Napoleonic Tid: Coup 18 brumaire

Kupp av den 18 Brumaire var en kupp som ägde rum den 9 november 1799. Enligt den franska revolutionskalendern detta datum var 18 Brumaire, förklarar namnet på kuppen. Denna kupp ses av många som i början av Napoleoneran och slutet av den franska revolutionen.

Beredningen

År 1799 började en ny krig mot Frankrike, som kallas kriget i andra Coalition. Detta krig utkämpades mellan Frankrike och the War Coalition. War Coalition var ett samarbete mellan europeiska stormakterna Storbritannien, Österrike och Ryssland. Frankrike förlorade detta krig. Napoleon Bonaparte var år 1798 i Egypten. Men efter slaget vid Nilen, fick brittisk kontroll över Medelhavet. Detta gjorde Napoleon separerade tillsammans med sina män i Frankrike. Kriget Frankrike hade kostat så mycket att landet var nästan bankrutt.
Efter att ha förlorat kriget, fanns det mycket spänning i Frankrike. Emmanuel Joseph Sieyès, ledamot av Directoire, började planera en kupp. Han gjorde så radikala jakobinerna kunde inte komma till makten. Innan kuppen, letade han efter en stark ledare som kunde hjälpa honom med en armé. Han valde det här jobbet General Napoleon Bonaparte. Napoleon lyckats komma bort från Egypten och kom tillbaka den 23 augusti i Paris. Blev också Napoleons bror Lucien Bonaparte och utrikesminister, Talleyrand, inblandad. Målet var att störta Directory och sedan inrätta en kommission för att bilda en ny konstitution.

9 nov

Den 9 november, överhuset i parlamentet, Europarådet gamla, spred sig att jakobinerna förberedde en kupp. Som en följd av detta beslutade rådet att tillfälligt flytta till Saint-Cloud. Bonaparte utsågs den man som var tvungen att skydda rådet. Sedan Sieyès klev ut ur omstridda och två andra ledamöter, Paul Barras och Roger Ducos, tvingades avgå. De två kvarvarande medlemmarna, Louis-Jérôme Gohier och Jean-Auguste-Francois Moulin, inte avgå. Moulin slog slutligen på flykt och Gohier fängslades.

November 10

Den 10 november framträdde för många parlamentsledamöter ljusstyrka: en kupp var på gång. Napoleon mottogs hatiskt till rådet av gamla, så han gick till rådet av Five Hundred. Där blev han ännu mer hatad, och han kunde knappt fly. Precis nedanför godkände rådet i Ancients ett förslag om att Bonaparte, Sieyès och Ducos var konsuler och ett lagstiftnings kommitté ska inrättas. Detta markerade slutet på den franska revolutionen.
Men Napoleon ville ha mer. Han såg en möjlighet att gripa makten, och han gjorde så ivrigt. Sieyès hade ett slags president som statschef i åtanke. Denna roll skulle han vilja spela. Men Napoleon var inte överens. Han ville ha en konsulat vid makten. Konsulatet kommer att veta tre konsulerna: en konsul som har makt över inlandet, en Consul som har makten över de erövrade länderna, och en Consul som skulle fungera som ett slags diplomat. Konstitutionen trädde i kraft i december 24, uppgav att konsulatet skulle vara den verkställande makten, och den lagstiftande har tre makter skulle fördelas. Konsul var:
  • Första konsul Napoleon Bonaparte
  • Andra konsul Jean-Jacques Régis den Cambacérès
  • Tredje Konsul: Charles-Francois Lebrun
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha