Nationalism under demokratiseringsprocessen

Verner Lundin December 27, 2015 Miscellanea 16 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Sedan andra halvan av 18th century, med uppkomsten av kapitalismen, finns det behov av makt att binda sitt folk att arbeta och låta dem betala skatt. Från det ögonblicket nationalismen var ett viktigt verktyg. Säger att folk verkligen kunde binda sig hade en stor fördel gentemot andra. Exempel på detta är England och Frankrike. Vem oanvända nationalism, riskerade att bli besegrad av en annan elit genom nationalismen fick entusiasmen hos folket. Nationalismen gav känslan av skydd mot andra nationer.
Få människor att vidta fackliga stridsåtgärder för att uppmana sina två viktigaste verktyg som behövs: samlande idéer och effektiva institutioner. Sådana institutioner innefattar invandringsmyndigheter, domstolar, polis och lagstiftande.
Detta är naturligtvis är alla mycket svårt och dyrt att införa. En lösning är att hitta en grupp som redan har för vana att arbeta tillsammans, och sedan använda sina principer för att främja denna typ av samarbete på nationell nivå.
Om nationalister i deras makt hotad, ofta av en grupp som kallar för mer demokratiska rättigheter, är det typiska svaret att påpeka att dessa demokrater spela fiender till staten på kartan och därmed försvaga den nationella fronten.

Marknadsplats av idéer

Nationalistiska eliten måste först skapa en marknad för nationalistiska idéer. För att göra detta de gör under demokratiseringsprocessen användning av omognad i den offentliga debatten, att marknadsföra sina idéer här. De kan kapa media, påverka valet, förvränga eller påverka domstolen, etc.
Under denna process, finns det ofta en stor pressfrihet där nationalistiska manifestationer kan komma fram. Eller de spridda myterna är framgångsrika beror på marknadsplatsen av idéer. Om den balans som skulle vara bra, och så att alla skulle få tillgång till all information, inklusive intellektuella, de nationalistiska myter snabbt krossat. Men i ett tillstånd som är i mitten av demokratiseringsprocessen, finns det sällan någon sådan balans. I ett fall av monopol på pressen, som i Weimarrepubliken var fallet, det finns en stor grogrund för nationalism.

Risk för konflikter

Nationalistiska frestelsen leder ofta till inhemska och utländska konflikter. Detta beror på att de andra snart som en "fiende till staten" betecknar utesluter eller dominerar. Om dessa andra är starka nog, kommer det snabbt till en väpnad konflikt eller ej.

Fyra typer av nationalism

Det finns fyra huvudtyper av nationalism i länder i en demokratisk process: etniska, civila, revolutionära och kontrarevolutionära.
  • Etnisk nationalism var till exempel i Serbien. De förlitar sig på en gemensam kultur, språk, historia, religion, etc.
  • Civil nationalism, eftersom det förekommer i Förenta staterna, är baserad på lojalitet till staten. Det kan också andra som förbereder sig för att ansluta sig till denna lojalitet, men om du är en medborgare.
  • Revolutionerande nationalism, som i Frankrike år 1789 under den franska revolutionen, kommer från en grupp som hävdar att representera majoriteten av folket, och vill föra folket vid makten.
  • Contra revolutionärerna vill förhindra att progressiva grupper kommer till makten och undergräva de traditionella institutionerna.

Ofta finns det inte fråga om en sådan ren form, utan snarare en blandning av två eller flera typer av nationalism.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha