Modern Israel 14: Theodor Herzl och alternativet Uganda

Efter sitt besök i Cromer i Egypten och förkastandet av Herzl al-Arish-projektet fortfarande optimistisk. Chamberlain, den brittiska kolonial sekreterare, föreslog Herzl att ge judar för Uganda. Speciellt inredningen skulle ha ett behagligt klimat för européerna. Men Herzl sade att Palestina eller i närheten av Palestina var det enda alternativet. Men på grund av pogromer i Ryssland han ändrade sig.

Pogromer i Ryssland

År 1903 var pogromer i Ryssland i stället. Kishinev 45 judar dödades och mer än 86 judar skadades. Det fanns över 1500 judiska hem och affärer förstördes. När Chamberlain igen Östafrika föreslås Leopold Greenberg, Herzl gav Chamberlain att en sionistisk provision undersökning skulle göra i Östafrika. Herzl Greenberg beordrade att skriva en stadga för judisk autonomi i området. Nordau var inte angelägna men Herzl sade att Östafrika var inte ett substitut för Palestina utan ett övningsområde. Nordau gick klibb.
Theodor Herzl gick till S: t Petersburg. Polisen förbjöd Tzaristische sionistiska möten, försäljning av aktier av judisk Colonial Förtroende och tillämpningen av Jewish National Fund. Sionistiska ledare greps också. Hela den ryska sionismen hotades. Herzl träffade von Plehve, den antisemitiska inrikesministern. Vem var väl medveten om den sionistiska rörelsen och underströk att regeringen var intresserad av avgång judarna. Men enligt dem, sätta "Achad HaAmist ?? mer betoning på judisk nationalism än utvandring och det var farligt för homogenitet Ryssland. Herzl sade att den judiska koloniala Trust och Jewish National Fund inte bara uppmuntras utvandring men också emot socialism. Von Pleve var imponerad och skulle samråda med tsaren. Inom en vecka sanktionerna lyftes mot sionismen.

Sjätte sionistkongressen 1903

Under sjätte sionistkongressen inte hängde på kartan av Palestina 1903, men karta över East Africa. Theodor Herzl talade om möjligheten Uganda som ett härbärge för natten "och en ny relation med den brittiska regeringen. Det fanns överraskning, men initialt ingen protest från publiken. Det gladde mig att en stormakt, de judiska strävanden redovisas i det egna landet. Men debatten är fortfarande följs protester särskilt från de östeuropeiska judarna. Till slut enades man om att ett uppdrag till Östafrika skulle sändas för undersökning. Dessutom har en palestinsk kommission utses för att utreda förhållandena i Yishuv. För övrigt var det inte sant att alla östeuropeiska judar mot Uganda och västeuropeiska judar. Men det största oppositionspartiet kom ut ur Pale. Huvud motståndare var den ryska Judisk Ussishkin. Han förklarade Herzl "kriget". Herzl sattes under press att överge alternativet Uganda. Herzl var det egentligen bara att knyta an till Storbritannien. Max Bodenheimer sade senare att England skulle bidra till att skapa en judisk stat i Palestina.

Döden av Theodor Herzl

Under våren 1904 Herzl hade en mild hjärtattack. Den 1 juli 1904 föll han i koma och 3 Juli 1904 han dog vid en ålder av 44. Alla sörjde döden av den store ledaren. Han hade den judiska frågan i den europeiska diplomatin. Chovevei Zion Herzl hade lärt sig diplomati till företag. Den 6 augusti 1949 resterna av Herzl var, som var begravda i Wien, överförs till Israel. Han begravdes på Mount Herzl i Jerusalem.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha