Modern Israel 12: Theodor Herzl och Altneuland

Stenulf Nordlund April 24, 2016 Miscellanea 7 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Den sionistiska organisationen växte gradvis fler deltagare i kongresserna, nypremiär hebreiska kulturen i Östeuropa, grundade judiska Colonial Trust och Jewish National Fund. Men anti-sionism bland judarna ökade. Till exempel, den tysk-judiska intellektuella var emot. I Frankrike och Österrike var knappast sionister. Engelska judar såg det som en provokation som provocerade antisemitism. Samtidigt skrev Herzl boken Altneuland.

Herzl bytte taktik

Den anti-sionistiska hållning Herzl bytt taktik. År 1898 skrev han i sin dagbok att ge anledning av de svåra levnadsförhållandena för judar i Galicien kunde kanske vara England bad Cypern till judarna. Även Herzl tänkte Sydafrika eller USA. Men han såg under åren sedan.

Herzl haft kontakt med den brittiska

År 1902 dök Herzl innan den kungliga kommissionen i Storbritannien efter hot om billig arbetskraft i London av inflödet av ryska judar. Herzl argumenterade för asyl, men föreslog att om judarna inte var välkomna det egna landet för judarna att komma där de kunde leva.

Alternativ Sinai som ett hemland för judar

Innan hans vittnesmål inför den kungliga kommissionen Herzl haft kontakt med Lord Nathaniel Rothschild. Herzl gav honom idén om Sinai och Cypern där judarna kunde leva. Rothschild visade den och presenterade den för Joseph Chamberlain, den brittiske ministern för Colonial frågor. Chamberlain vinkade emellertid idén Cyperns handen. Men al-Arish i Sinai verkade som en bra idé eftersom det inte var en del av Egypten. Dessutom berget Sinai var nära vad var känslomässigt viktigt för judarna.
Chamberlain arrangerade ett möte mellan Herzl och Lord Lansdowne, utrikesministern. Detta antydde att Lord Cromer, den brittiske agenten-general i Egypten, gick att förhandla med sionisterna. Herzl var lättad. Herzl pekade Leopold Greenberg som förhandlare med Lord Cromer. Den tekniska uppdrag leddes av Leopold Kessler. Greenberg redan rest till Kairo.

Sinai alternativet förkastades

Lord Cromer och Egyptens premiärminister Boutros Ghali var mindre entusiastisk över planen. Senare Herzl var också i Egypten. Han presenterade delårsrapporten från Kessler som hade undersökt al-Arish var lämplig för européerna, för produktion av tobak och bomull, bevattningsmöjligheter med vatten från Nilen. Två månader senare rapporterade Cromer att den egyptiska regeringen hade avvisat planen på grund av otillräckliga bevattningsanläggningar. Men detta visade sig vara en ursäkt. Egypten och Cromer inte bara judisk enklav i området.

Altneuland

År 1902 kom Theodor Herzl med boken Altneuland. Det visade sig vara en svag bok. Siffrorna var endimensionell och till stor del talesmän för ideologier och program. Huvudpersonen hette Friedrich Löwenberg som var besviken i kärlek och led av antisemitism. Löwenberg var inbjuden av en rik tysk aristokrat, Kingscourt, att vara med sin privata yacht för att resa runt i världen. De anlände i Palestina och slogs av fattigdomen i landet. Trots de uppmuntrande sionistiska företagen Löwenberg slutsatsen att judar inte var lämpade för Palestina.
Tjugo år senare, år 1923, återvände de till Palestina och var förvånad över de framsteg. Haifa hade blivit en internationell storhamn. De judiska invånarna kallas Palestina ?? Altneuland. Landet hade en ny social och ekonomisk ordning som bygger på kooperativa ekonomin. Kvinnorna hade lika rättigheter. Allt var tillgänglig för alla och utbildning var gratis. Araber och judar levde i fred sida vid sida. Judarna i resten av världen dragit nytta av framgången med Altneuland. Boken avslutas med orden: ?? Om du vill, är det ingen dröm ??.
Även om boken inte var en kommersiell framgång den mottogs inom den sionistiska rörelsen i glädje. Men kritiker av boken anklagade Herzl att han inte förutsåg att en hebreisk kultur skulle uppstå: skolsystemet, teater, press, språk. Altneuland var mer av en politisk och teknisk svar på den judiska förtrycket. Herzl trodde den judiska kulturen i Palestina skulle uppstå spontant. Kritiken av boken visade också avståndet mellan de praktiska sionisterna och de politiska sionisterna. Detta skulle senare bli ett hot mot den sionistiska rörelsen själv.
  Like 0   Dislike 0
Tidigare artikel Avskogning: hot mot skogarna
Nästa artikel Fåglar: den Mallard
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha