågan är inte sant i absolut mening. Naturen är till stor del också i närheten. Nästan alla av de miljömässiga faktorer har en effekt på utvecklingen eller anpassning av det biologiska systemet. Expression av gener styrs av dessa faktorer, liksom differentiering av hjärnan hos hjärnan i utvecklingsfas. Den plan verkar bestämma marginalerna där du kan se inom utvecklings möjlig is.De ärftliga faktorer som en hink och miljöfaktorer som regn. När skopan är full, är det vatten som strömmar över och resten förlorad. Å andra sidan, om skopan förblir prydligt förvaras i garderoben, det kommer inte att fylla upp snabbt.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha