Myran, en flitig och intelligent djur

Carrolin Bjorkman Februari 27, 2016 Natur 17 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Myror är sanna framgångs djur, det är livet bra 10 quadrillion myror på jorden. Det innebär att varje 100 djur är en myra. Det finns 20.000 arter av myror, varav cirka 200 i Europa. En orsak till den enorma framgången för ant är att de mycket väl organiserade liv. I en myra koloni lever mellan 200 och 200 miljoner djur, och endast i kolonin de kan överleva.

En för alla, alla för en

Myror finns i tre former väl urskiljbara. Dessa är sexuella aktiva kvinnor, arbetare och män. Som bin och getingar, myror är också bland de nattfjärilar, men bara sexuella aktiva kvinnor och män bär vingar. Arbetarna förblir vinglösa hela sitt liv. Köns aktiva kvinnor är den största och slitage vingar till fortplantning. Om detta är gjort av hanen, skjul honan sina vingar och börjar som drottning en ny koloni eller ta en redan existerande över. Hanen dör efter dådet. Den minsta är arbetarna, vars kön är underutvecklad.
De tre arterna är inte bara ser oskiljbara: deras roll i kolonin är för alla andra. Hanarna tar hand om befruktningen av drottningar. Drottningarna föra upp barn och arbetarna tar hand om allt annat: de går på jakt efter mat, bygga boet, ta hand om kullen och drottningen: livsmedel och försvara boet. Varje myra har sin egen uppgift, som kan bytas ut varandra väl. Hur djuren ser därifrån, beroende på vad de ska göra. Så boet förespråkarna har särskilt starka mandibles.
Mellan folken i samma eller olika arter är ofta många dödsfall, det är verkliga massakrer plats. Det kan hända att vinnarna är förlorare förslavade. Detta skapar ett slags under koloni, som garanterar överlevnaden av segrarna. Medlemmarna i en koloni har alltid samma mål, är organisationen av myror också mycket stabil.

Drottningen

Trots sin höga utnämning hon har kanske den tuffaste jobb: drottningen lägger vår till höst obrutna ägg. En vansinnigt så. Förklarar t.ex.. Drottningen av röd skogsmyra i sin 20-åriga liv ungefär en miljon ägg. Skivan är dock på den drivande myra Dorylus nigricans, som drottningen på ett år har producerat 50 miljoner ägg. Arbetarna se till att de kan åstadkomma detta eftersom de föra henne mat och ta hand om kullen.
Normalt en drottning börjar efter befruktningen en ny koloni, men i vissa fall ta över ett annat folk, att lägga ägg. Detta kallas social parasitism. Drottningen plockas upp av en främmande människor och har samma status som den första drottningen. Fördelen är att man nu kan vara snabbare och säkrare större. Termen drottningen är lite missvisande, eftersom de egentligen inte uttala av folket. Myrorna är faktiskt mer styrs av deras särskilda partnerskapet, deras kollektiva intelligens.

Masterpieces

Myror häckar i hål i marken, under stenar, i trä eller ihålig växt stjälkar. De gör bon av jord, kartong eller blad. Boet består vanligen av flera grenade korridorer och rum där hålls sömmarna och yngel vårdas. Många myra arter som värme, som deras ägg och larver. Därför är temperaturen i konstruktionerna alltid samma. Om det blir för varmt, ta hand om myror genom att bygga nya avsättningsmöjligheter för svalka. Är det för kallt, djuren sätta värme från utsidan till insidan. De värmer deras mörka kropp till solen och ge denna värme tillbaka in i boet.
Varje art har sitt eget sätt att bygga. De gula ängs myrarter bygger en kupol av jorden, som ligger mellan betare. Den hästmyror gör också några intressanta byggnader. Gör dem i ihåliga träd av trä och en söt lim en "låda".
En lysande mästerverk är byggandet av löv weefmier. Arbetarna bildar en kedja och dra löv från ett träd tillsammans. Andra arbetare sätta larver till bladkanterna. Larverna råvaror från spinndysor en tråd som de är fästa på bladen av arbetarna.

Vård för eftervärlden

Den cataulacus muticus myra som bor i de regniga tropikerna, har ett speciellt sätt att boet vård. De har problemet att deras bo är alltid full av vatten, men smarta djuren har utvecklat ett trick som ger dem möjlighet att skydda sig. När översvämningar i boet de små buggar har kokat ihop en smart plan: De stänger inifrån ingång / utgång av boet med sin relativt brett huvud. Sedan bort redan trängt vattnet genom att dricka enkelt och slutligen de får det på ett mycket naturligt sätt förlorade igen: utanför boet kissa dem ur allt.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha