MÄN 2 syndrom: tumörbildning sköldkörteln och binjurar

Sköldkörteln, bisköldkörtlarna och binjurarna är ansvariga för produktionen av många hormoner som är nödvändiga. På grund av de MÄN två syndrom är en kombination av dessa organ som påverkas av tumörer, vilket orsakar överdriven hormoner som skall levereras till kroppen. Vad betyder den andra MÄN syndrom, hur det orsakar många hormonella problem och hur kan det behandlas?

MÄN 2 syndrom

  • Hormonproducerande organ som påverkas
  • Konsekvenser av överdriven hormonproduktion
  • Två olika typer av
  • Sköldkörtel knuta
  • Borttagande

Hormonproducerande organ som påverkas

I kroppen finns olika organ och körtlar som producerar hormoner. Dessa styrs av hormoonaanmakende substanser som utsöndras av hypofysen. De så kallade hormonproducerande organ reagerar därpå, på grund av den rätt sammansättning för att framställa hormoner och att släppa. Dessa ämnen är således skapade bit för bit till grund för driften av många kroppsprocesser. Hormonproduktionen genom att ta binjuren, bisköldkörteln och sköldkörteln är så styrd av hypofysen. I fallet med MÄN 2 syndrom tumörer uppstår på dessa organ, varigenom en överdriven mängd hormoner som ska levereras till kroppen.

Konsekvenser av överdriven hormonproduktion

Om organ har sammanväxningar, betyder det att de ofta är överaktiv. Tumören ger vanligen stora mängder, där kroppen är för aktiv eller stimuleras. Kroppens processer görs alltför snabbt, vilket orsakar olika fysiska besvär.
Sköldkörtel
Sköldkörteln gör viktiga hormoner, inklusive tyroxin T4 och trijodtyronin T3 hormon. De är ansvariga för flera metaboliska processer. Om dessa hormoner skapas för mycket, kan du få upp och det finns en hel del tremor, hjärtklappning, trötthet, fuktig svettig hud, hans varma, lös avföring och snabb viktminskning. Dessutom är kalcitonin produceras i ökad grad, varigenom kroppen är påslagen för att skapa trubbiga genom att återkalla kalcium till blodet.
Parat
Den viktigaste funktionen av de fyra bisköldkörtlarna är produktionen av parathormon. Det stimulerar nedbrytningen av ben kalcium genom att trycka på den. För starka ben är en stabil balans mellan kalcitonin och parathormon av intresse. Stora mängder av parathormon leder till ökad ben, så man får tidigare frakturer. Med andra ord spelar det osteoporos hos kartan.
Binjurar
En handfull av hormoner som produceras i binjurarna. Tänk på adrenalin och noradrenalin i binjuremärgen. I binjurebarken, däremot, skapade aldosteron och ansvarar för blodtrycket och mängden vatten, natrium och kalium i kroppen är närvarande. Dessutom är kortisol produceras. Det reglerar hur väl immunförsvaret fungerar, det har en effekt på blodsockernivån, där innehållet insulin påverkas. Androgener också testosteron och östrogen skapas här.

Två olika typer av

MÄN 2 syndrom är relativt sällsynt, där den överförs från förälder till barn. Dessutom är två varianter. MÄN 2A är vanligast, i vilken det finns en kombination av komplikationer. Här kommer att sköldkörtelcancer, som också uppstår adrenal tumör. I en del av fallen, bisköldkörtlar reagerar också för att kompensera för den ökade calcitoninegehalte. I MÄN 2B innebär sköldkörtelcancer, där det vid en tidig ålder kan vara redan på ett mycket aggressivt sätt av ansökan. I hälften av fallen innebär binjuretumörer, där det inte finns något svar från bisköldkörtlarna. Barnet växer snabbt, är tunn och har liten styrka.

Sköldkörtel knuta

Syndromet orsakas av mutation av en gen på kromosom 10. Det är genetiskt betingade, varvid en har ärvt från föräldern. Dessutom kan det ibland spontant utvecklas. Det leder till en dysreglerad cellbildning, där tumörceller växer i storlek. Eftersom med MÄN 2 alltid sköldkörteln påverkas, kommer man också vanligtvis markerar där. Syndromet förekommer i år att utveckla, ge upphov till symtom gradvis öka. Efter några år kommer det att ge en knöl på sköldkörteln. Detta kan orsaka problem med att svälja, en smärtsam matstrupen, svår andning och / eller en röst för nedbrytning. Tumören inte initialt för att vara maligna, därför att det kan vara C-cell-hyperplasi.

Borttagande

På MÄN 2 innebär alltid avlägsnande av hela sköldkörteln och omgivande lymfkörtlar. Både C-cell hyperplasi och sköldkörtelcancer behandlas på det sättet, eftersom godartad för malign variant kan förändras. Ibland är redan uppe i en mycket ung ålder. Personen kommer alltid sköldkörtelhormon ersättning läkemedel såsom Synthroid måste ta. Är också bort en del av binjurarna, kommer man alltid att behöva ges kortisol och aldosteron. Dessutom är det i kombination med vitamin D3 och K2 kompletterar för syftet med starka ben.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha