Nagelproblem: känna igen en underliggande sjukdom

Om du lider av spik problem, såsom vit, blå, gul eller sköra naglar kan vara en indikation på att det finns en underliggande sjukdom. Om du lär dig hur dina naglar kan läsa, kan du få på snabbspår en sjukdom i vissa fall. Vanligtvis en nagelbesvär är oskyldig. Inte alla sköra naglar innebära att det finns problem med sköldkörteln, men det kan också orsakas av rengöringsmedel. Vilka spik sjukdomar är alla där och vad betyder det?

Avvikelser i naglarna

Naglar kan berätta en hel del om din hälsa. Även om det vanligtvis är helt ofarliga, kan vissa problem med naglarna indikera en underliggande sjukdom. Genom att veta vad en viss avvikelse kan betyda att du ta reda på vissa sjukdomar och ingripa i tid. Således, till exempel, börjar med 10% av personer med hudåkomma psoriasis med ribbad naglar. Men sköra naglar behöver inte alltid betyda en underliggande sjukdom: det kan komma från en mängd exponering för rengöringsmedel.

Flisas spik, split spik eller sköra naglar

För klagomål som naglarna är mycket torrt och sprött, de snabbt afbrokken eller bryta, kan det vara ett tecken på en sköldkörtelsjukdom. Om spikarna är spröda och har en gulaktig färg, kan det finnas en svampinfektion kallas också kalk spik. Om du ofta utsätts för vatten eller rengöring är därför uppenbart att klagomålen kommer. Rengöringsmedel kan vara mycket aggressiv och gör för mycket torra naglar, och det kan orsaka sköra naglar eller ens flisas spik.

Ridged naglar

Om du har naglar med åsar eller gropar kan vara härold för hudåkomma psoriasis eller artrit lidande. Om det händer ofta ser du en rödbrun missfärgning inträffa. Om 10% av personer psoriasis börjar i naglarna. Det är således inte den andra vägen att 10% av personer med räfflade naglar finns psoriasis. Psoriasis är en kronisk hudsjukdom där det finns en stark skalning sker av hudceller. I detta tillstånd är immunsystemet störs.

Bleka eller vita naglar

Detta kan inträffa med åldrande. Naglarna blir blekare och ibland även vitt. Om inget har att göra med åldrande kan tyda på en leversjukdom, anemi, hjärtsvikt och undernäring. Om ändringen av bleka naglar hela vägen fortsätter till uppkomsten av vita naglar, är det klokt att gå till doktorn.

Vita naglar med mörka kanter

Om dina naglar är nästan alla vita, med mörka kanter på toppen, kan det vara ett tecken på leversjukdom såsom hepatit. Gulsot är ofta åtföljs av leverproblem, kan det finnas en gulaktig missfärgning av fingrarna. Denna gula färg är särskilt synligt i den vita delen av ögat, visar det också gul vid gulsot. Eftersom leversjukdom är allvarlig, det rekommenderas att vid misstanke om detta, så snart som möjligt gå till doktorn.

Gula naglar

Vanligtvis, när det finns ett villkor, det är en svampinfektion. Om infektionen fortsätter, kan nagelbädden dra, och naglar kan bli tjockt och sprött. Vad är mindre vanligt är att den gula färgen indikerar en lungsjukdom, diabetes, psoriasis eller en sköldkörtelsjukdom. Storrökare lider regelbundet från gulaktiga naglar, men det är genom att hålla cigaretten och det har ingenting att göra med naglarna själva.

Blåaktig naglar

Blåfärgade naglar kan vara ett tecken på syrebrist. Det kan finnas en lunginflammation. Om det finns en mycket svag anstrykning, kan det finnas frågor av diabetes. Om det bara finns en blå spik, är orsaken oftast ett blåmärke. Detta visar sig som ett blåmärke under nageln. Detta kan vara smärtsamt, men självbegränsande. Människor som lider av sjukdomen Raynauds kan också uppleva blå naglar. Detta är kortlivade och om igen när personen vädret är varma händer och fötter.

Bitna naglar

Nagelbitning är vanligen inte mer än en irriterande vana. Om du inte kan sluta bita på naglarna, kan det finnas ett tvångssyndrom dvs OCD. Resultatet kan bli att spikarna för djupt biten, och detta kan leda till trasiga naglar eller delade naglar. Om du inte kan sluta bita på naglarna, konsultera en läkare.

Monterad nagelkant

Om huden runt nageln uppsättningen, är smärtsamt och rött, finns det ofta en inflammation i nagelkanten. Det är en ofarlig tillstånd som vanligtvis är självbegränsande. I en sällsynt antal fall monterade nagelkanten kan tyda på ett mer allvarligt tillstånd, såsom hudsjukdom lupus. Om en infekterad nagel kant skadar naglarna och inte kommit till stånd, sedan gå till doktorn.

Mörka linjer under nageln

Var uppmärksam om det finns mörka band visas under nageln, eftersom det kan bero i vissa fall av hudcancer. Det behöver inte vara allvarliga, men eftersom det kan vara allvarliga, rekommenderas så snart som möjligt gå till doktorn.

Inväxande naglar

Det är en av de vanligaste nagelproblem. Vanligtvis skapar en inåtväxande tånagel på stortån. Orsakerna är ännu inte undersökas på lämpligt sätt, men trånga skor verkar vara en orsak till det här problemet. Vanligtvis är det ganska ofarliga och kan spåras genom att skära kanterna på naglarna väl. I vissa fall kan det vara mycket smärtsamt och det kan resultera i antändning. Det felon kan då förekomma, är detta en form av inflammation i vilken benet kan påverkas.

När ska en läkare?

I de flesta fall, du, du behöver inte oroa dig direkt om det finns nagelproblem, med undantag för de mörka linjerna nedanför spiken. Om ett särskilt problem utdragen, inte egenvård inte hjälpa om du är orolig, kan du alltid göra en tid hos din läkare eller be om en remiss till en hudläkare.
(0)
(0)

Kommentarer - 7

Naglarna på min högra hand släppa nagelbädden. GPs vet inte hur det händer, vet Hudläkare inte vet. Mycket irriterande och konstig känsla. Ibland är de mer än hälften av min nagelbädden löst.

Dag har min dotter händerna vackra naglar, hennes naglar på vänster fot ser bra, men hennes andra foten, de är grå och det finns bucklor. Detta är ganska många år så. Det är inte smärtsamt, men de skäms zich.Wat det kan vara fel? Kan ett läkarbesök är nödvändigt / kan vara användbar eller pedikyr? Jag är nyfiken på din mening.Met Med vänliga hälsningar, Ann

Min fråga är: naglarna i mina händer har åsar som går från topp till botten och där det nu finns tre sprickor endelings. Spiken växer allt slits ut. Det enda jag kan göra är att hålla naglarna så kort som möjligt. Det är allt det är min högra tumme och lämnade min ring och middelvinger.Graag din vision, vänliga hälsningar, Hilda Vermeulen

Jag ringde sked spik på båda händerna, det är att skapa en koppling till förekomsten av artrit i fingerlederna?

Om du råkar vara på läkare med din dotter, fråga om han eller hon vill titta på. Annars en pedikyr, förmodligen också ge dig råd. Det kan vara att det är en svamp i spiken, som skall behandlas på ett enkelt sätt med droppar under en tid måste appliceras dagligen till naglarna.

Kära Hilda, kan det vara att problemet ligger i nagelbädden. Det kan finnas flera orsaker, till exempel en brist på vissa näringsämnen eller en underliggande sjukdom, är det tillrådligt att konsultera en hudläkare för att komma ur denna zoeken.Met vänliga groetYMBakker

Det skulle kunna tyda på att det finns ett tidigt stadium av osteoartrit, även om inte nödvändigtvis fallet. Vanligtvis räfflade naglar oskyldiga. För att veta om det finns artros, bör detta utredas vidare.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha

Se Också