Moral är det en garanti för god hälsa?

Moral är det en garanti för god hälsa?

Vi misstänkte, men forskning bekräftar det: se rosa i livet hjälper till att hålla sig i form. Motgångarna markerar oss, men mer eller mindre i olika individer. Så, för att hålla sig frisk, vara positiv!

Detta är psykosomatiska! "... Domen är ordentligt sagt, ibland ganska snabbt, innan ett eksem flare, en herpes knapp eller halsbränna. I allvarligare sjukdom, många på jakt efter betyder patienter som söker för att länka sina symtom till psykologiska faktorer: sorg, separation, stress eller andra. "Doktorn, jag gjorde min cancer," ofta höra onkologer. Men vad är den reella delen av psyket i förekomsten av en sjukdom?

Optimism, hemligheten hundraåringar?

Studier genomförda bland hundraåringar beskriva dem som extroverts, öppna för förändring, nyfiken på allt. Det är deras positiva livssyn som delvis skulle kunna förklara det faktum att de lever längre och är mindre benägna att sjukdomen än en vanlig människa.

Kan vi konstatera att "ha den moraliska" skyddar sjukdom? Denna fråga har forskare vänt åt alla håll. De sökte i det förflutna för att människor som drabbats av allvarlig patologi. Hade de ställts inför smärtsamma händelser: förlust, separation, uppsägning ...? De fick bara nedslående resultat. "Länkarna är svaga och de varierar mellan olika studier", säger Noëlle-Lidvan Girault, ordförande i franskspråkiga Association of Health Psychology. Dessutom är dessa "retrospektiva" studier säger har begränsat vetenskapligt värde eftersom de baseras på berättelser, subjektiva och svåra att jämföra, patienter.

Psykologiska faktorer aldrig spela ensam

Andra studier, som kallas "blivande", gjorde motsatt riktning. Forskarna tillsammans med friska personer över långa år, noterade alla händelser i deras liv och jämförde deras hälsa. "Där notera-Noëlle Girault Lidvan, vi har mer solida resultat, särskilt när det gäller cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Men om hon skyndar sig att tillägga, är allt detta mycket relativ eftersom psykologiska faktorer aldrig spela ensam. "

I händelse av en sjukdom, är många andra parametrar inblandade: genetisk predisposition, miljö, livsstil ... "I bästa fall psykologiska faktorer står för 10% av den totala. "

Varför en "blåsa" det kan göra dig sjuk?

Man kan förstå att en person som går igenom prövningar försummar sin hälsa. Studier i denna riktning, särskilt för cancer, "Den isolerade depression verkar ha en betydande roll i dess förekomst, men" depressivitet "skulle kunna spela indirekt. Dessa människor har en dålig självkänsla sig. Eftersom de inte sköter sin hälsa, de samråda med fördröjning. Dessutom har de en dålig livsstil: alkohol, tobak, fysisk inaktivitet, skräpmat ... kan utgöra riskfaktorer ", förklarar Jean-Luc Machavoine, klinisk psykolog vid Centrum mot François-Baclesse cancer, Caen.

Effekterna av påfrestningen

En sak är säker, stress spelar en roll. Vi vet hur kroppen reagerar på en aggression, fysisk eller psykisk: hjärnan, är larmet ges av hypotalamus, vilket kommer att stimulera binjurarna. Binjuremärgen utsöndrar adrenalin. Resultat: Pulsen ökar, andnings ökar, blodtrycket stiger. För sin del, utsöndrar binjurebarken kortisol som bl, ökar nivån av socker i blodet. Dessa olika fenomen ge byrån "boost" som behövs för att reagera.

Somliga stöder det bra, andra kämpar, särskilt om stressen blir kronisk. "Allt beror på känsla av kontroll eller inte situationen och socialt stöd som personen har", säger Colette Aguerre, psykolog och lektor vid universitetet i Tours.

Vi undersökte även om stressen var som påverkar immunsystemet. En studie visade att personer under stress är mer mottagliga för förkylningsvirus än andra. Immuniteten skulle störda hos patienter med depression. Slutligen framgår det att stress minskar effektiviteten hos NK-celler, vars roll är att angripa cancerceller. Men att säga att stress orsakar cancer, det finns inte så ingen skulle passera.

Express negativa känslor för att hålla sig frisk

Det har visat sig hålla för sig själv negativa känslor har en negativ inverkan på hälsan. Stark data fastställer faktiskt ett samband mellan icke-uttryck av negativa känslor, korollarier av stress, och utveckling av cancer.

Psykologiska profiler i riskzonen

På 1980-talet hade forskarna skissat psykologiska profiler på risk. En personlighetstypen C - trevlig person, öppen för andra än sig själva att inte gråta och klaga - predisponerade för cancer. I motsats, typ A, vilket motsvarar en fientlig, aggressiv och konkurrenskraftig, var en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. I mitten av typ B, mer balanserad, verkade bättre rustade att hålla sig frisk.

Eftersom dessa modeller har kritiserats i den vetenskapliga litteraturen. I grund och botten förblir typ A giltigt. "Type C nu ifrågasätts, säger Florence Cousson-Gélie, docent i hälsopsykologi vid universitetet i Bordeaux 2, men vi hittar en tendens att undertrycka negativa känslor. Människor som håller dem i vrede eller ångest har en högre risk att få cancer. Detta har studerats speciellt för bröstcancer. "

Tillåta sig själv att gråta

Närmare bestämt är det rädslan för sina egna känslor som är i fråga, som förklaras av Dr Stephanie Hahusseau, psykiater: "Avstå från filten har en effekt på hjärtreglering och det sympatiska nervsystemet: Stress krets. "Enligt läkaren, skulle man hitta samma mekanism i många sjukdomar:" I psoriasis eller astma skov lättare utlöses under tunga perioder av känslor, mestadels negativa, men även positiva. Depression är vägran att vara ledsen. Ju mer vi hjälpa personen att acceptera det, desto mer gör det möjligt att gråta, desto mindre återfall ", säger hon observerar.

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha