Méniéres sjukdom

Annemargret Augustsson Februari 28, 2016 Hälsa 10 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Ménières sjukdom beskrevs av den franske läkaren Prosper Meniere ENT. Han fann att skador på innerörat orsaker till symtom som yrsel, illamående och tinnitus. Ofta finns det hörselnedsättning som är värre med tidens åren. De andra symtom är mindre än exakt. Orsaken är ofta stress eller koffein användning. Behandlingen är inte alltid lätt.

Innerörat

Örat består av inre, mitten och ytterörat. Ytterörat är den synliga delen: ytterörat och hörselgången. Mellanörat innehåller tre hörselbenen. Innerörat innefattar snäckan. Snäckan är fäst vid förhandlingen och balans nerven. Dessa filialer i hörselnerven och vestibulära nerven.

Méniéres sjukdom

Menieres sjukdom är en sjukdom i innerörat, vari det finns framförallt yrsel och illamående sker. Innerörat fungerar inte korrekt. Sjukdomen fortskrider i attacker. Ofta sjukdomen från 40 års ålder. Vanligtvis börjar mellan den 40: e och 50: e levnadsår. Hos unga människor Méniéres sjukdom förekommer också, men i mindre grad. Det spelar ingen roll om de är män eller kvinnor, är sjukdomen lika i båda grupperna är lika drabbade. Karaktären av den person kan vara förknippade med sjukdomen. I allmänhet förekommer sjukdomen i ena örat, i 20 procent av fallen kommer det också att tas i andra örat.

Orsaker

Det är fortfarande oklart vad den exakta orsaken är. Karaktären verkar spela en roll. Människor omtänksam, perfektionist och stod för, är mer benägna att ta itu med denna sjukdom. Det är tydligt att det finns en störning i innerörat inträffar. Vätskan i snäckan inte fungerar som den ska. Förmodligen användningen av alkohol och koffein orsakar också. Dessutom, stress eller kraftig motion tycks spela en roll. Dessutom kan sömnbrist orsaka sjukdomen. Det är tänkt att en kombination av ovanstående utlöser sjukdomen tidigare. Vad som står klart är att ovanstående faktorer, i vilket fall som helst är en utlösande faktor för nya attacker.

Symptom

Symtomen vid paroxysmal. Dessa inkluderar yrsel, illamående och ibland kräkningar. Dessutom kommer ensidig tinnitus för. Ljud från omgivningen kan metalliskt ljud, men det kan också låta som de är under vatten. Buller är snarare som störande. Hearing reduceras. Ofta är det en ensidig hörselnedsättning. Pulsen är ibland försenad. Dessutom kan patienten blek och orsaka spontan diarré. Oogsidderen förekommer också.
En attack kommer att ta i uppkomsten av sjukdomen i flera timmar. Med tiden försvagar sjukdomen, och en attack varar bara några minuter. Med tiden patienten märker något av en knappt attack. Oftast attackerna kommer under perioder av vila, speciellt precis innan läggdags eller under sömnen. Mellan attackerna är det mycket lite händer, eller det kan finnas en floaty känsla kvarstår.

Behandling

Sjukdomen blir mindre allvarlig med tiden. De flesta symptom försvinner eller minskar, är hörselnedsättning permanent. Sällan kommer detta leda till fullständig dövhet av örat. Ofta kommer detta att försämras med åldern. När det finns misstanke om Ménières sjukdom, kommer först att genomföras en utredning. I allmänhet kan det sägas att förekomsten av Menieres sjukdom är när det finns en hörselnedsättning, yrsel och tinnitus uppträder. Men även andra sjukdomar kan orsaka dessa symtom. Ofta läkare kommer att genomföra olika tester för att ställa diagnosen.
Behandlingen består främst av att undvika triggers såsom stress, spänning, alkohol och koffein. Ibland behandling rekommenderas av en psykolog för att undvika stress eller ångest. Mot yrsel och illamående läkemedel kan förskrivas. Dessa minska symtomen. Dessutom, kärlvidgande medel, kan det föreskrivas. Ibland diuretika ordineras så att fukt försvinner från kroppen. En saltfattig kost är viktigt. I svåra fall, kan hörselnerven skäras. Yrsel försvinner, men örat kommer då helt döv.

Prosper Ménière

Prosper Ménière föddes i Frankrike år 1799. Han var engagerad i den andliga vetenskapen. Han hjälpte till med döva och stumma institut. Han undersökte hörselnedsättning orsakas av skador på innerörat. Detta ledde så småningom till ett erkännande av Ménières sjukdom. Prosper dog 1862. Prosper skrev sitt eget namn som "Ménières" medan hans son, stavningen "Meniere" används.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha